Kad je dotada nepoznati poduzetnik Mirko Mrakužić postao čelnik trgovačkog lanca DM-drogerie markt živio je u skromnoj prizemnici svoga oca u  Trešćerovcu na periferiji Ozlja. Njegova supruga Tatjana zv. Tanja Mrakužić imala je od kolovoza 1993. do studenog 1998. knjigovodstveni obrt u rodnom Karlovcu. U međuvremenu rastao je DM, postao je tvrtka za koju se svi koji žele raditi u trgovinama otimaju kako bi dobili najbolju plaću u hrvatskom maloprodajnom lancu, a i Mrakužić je stekao bogatstvo mjerljivo milijunima eura i to samo u nekretninama. No, zla sudbina nikada ne miruje i gdje bi bio kraj Mrakužiću da nije bilo strašnog događaja koji ga je doveo do Remetinca i jednomjesečnog zatvora. Iako policija nije službeno priopćila imena aktera, počinitelja napada i žrtve, mediji su već objavili kako se radi upravo o Mrakužiću. Jutarnji je objavio kako je u gluho doba noći dohvatio bejzbol palicu i nož, a onda nasrnuo. U članku navode kako je 'jedan od najdugovječnijih menadžera u državi na čelu jedne tvrtke kazneno prijavljen za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, prijetnje i oštećenje tuđih stvari'. Citiramo iz njihovog članka: 'Dugogodišnji predsjednik Uprave hrvatskoga DM-a Mirko Mrakužić (58) završio je jučer u istražnom zatvoru jer ga policija sumnjiči da je tijekom vikenda, točnije u subotu pola sata nakon ponoći, bejzbol palicom napao 36-godišnjeg poznanika. I ne samo to. Užasnutog čovjeka je, kako doznajemo, zastrašio još i mašući kuhinjskim nožem, a onda ga je pretukao, prijetio mu smrću i usput mu razbio auto. O navedenom događaju od subote u gluho doba noći u Bosanskoj ulici smo upitali i zagrebačku policiju koja je Jutarnjem listu potvrdila postupanje i ujedno, ne navodeći identitete protagonista obračuna već samo njihova godišta, pojasnila rezultate kriminalističkog istraživanja koje su proveli. - U subotu 21. rujna oko 00,30 sati, oštećeni 36-godišnjak je po prethodnom dogovoru došao osobnim vozilom u Bosansku ulicu kako bi se našao s 47-godišnjom poznanicom, da bi tada do vozila pristupio 58-godišnjak i tupim predmetom oštetio vozilo te potom ozlijedio 36-godišnjaka. Oštećenom je liječnička pomoć pružena u KBC Zagreb gdje je utvrđeno da je tijekom opisanog događaja zadobio lake tjelesne ozljede. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici su utvrdili da je 58-godišnjak počinio kaznena djela oštećenja tuđe stvari, pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede i prijetnje, a nakon čega je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku uz posebno izvješće koje je dostavljeno Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu - odgovorili su Jutarnjem iz PU zagrebačke' - objavio je taj dnevnik. Istražili smo nepoznate detalje iz života tog top hrvatskog menadžera prije nego što je završio u Remetincu. Otkrili smo kako uspjeh i bogatstvo u ovim ludim vremenima u kojima živimo očito nisu dostatan jamac da netko ne izgubi kontrolu do te mjere da posegne za najagresivnijim napadom na poznatu osobu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Godinama hrvatski mediji na sva zvona hvale lanac DM-drogerie markt. Uvijek se uz DM vezuju dobre, dapače najbolje plaće u hrvatskoj maloprodaji. Tisuće učenika pred maturom i studenata apliciraju za radno mjesto asistenta prodaje u DM-u. Godinama čitamo članke kako je prosječna neto plaća 1.700 eura za prodavača. Satnica za prodavača je 10 eura pa ne čudi kako svi koji žele raditi u nekom trgovačkom lancu maštaju upravo o DM-u. Naravno da je ta cijela afirmativna priča koja prati DM imala odjeka na medijsko i društveno pozicioniranje menadžera koji se nalazi na čelu tog lanca. Tako se o Mirku Mrakužiću desetljećima moglo pročitati samo najbolje u hrvatskim medijima. Možda je razlog tomu i što uredništva brojnih medija usko surađuju s marketinškim službama tih istih medija a poznato je kako je DM i krupni oglašivač. Svi u Hrvatskoj zacijelo znaju i dobro DM-ov slogan 'Tu sam čovjek, tu kupujem'.

