Situacija s nasilnim učenikom razotkrila je pravo stanje nacije, odnosno sustava, koji proklamativno ima rješenje za sve krizne situacije i protokole a koje u stvarnosti nisu polučile nikakvo rješenje. Slučaj učenika, sada 4. razreda osnovne škole, a koji je prvu školu zamijenio nakon što je gurnuo učenicu niz stube što je rezultiralo slomljenom rukom, potom koji je bio zaštićen kao 'lički medvjed' u drugoj osnovnoj škli u kojoj je maltretirao cijeli razred sve dok se osim jednog učenika nisu ispisali pa je učiteljica ostala bez đaka, na svjetlo dana iznjedrio sve rupe sustava i ljudi koji rade na odgovornim pozicijama u rasponu od nadležnog zagrebačkog gradskog ureda, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje ali i nadležnih cenatara za socijalnu skrb. Kod javnosti se iskristaliziralo uvjerenje da se tu ne radi ni o kakvim dječjim pravima i zaštiti učenika, već o kršenju prava svakog učenika na školu bez nasilja ali i da se nedvojbeno radi o zaštiti moćnih roditelja koji su očito propustili odgojiti dijete tako da ne čini probleme u svakom razredu u rasponu od fizičkog nasilja do seksualnog uznemiravanja. Iak su nadležni vjerovali kako će predmet gurnuti pod tepih te da će se svi olako izvući već peti dan prosvjeda roditelja učenika osnovne škole u Novom Zagrebu koji ne šalju djecu na nastavu da ih ne maltertira novopridošli učenik s pedigreom nasilnika - dokazuje da to nije tako. Spomenimo kako mnogi traže odgovornost i prethodne ravnateljice koja je dopustila da problem toliko eskalira da se zbog jednog nasilnika ispiše cijeli razred. No, ona je očito uvjerena kako joj sustav ide na ruku i da je nedodirljiva jer nakon što na kraju prošle školske godine nije poduzela ništa osim formalnog izvješćivanja odgovornih o situaciji u tom razredu, ona se bezbrižno otisnula na odmor na Jadran i zasjala u punom sjaju na fotografiji koja je dostupna na njenom Facebook profilu. Ravnateljici u životu nikad i nije bilo bolje, nema razloga za brigu jer zna da je sigurna sve dok akumulira moćne veze i štiti djecu raznih moćnika. Odnosno privilegira ih nezasluženim odličnim uspjehom i izvrsnim vladanjem. Dotad druga djeca i njihovi roditelji pate, sa strahom puštaju djecu u osnovnu školu u kojoj znaju da na njih vrebaju nekažnjeni nasilnici s moćnim roditeljima u pozadini i strepe hoće li ravnateljica napraviti novu zloporabu s lažnim prijavama nadležnima protiv roditelja koji uoče anomalije i prijave ih. Zato u nastavku članka otkrivamo ono što najviše muči javnost u ovom slučaju. Ne tko je dječak, nego tko su roditelji zbog kojeg sustav hrvatskog školstva puca po šavovima i koji je na svjetlo dana iznjedrio više anomalija nego ijedan drugi slučaj. 'Car je gol' - glasi naslov bajke. Slučaj jednog nasilnog učenika pokazuje kako cijeli sustav, odnosno društvo, lako može postati sustav za zaštitu nasilnika a progon žrtava. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Već mjesecima javnost napeto prati nove detalje slučaja koji je eskalirao najprije u osnovnoj školi u samom središtu Zagreba a potom se nastavio u osnovnoj školi u Novom Zagrebu. Kao što je poznato, radilo se o 9-godišnjaku koji je, prema tvrdnjama roditelja ugroženih učenika, pod odmorima uznemiravao njihovu djecu, bio fizički nasilan a k tomu im je i gurao prste u guzu te govorio 'one minute sex'. Roditelji su od jeseni 2023. pisali svim nadležnima kako u Gradu Zagrebu, osnivaču škole, tako i u Ministarstvu znanost i obrazovanja, nadležnom Centru za socijalnu skrb, Agenciji za odgoj i obrazovanje..... Problem se nije rješavao pa su roditelji uzeli zagrebačku odvjetnicu Anu-Mariju Vegar. Ni tad se ništa nije dogodilo a ravnateljica te škole tvrdila je kako postupa po protokolu i da je izvijestila sve nadležne. Svi koji su upućeni u dugogodišnje loše vođenje te osnovne škole u srcu Zagreba dobro znaju što to znači.

