Nakon povijesne pobjede Vatrenih nad Japanom na SP-u u Kataru svi su jednoglasni kako je heroj utakmice naš golman Dominik Livaković. Ne samo da je tijekom cijele utakmice i produžetaka primio samo jedan pogodak i obranio brojne udarce prema golu već se upisao kao prvi nogometaš koji je uspio obraniti prva dva uzastopna protivnička penala. Televizijski komentator je rekao kako nema obrane hrvatske momčadi bez Zadrana. Imao je na umu i Livakovićevog prethodnika na golu Daniela Subašića. Kada je na prošlom SP-u u Rusiji Livaković bio rezervni vratar ostala je zapamćena njegova izjava kako su u njegovoj obitelji svi doktori i inženjeri, no da je on od malena znao čime ću se baviti. Tada je Livaja istaknuo nezaobilaznu ulogu koju je na njega imao pokojni djed Vojmil, zadarski liječnik radiolog. No, očito Livaković ima i nogometne gene s majčine strane jer su njegov pradjed i otac Joška Skoblara bili braća. No, Livaković je uspio izgraditi sebe u giganta i virtuoznog golmana i nakon svega ostati skroman i  nenametljiv. Pred kamerama djeluje kao da je njegov podvig nešto tek obično. Ni traga hvalisanja niti elemenata one agresivne kulture koju demonstriraju raznorazni influenceri, lažne zvijezde, pripadnici hrvatske kvazi elite. Livaković je dečko kod kojeg je očito sve na svom mjestu od posvećenosti nogometu, reprezentaciji vjernosti svojoj atraktivnoj supruzi, Zagrepčanki Heleni Matić. Sam je istaknuo kako ga je djed naučio poniznosti i da to smatra najvažnijim. No, uspjeh je nešto što dijeli s ostatkom obitelji iako su svi u nekim drugim sferama. Priča koja slijedi to ilustrira. Poput prikaza luksuzne zadarske vile Tereza koju renta njegova mama. No, tu je i priča o njegovom ocu, bivšem državnom tajniku kod tadašnjeg ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete. Kada je s Kalmetom bio drugi optuženi u aferi Remorker 2013. godine blokirana mu je bila i sva imovina. No, na kraju je oslobođen kao i Kalmeta. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada se heroj današnje utakmice Hrvatska : Japan ovog lipnja ženio za svoju izabranicu Helenu Matić mediji koji su događaj pratili bili su iznenađeni kako on ima atraktivnu majku koja bi mu mogla biti i sestra. Da Livaković ima atraktivnu majku neki su mediji uočili još u vrijeme SP-a u Rusiji 2018. kad je Livaković bio rezervni vratar. Tada je ona navijala zajedno sa svojom sadašnjom snahom Helenom i svi su uočili kako je mladolika i lijepa. Inače, Manuela Skoblar je nakon rastave od Dominikovog oca Zdravka ušla u brak sa zadarskim poduzetnikom Krešimirom Dijanom s kojim je dobila troje djece. Na svom Facebook profilu ona ističe kako radi za Amadeo Jeans. Kada se klikne na FB poveznicu na tu tvrtku vidljiv je mail koji u sebi ima naziv Dijan, odnosno prezime njezinog drugog supruga i troje djece. Daljna pretraga ukazuje kako je isti  mail naveden za Amadeo Jeans ujedno kontaktni i za luksuznu zadarsku vilu s bazenom - Tereza.

Ta je vila već predstavljena u jednom mediju kao primjer sjajnog arhitektonskog rješenja i luksuznog ali modernog unutarnjeg uređenja. U članku nije napisano da se radi o vili koju iznajmljuje mama Dominika Livakovića. Mama našeg herojskog vrata ujedno je direktorica zadarske tvrtke Tereza čiji je vlasnik Šime Skoblar iz Privlake. Vila Tereza s 5 zvjezdica opisana je na Croatia Luxury Rent na sljedeći način: 'Moderna novoizgrađena Vila Tereza površine 250 m2 smještena je u prekrasnom povijesnom gradu Zadru koji slovi za jednog od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta koji oduševljava brojnim znamenitostima, predivnim plažama te brojnim zabavnim sadržajima. Ova prekrasna, potpuno klimatizirana vila prima optimalno 6 a maksimalno 8 gostiju, kojima su na raspolaganju 3 prostrane spavaće sobe prepune dnevnog svjetla, te 4 kupaonice od kojih su tri opremljene sa tuš kabinama a jedna sa kadom.