U upućenim krugovima desetljećima se doduše spominjalo kako čelnik DM-a uz astronomsku legalnu plaću i bonuse ima i dodatne prihode a koji se očituju u tzv. 10 posto koliko su navodno plaćali brojni hrvatski dobavljači DM-a ako su se htjeli naći na policama tog lanca, što nikada službeno nije dokazano. Ne čudi da je Mrakužić zadnjih desetljeća stekao i silne vrijedne nekretnine od kojih je neke prepisao i na članove najuže obitelji, dakle na Tatjanu Mrakužić ali i na djecu Leu, Tina i Miu Mrakužić. Osim što je on kormilario DM-om i spomenuti članovi njegove najuže obitelji osnovali su brojne tvrtke od kojih su neke sa sjedištem na adresi skupih nekretnina koje su uknjižene u metropoli. No, krenimo redom, od samog starta. Od ulice Trešćerovac na periferiji Ozlja, skromne prizemnice od 72 kvadrata s dvorištem iz koje je Mrakužić startao na svoj top hrvatski menadžerski put.

Na Mrakužićevo ime uknjižena su dva golema stana na zagrebačkom Črnomercu nadomak Pantovčaka. Radi se o stanovima u samostojećoj staroj vili, jedan je upisan kao 'dvosobni komforni stan  na prvom katu površine od 91,78 m2' a drugi kao 'dvosobni komforni stan u potkrovlju površine od 59,26 m2'. Na ime Mirka Mrakužića te članova najuže obitelji uknjiženi su stanovi u novouređenoj vili nadomak KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu. Tako četverosobni stan u prizemlju površine 84,56 m2 glasi na Mirka Mrakužića. Dvosobni stan u prizemlju površine 67,89 m2 uknjižen je na sina Lea Mrakužića. Garsonjera na  prvom katu te kuće površine 24,31 m2 glasi na njegovu kćer Miu Markužić, studenticu psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Na nju glasi i dvosobni stan na prvom katu površine 51,23 m2.

Na suprugu Tatjanu Mrakužić glasi četverosobni stan u potkrovlju površine 129,33 m2. Na sina Lea uknjižen je dvosobni stan u potkrovlju površine 57,59 m2. Na drugom sina Tina Mrakužića uknjižen je peterosobni stan na prvom katu površine 80,85 čm. Mrakužić je startao iz prizemnice u Trešćerovcu. U vlasničkom listu te nekretnine vidljiv je zalog u korist Erste banke od 29.11.2004. u iznosu od 436.530,30 CHF. Taj je kredit vezana hipoteka ujedno za zagrebačku vilu Mrakužićevih nadomak KBC Sestara milosrdnica. Na spomenuta dva stana koji se nalaze u ulici u neposrednoj blizini elitnog Pantovčaka upisana je druga hipoteka iz koje zapravo saznajemo kako Mrakužić ima i nekretninu u Kupinecu kraj Jastrebarskog.