Naime, samo formalno se postupa, ravnateljica izvijesti sve, pošalje dopise nadležnim ustanovama. U pravilu energično prijavljuje roditelje djece-žrtava dok izostaje efikasno postupanje kako prema roditeljima - učenika nasilnika ukoliko su djeca moćnika pa tako izostaju i mjere pomoći samom učeniku nasilniku. No, kako svi upućeni u izvankulisna događanja u toj staroj osnovnoj školi u srcu Zagreba dobro znaju kako konkretna ravnateljica zapravo nikad ne štiti učenike već postupa isključivo prema kriteriju društvene pozicije i moći djetetovih roditelja onda je jasno mnogima od početka bilo da se tu zapravo radi o protuzakonitoj protekciji. Sustav zaštite nasilnih učenika i nedoličnog ponašanja inače je dugogodišnja praksa postupanja te ravnateljice, ali u pravilu samo onda ako se radi o djeci osoba s jakim zaleđem i vezama ili pak o osobama s kojima je interesno spregnuta. I neupućenima već sami pogled na Facebook profil ravnateljice može otkriti kako se radi o osobi iznimno njegovanoj za svoju dob, skupo odjevenoj, koja preferira otmjena putovanja u inozemstvo i na Jadran.

Ranije je spomenuta ravnateljica objavljivala i brojne foto dokaze posjeta skupim restoranima, lajkala na FB-u i hvalila razne klinike za pomlađivanje na svom profilu, a svojedobno je od vanjskog suradnika škole dobila i glavnu nagradu na njegovom natječaju koji je imao poduzetnik - SPA odmor u jednom hotelu. No, prije nego što je pustila korijenje kao ravnateljica jer je prethodno bila učiteljica u istoj školi objavila je mizerni oglas na Njuškalu s mobitelom registriranim na školu, jer je prodavala neke stare cipele. No, kako je uspješno pogodovala djeci raznih moćnika osiguravajući im odličan uspjeh i uzorno vladanje uz istodobno zataškavanje nedoličnosti koje iziskuju pedagoške mjere, pa čak potpisujući pedagoške mjere učenicima koji bi prijavili nasilje u kojima bi ih se okarakteriziralo kao lašce, sve je to utjecalo i na njezin rastući status. Iako ti detalji i nisu sasvim poznati široj javnosti, svi koji su zadnjih dana pa i mjeseci čitali komentare na društvenim mrežama bili su zaintrigirani tko su roditelji dječaka kojemu je dopušteno takvo ponašanje.

Naime, i na pročelju škole u samom srcu Zagreba u kojoj je učenik maltretirao bez posljedica cijeli razred, zbog kojeg se na kraju ispisalo 14 od 16 učenika, odnosno ostao je samo jedan uz nasilnika, stoji kako je ta škola mjesto nulte tolerancije na nasilje. Zapravo se radi da je ta škola postala mjesto gdje je nasilje zaštićeno a gdje su oni koji se pobune protiv nasilja izloženi progonu, kako roditelja od strane ravnateljice tako i nadležnih službi kojima ravnateljica prijavljuje one koji progovore o nasilju. Tako se godinama događa paradoks, umjesto da se opservira nasilnika i roditelje, nudi se psihološka pomoć žrtvama a roditelji se uvjeravaju kako će oni biti procesuirani kao osobe koje ne skrbe o svojoj djeci ako svoju normalnu, zdravu i nenasilnu djecu ne podvrgnu raznim ispitivanjima i tretmanima. Taj suludi proces predugo traje, a slučaj nasilnog dječaka ogolio je ne samo stanje u toj osnovnoj školi i izostanak kompetentnog postupanja same ravnateljice već i zapravo rupe u samom sustavu gdje svi deklaratorno viču kako provode zakon, a rezultata nema.

