Bivši Vatreni Đovani Roso rođen je 1972. u Splitu. Hajduku se pridružio 2008. a igrao je i za Zadar i Zagreb. Već godinama živi u Izraelu gdje radi kao nogometni menadžer. O njemu se više čulo kad je 2019. postao pobjednik druge sezone televizijskog reality šoua "Survivor VIP" u Izraelu i osvojio čak 250.000 eura. Bilo je to drugo VIP izdanje šoua u kojem su sudjelovale poznate izraelske osobe pokušavši pokazati svoje vještine preživljavanja u divljini, pa je tako Roso morao pobijediti njih čak 18, a među njima i dosadašnju pobjednicu. Bez problema je to obavio naš nogometaš i u finalu osvojio maksimalnih sedam glasova od svih sedam sudaca. Mediji su o njemu pisali i godinu ranije, u vrijeme kad je trajao SP u Rusiji. Objavili su snimku njegovog gostovanja u izraelskom TV studiju kad je briznuo u plač. Naime, Đovani Roso je inače tada bio stručni televizijski komentator a nije mogao zatomiti emocije i plač kad je Hrvatska izgubila u finalu od Francuske. Inače, u Izraelu je poznat kao Giovanni Rosso. Naime, bivši Vatreni se sad tako i službeno zove jer je talijanizirao način pisanja svog imena i prezimena iako se svi u njegovoj obitelji prezivaju samo Roso a ne Rosso. Podsjetimo i kako je Rosso bio prisutan u medijima u vrijeme njegove veze s atraktivnom sportskom novinarkom HTV-a Mirtom Šurjak. Iz te veze rodila im se i kći Kjara. Prethodno je bivši nogometaš bio u 20-godišnjem braku sa Splićankom Moranom iz kojeg ima i sina. Mediji su pisali kako je u vrijeme veze s kćeri poznate novinarke Nade Šurjak imao i ljubavnicu u Izraelu. Pisalo se i kako ga je navodno upoznala kada je Rosso zbog vožnje u pijanom stanju uhićen u Makarskoj. On je tada imao 36 godina a ona 28. Iako je javnost stekla dojam da je Giovanni Rosso u Izraelu situiran i da mu dobro ide dokument koji objavljujemo ukazuje na suprotno, odnosno da je bivši Vatreni u financijskim dubiozama. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH 23. rujna ove godine poslala je poziv Giovanniju Rossiju 'na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača', odnosno 'da se očituje o suglasnosti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača nad njegovom imovinom'. Na početku dokumenta, kako je uobičajeno, piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 eura. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 eura s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine.

Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom...' - piše u pozivu. Uz poziv je, bivšem Vatrenom, dostavljeno i očitovanje koje treba popuniti. Od njega se očekuje da se u roku od 15 dana od dostave poziva očituje ali i dostavi popis svoje imovine. No, ako se u roku od 15 dana i ne očituje je li suglasan da se nad njim provede jednostavni postupak stečaja potrošača, smatrat će se da je s istim suglasan 'te će Financijska agencija nadležnom općinskom sudu podnijeti Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača'. Rosso može, kao i svi koji se nađu u istoj situaciji, za više informacija kontaktirati Savjetovalište Financijske agencije na mail i besplatni telefon.

Iz službenog dokumenta vidljivo je kako je bivši nogometaš u blokadi od 1097 dana. Navodi se ovrha Općinskog suda u Splitu od 21. rujna 2021. po dugu koji ima prema državnom proračunu RH. No, zacijelo će Giovanni Rosso pronaći način da riješi ovu situaciju. Neki u takvim situacijama uskrate suglasnost za provedbu bankrota a neki podmire dug.No, ako to izostane procedura je sljedeća. Sud će službenim putem pribaviti sve podatke o imovini dužnika, dakle podatke o pokretninama i nepokretninama kao i imovinskim pravima. Službeno će zatražiti i podatke o prihodima ako ih je bilo. Nije isključeno da Giovanni Rosso uopće nema u Hrvatskoj službenih prihoda jer već godinama živi u Izraelu. Također, iz dokumenta je vidljivo kako živi u Podstrani. Provjerom u vlasničkom listu uvidjeli smo kako je suvlasnik stana koji je skupa s ostatkom obitelji naslijedio u travnju ove godine nakon smrti oca Ivana Rose. Rosso je naslijedio 1/7 stana sveukupne neto površine oko 67 m2.

Iz vlasničkog lista vidljivo je i kako se svi u obitelji bivšeg nogomtaša prezivaju Roso a ne Rosso kao on. I ranije smo pisali o financijskim nevoljama bivših Vatrenih. Te priče mogu poslužiti kao ilustracija kako je javnost u zabludi kad misli da reprezentativni nogometaši osiguraju za čitav život dok im traje karijera. Podsjetimo, najveće su nevolje stisnule Boška Balabana i Dinu Drpića. O tome svjedoče naši prethodni članci. No, ovrhe su sustizale i brojne druge nogometaše koji su igrači u dresu vatrenih. Navest ćemo  imena nekih od Vatrenih koje su stisnule ovrhe: Joško Jeličić, Nikola Pokrivač, Davor Šuker, Tomo Šokota., Igor Cvitanović... To je sve opomena i mladim nogometašima da misle na stare dane kad su na vrhuncu karijera.