U prizemlju vile koje odiše stilom i elegancijom nalazi se kuhinja koja je u potpunosti opremljena sa svime što gostima može zatrebati za vrijeme boravka u vili i dnevna soba za ugodna druženja sa izlazom na terasu i vrt površine 600 m2. Cijela vila pokrivena je Wi-Fi internetom za bezbrižno surfanje internetom iz svih prostorija. U detaljno uređenom vrtu koji je u potpunosti ograđen, nalazi se bazen veličine 32 m2, vanjski roštilj te 2 parkirna mjesta. Na krovnoj terasi gosti mogu uživati u jacuzziju i predivnom pogledu na grad u bilo koje doba dana. Sama lokacija vile omogućuje dostupnost svih sadržaja za bezbrižan boravak, s obzirom na to da je vila smještena u užem centru grada' - istaknuto je u oglasu za najam vile.

Inače, Dominikova mama sa suprugom i djecom živi na istoj adresi na kojoj je sjedište brojnih tvrtki koje vodi njen drugi muž. Osim Amadeo Jeansa koji je ujedno i lanac odjeća tu su tvrtke: Drugi plan, Krešo promet, Plan B i Drugi plan. S druge strane Dominkov tata inženjer Zdravko vlasnik je zadarske tvrtke D & Z za projektiranje, građevinarstvo i vanjsku trgovinu. U tvrtci je direktor Zadranin Davor Uglešić. Otac našeg herojskog vratara bio je predsjednik Nadzornog odbora tijekom 2009. godine u Hrvatskim autocestama te zamjenik predsjednika NO-a HŽ infrastrukture od siječnja 2007 do studenog 2008. godine. Zacijelo je najteži period iza njega kad se našao na optuženičkoj klupi kao državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dok je Božidar Kalmeta bio ministar.  Tada je bio uhapšen, sva imovina mu je bila pod blokadom no na kraju je oslobođen zajedno s Kalmetom.

No, prema njegovom osobnom priznanju medijima najvažniju ulogu u životu Dominika Livakovića odigrao je njegov pokojni djed Vojmil, liječnik, radiolog, te bivši član uprave KK Zadar. Sve pobjede i uspjehe Dominik posvećuje djedu. - Od početaka je djed bio uz mene i on je najzaslužniji za ovo gdje sam danas. Naučio me puno o životu, a poniznost je bila na prvome mjestu. I danas je upravo poniznost moja glavna životna vrijednost - rekao je Livaković. Dominikov pokojni djed je u studenom 2009. za medije izjavio kako mu se sin  'požalio da ima problema na poslu, i to u HAC-u gdje su mu pojedinci očito radili iza leđa. Zdravko je čist i sva ta prozivanja na njegovu adresu jako su nas pogodila. Vjerujem da će se njegov sin radovati što dolazi u Zadar. Moj je unuk nogometni reprezentativac u juniorima i ponosimo se njime – rekao je Vojmil Livaković. Livakovićev otac potvrdio je da je nedavno operiran zbog izljeva krvi u mozak, te da i supruga ima zdravstvenih probleme'.

Osmrtnica u Slobodnoj Dalmaciji svjedoči da je Livakovićev djed Vojmil preminuo 18. travnja 2012. godine. Bio je rođen 1932.  godine što znači da je dočekao 80 godina. Iza njega su u tuzi ostali: supruga Vesna, sinovi Zdravko i Branko, nevjesta Zrinka, unuci Dominik, Ante i Marko, nećaci Gorana i Mirko s obiteljima te ostala tugujuća rodbina i prijatelji. No, očito djedov duh nadživio je njegovu fizičku smrt. Živi  poniznost, vrlina koju je od djeda preuzeo hrvatski vratar i koju s ponosom ističe. Poniznost posebno vrijedi danas istaći kad živimo u vrijeme društvenih mreža kada vlasnici posjećenih profila uglavnom propagiraju razmetljivost i agresivno ističu statusne simbole, tipa skupa odjeća, prijevozna sredstva, rezidencijalni objekti, prestižne turističke destinacije. Ako je išta suprotno tome onda su to skromnost i poniznost koje očito slijedi Livaković koji je sa svojih 27 godina doživio zvjezdane nogometne visine i tako usrećio hrvatsku naciju ne samo u domovini već i diljem svijeta.