Zakon je jasan, za sigurnost učenika u svakoj školi odgovoran je ravnatelj / ravnateljica, nasilje nije dopušteno iako je praksa u školama a o sudbini ravnatelja / ravnateljice odlučuje Školski odbor - ŠO a u to tijelo 3 člana imenuje osnivač - Grad Zagreb, predsjednik se bira iz reda djelatnika škole, a što u konkretnom slučaju u toj školi znači da je predsjednica ŠO vjeroučiteljica. Jedan član ŠO je iz reda Vijeća roditelja, odnosno izabrani predsjednik Vijeća roditelja. U konkretnoj školi 14 od 17 predstavnika Vijeća roditelja potpisali su peticiju kako su protiv ostanka ravnateljice u toj školi i artikulirali kroz anketu zašto je to tako. No, kad se na 25. sjednici Školskog odbora, održanoj  17. lipnja o.g.,  pojavio predsjednik Vijeća roditelja s tim prijedlogom protiv njega energično je ustao lokalni zagrebački SDP-ovac Stojan Banović koji je član Mjesnog odbora August Cesarec. On je davao punu potporu ravnateljici i tvrdio kako članovi ŠO nisu upoznati ni s kakvim propustima u radu ravnateljice.

Druga osoba koja je dala punu potporu ravnateljici bila je pomoćnica pročelnice za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba Iva Milardović Štimac. Ona je tvrdila kako je ravnateljica napravila sve po propisima. Brojni komentatori na društvenim mrežama pišu kako je ona zvala okolne osnovne škole u središtu Zagreba da ne prime djecu koja su zbog nasilja utekla iz te osnovne škole u kojoj ih je maltretirao 9-godišnjak cijelu školsku godinu. Upućeni komentatori na društvenim mrežama pišu kako je navedeni učenik najprije izbačen iz vrtića, potom da je u prvoj školi u središtu Zagreba gurnuo curicu niz stube pa je slomila ruku te da je potom prebačen u svoju predzadnju školu. U donedavnoj školi bio je  prvo u razredu kod učitelja a potom kao vrući krumpir prebačen učiteljici za koju je objavljeno kako će ostati bez posla jer je ostala bez cijelog razreda. Ova školska godina počela je tako da je sporni učenik ostao u školi u srcu Zagreba dok ga resorno ministarstvo nije prebacilo u osnovnu školu u Novom Zagrebu. Znakovito je kako mnogi na forum.hr raspravljaju i kako je moguće da učenik takvog ponašanja ima uzorno vladanje. Ističe se i kako je po nekim infrmacijama učiteljica završila na burzi jer je ostala bez razreda. Neki se pitaju kako je moguće da mu učiteljica nije izrekla ukor ili neku pedagošku mjeru. Neki tvrde kako je to moguće jer u školama razrednici i učitelji popuštaju ravnateljstvu.

No, s druge strane ako se pažljivije pročita Zapisnik s 25.sjednice Školskog odbora te škole vidi se da predsjednik Vijeća roditelja spočitava da se učeniku, primjerice, izrekne opravdano ukor a da onda roditelji idu k ravnateljici i ukora više nema. To bi moglo značiti i da je učiteljica izrekla ukor, no kako racnateljica mora isti potvrditi da ga je ona odbila potvrditi. Inače, u toj školi je bilo rpimjera da razrednica primjerice potpiše pedagošku mjeru opomene uz objašnjenje kako je uenik / učenica lagao. Zapravo se djetetu izrekne pedagoška mjera zbog istine koju je govorilo a tu istu pedagošku mjeru potvrdi promotno ravnateljica. To se radi kad dijete nema moćne zaštitnike u vidu roditelja ili nisu interesno spregnuti s ravnateljicom. S druge strane to je ujedno i dokaz da ravnateljica učenikove prošle škole trguje svojom pozicijom što je protuzakonito, pa bi zasigurno neka neovisna prosvjetna inspekcija, a koju u tu školu ne bi poslao njezin bivši muž,  iz analize irečenih pedagoških mjera i onih koje nikad nisu potvrđene od starne ravnateljice, ili su pak izbrisane na kraju godine, lako mogla pronaći potvrde navedenog kao dokaz nezakonitosti. Neki komentatri navode kako je i pedagog u ranijoj školi zbog tog naprasno otišao iz škole.