Naime, kod Privredne banke Zagreb Mirko Mrakužić se 2010. zadužio za iznos 418.725 eura. Iz teretovnice se vidi kako je do 2020. vratio najveći dio kredita jer je tada upisana hipoteka od 114.924,69 eura. U teretovici je kao sporedna hipoteka naveden posjed koji je upisan u katastarskoj općini Kupinec, Jastrebarsko. No, tu nije kraj posjedu osobnih nekretnina Mrakužićevih. Na Tatjanu Mrakužić uknjižen je stan u Zadru u katnici u kojoj se nalaze ukupno 4 stana. Ta se nekretnina nalazi na izvrsnoj lokaciji, na suprotnoj strani od zadarskog poluotoka. Na Tatjanu Mrakužić uknjižen je stan na prvom katu zgrade, površine 57,00 m2, koji se sastoji od dvije sobe sa zajedničkim djelovima i uređajima zgrade. Ta je zgrada prethodno bila vlansištvo Ministarstva obrane RH pa ne čudi da je stanu koji sada glasi na Tatjanu Mrakužić upisano sljedeće:

'Zaprimljeno 07.06.2021.g. pod brojem Z-15134/2021 UKNJIŽBA, ZALOŽNO PRAVO Pr. 20.prosinca 1995.g. Zs-1907/95 Na temelju ugovora o kupoprodaji stana broj 07271 sklopljenog 20. studenog 1995.g. ovjerenog pod OV-6838/95 kod javnog bilježnika Ive Dujmović u Zagrebu, uknjižuje se založno pravo za kredit u iznosu od 114.992,64 kuna na teret stana opisanog u A-II dijelu, u korist RH MINISTARSTVO OBRANE'. Uz ime Tatjane Mrakužić navedeno je kako je kći Sergija. Podsjetimo i kako su krajem ožujka 2023. mediji objavili teške optužbe na račun direktora hrvatskog dm-a. Tako je objavljeno kako on, kao tajni suvlasnik pet tvrtki, iznajmljuje poslovne prostore svom poslodavcu. U člancima se isticalo kako je dugogodišnji poslovni partner prijavio Mirka Mrakužića, direktora DM-drogerie markt d.o.o. austrijskoj centrali tog trgovačkog diva kako je isti prikriveni vlasnik ili suvlasnik pet tvrtki koje tom istom DM-u iznajmljuju poslovne prostore što smatra neetičnim poslovanjem.

U tim se napisima navodilo kako je Mrakužić tajni ortak svog suradnika Branimira Vuletića koji je službeno upisan kao vlasnik tvrtki koje posjeduju nekretnine a iste iznajmljuju DM-u. Činjenica je da je Mrakužić poslovno povezan samo s DM-drogerie markt. No, u Vinogradskoj cesti posluje niz tvrtki koje su u vlansištvu ili su im direktori članovi najuže Mrakužićeve obitelji. Tako je Tatjana Mrakužić vlasnica i direktorica Valputa te direktorica Minifini d.o.o. čiji je sadašnji osnivač njezin i Mirkov sin Leo Mrakužić. Leo je suvlasnik i direktor tvrtke koja posluje na istoj adresi u Vinogradskoj ulici u Zagrebu - MJ building and development d.o.o. za usluge. Preostala dva suvlansika su Zagrepčanin Davor Jukić te Leov brat Tin Mrakušić. Jukić i Tin su direktori te tvrtke. Tin Jukić je k tomu jedini vlasnik i direktor tvrtke za ugostiteljstvo Pistris.

Iz ovog je evidentno kako samo kći Mia Mrakužić, studentica psihologije, nije poduzetna i nema tvrtku na svoje ime. No, dok sumira dojmove nakon zvjerskog napada na poznanika u remetinečkoj ćeliji zacijelo se Mirko Mrakužić, čovjek kojem se do 58.-e godine sve sjajno posložilo u životu,  ipak pita zašto mu je trebao taj događaj i sunovrat koji će mu obilježiti ostatak života na negativan nečin. Ovo je ujedno opomena svima koji nemaju kontrolu nad vlastitim postupcima da dobro promisle vrijedi li im popustit bijesu i agresiji i tako dovesti pod znak pitanja sve što su dotad stvorili u životu, kako u obiteljskom životu tako i karijeri i društvenom pozicioniranju. Slučaj Mrakužić može biti opomena svima koji planiraju olako posegnuti za silom kao modelom rješavanja problema. Povratak u normalu nakon toga teška je misija.