Blo kako bilo kako nitko nije roditelje pripremio na tu situaciju u novoj školi a kako je učenik nastavio po starom, roditelji su se odlučili na prosvjed, na ne slanje djece u školu a u tome su im se nekoliko dana, u znak solidarnosti, pridružili i roditelji drugih razreda. Podsjetimo, kako je u prethodnoj školi situacija eskalirala roditelji učenika meta uzeli su i odvjetnika koji nije pušten na krizne sastanke u toj školi. Zanimljivo je  kako su zbog spornog učenika u prethodnoj školi uzeli odvjetnika i to iz ureda koji je specijaliziran za fiskalna savjetovanja bogatih klijenata. Brojni komentatori na društvenim mrežama ne mogu sakriti ogorčenje sustavom koji dopušta da jedan nasilni učenik maltretira ostatak razreda a da nadležni nude psihološku pomoć djeci žrtvama i prijete roditeljima prijavam policiji i socijalnim službama jer ne šalju djecu u školu. I dok se svi odgovorni brane kako postupaju po svim važećim propisima i Protokolu o nasilju, i dok aktualni ministar Radovan Fuchs traži više empatija prema samom učeniku za kojeg je iznio podatak da je odličnog uspjeha, te roditelje optužuje za balvan revoluciju, dotle se mnogi uporno potaju tko su roditelji jer je jasno da se tu štiti roditelje a ne dječaka.

Mnogi pišu kako bi tom djetetu nužna bila adekvatna pomoć, koja očito izostaje, a mnogi pišu kako bi trebalo istražiti otkud mu toliki stupanj seksualiziranosti, odnosno je li bio izložen takvim sadržajima dok iste manifestira prema drugoj djeci.No, očito u sustavu ne postoji volja da se djeluje u tom smjeru već da se stvori dovoljno pritiska prema roditeljima da prihvate tu situaciju kao normalnu. U prethodnoj školi vidjeli smo epilog, zbog nasilnika se ispisao cijeli razred, a ravnateljici koja nije riješila taj problem već je prebačen školi u Novom Zagrebu nije falila dlaka s glave. Dapače, zapisnik s 25. sjednice Školskog odbora jasno ukazuje kako joj je potporu na sastanku na kojem je bezuspješno pokušao inicirati smjenu ravnateljice predsjednik Vijeća roditelja, argumentirajući to mišljenjem apsolutne većine roditelja te škole, dala upravo izaslanica osnivača - Grada Zagreba - Iva Milardović Štimac. Dobila je i potporu preostale dvojice članova Školskog odbora koje je imenovao Grad Zagreb u mandatu Tomislava Tomaševića a koji su bili na toj sjednici.

Inače, Školski odbor nadležan je za imenovanje i opoziv ravnatelja / ravnateljica. Također, predsjednica Školskog odbora, inače vjeroučiteljica, energično je tražila da ravnateljica ostane i sve vrijeme zauzimala stajalište kako Vijeće roditelja nije ovlašteno tijelo koje može dati prijedlog za smjenu ravnateljice. Ona se pozvala kako je za ravnateljicu meritorna Prosvjetna inspekcija. Paradoks je da je na čelu te inspekcije godinama ključna osoba bivši muž ravnateljice s kojim je u braku dobila dvoje sad već odrasle djece. To je zacijelo vrlo dobro poznato vjeroučiteljici koja nije slučajno imenovana za predsjednicu Školskog odbora. Odnosno, imenovana je kako bi držala stranu ravnateljici u svakoj situaciji. Tko god pročita sadržaj tog Zapisnika 25. sjednice Školskog odbora, inače dostupnog na web stranici same škole, može do kraja vidjeti ogoljeni proces odlučivanja u takvim situacijama. Također, steći i nepobitni dojam kako su roditelji učenika osnovne škole najobičnije ništice, fikusi, da njihovo mišljenje niti njihove spoznaje, informacije o načinu vođenja škole, samoj ravnateljici.... uopće nisu važni niti čemu služe. Iz istog zapisnika vidljivo je kako je predsjednik Vijeća roditelja, inače ugledni i uspješni informatičar i poduzetnik, koji je zagovarao smjenu ravnateljice i kao put do izvrsnosti škole i rješavanja negativne loše višegodišnje prakse, nadglasan mišljenjem osoba koje čine Školski odbor, imenovani su od Grada Zagreba, a zapravo ništa niti ne znaju o samom procesu, načinu vođenja škole i slično.

Napomenimo i kako je na istoj sjednici Školskog odbea punu potporu ravnateljici davao i školski pedagog koji je samo dva mjeseca kasnije otišao iz te škole, Dapače, vidljivo je da su imali stav da trebaju pružiti protekciju ravnateljici kao predstavnici osnivača - Grada Zagreba, odnosno gradske uprave na čelu s Tomislavom Tomašević i Danijelom Dolenec. Zbog svega toga ne čudi da su komentatori na hrvatskim portalima iznijeli niz kristalnih stajališta o čemu se tu radi. Tako je jedan komentator napisao kako inače u normalnim sustavima postoje zaštićeni svjedoci. No, da mi imamo sustav zaštićenih nasilnika. Jedan je napisao kako je pedagog kod učenika nasilnika jednom pronašao papir na kojem su bila imena trojice učenika iz razreda s potpisom osvetničkih stvari koje će im napraviti. Drugi komentator je napisao kako je jasno da se štiti roditelje pa se zapitao tko su ti moćnici. Jedan se pozvao na izjavu Pavla Kalinića u podcastu gdje je rekao da je majka nasilnog učenika državna tajnica. Provjerili smo i pronašli tu izjavu koju je Kalinić dao u Podcastu Incubator kod Ratka Martinovića - link. Kalinić je to izjavio i tako potvrdio sumnje mnogih kako sustav štiti moćne roditelje koji stoje iza nasilnog učenika.

Brojni komentatori u medijima zadnjih dana osvrnuli su se i na to da su roditelji učenika nasilnika uzeli moćnu odvjetnicu koja je branila brojne kriminalce, propale poduzetnike i političare. Drugi je napisao da se radi o Jadranki Sloković. Dakle, u konkretnom slučaju obistinjuju se sumnje mnogih koji s pravom smatraju kako nemamo sustav koji je jednak za sve. Da se unutar škola tolerira nasilje, nasilničko ponašanje i da zapravo gore prođu oni koji ga prijave nego oni koji ga čine. Odnosno, da učenicima - žrtvama ovaj sustav nudi psihološku pomoć, roditeljima upozorenje da će završiti na policiji i socijalnim službama te će ih se tretirati za zanemarivanje i nemar nad vlastitom djecom ako djecu ne pošalju u škole gdje na njih vreba nesankcionirani nasilnik. Na potencijalni paradoks ukazao je jedan komentator koji je rekao da je uvjeren kako bi, u slučaju da se djeca sama osvetnički organiziraju i uzvrate prema nasilnom učeniku, oni sto puta gore prošli i 'nadrapali' nego učenik zbog kojeg se u staroj školi ispisao cijeli razred i koji je doveo do prosvjeda i nedolaska drugih učenika u njegovom novom novozagrebačkom razredu. Podsjetimo, o ovoj temi, ravnateljici koja nije poduzela ništa pisali smo već i ranije.

Radi se o člancima pod naslovima: 

O ravnateljici škole iz srca Zagreba, u kojoj su roditelji prijavili nasilje i seksualno uznemiravanje učenika, pravobraniteljica za djecu kaže: 'DOGODILO SE OČIGLEDNO NESNALAŽENJE RAVNATELJICE'

Ravnateljica škole u srcu Zagreba u kojoj je intervenirala policija roditelje učenika - žrtava nasilja prijavljivala policiji i službama a do zadnjeg nije rješavala nasilje

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv sina ministra Radovana Fuchsa zbog sumnji na dječju pornografiju, muž je ZG ravnateljice iz Bandićeve ere, sude mu s puncem za prijevaru a bio je u Pandorinim papirima