Hrvatska kovnica novca je zavod u državnom vlasništvu sa sjedištem u Svetoj Nedelji. Osnovali su ga Agencija za komercijalnu djelatnost i Narodna banka Hrvatske 23. travnja 1993. godine, a s radom je započeo 14. siječnja 1994. godine. Sadašnji je 100-postotni osnivač HNB. Šira javnost za njih možda ne bi ni znala da nema prigodnih kovanica, poput one koju su lansirali u povodu 60.-e obljetnice rođenja Dražena Petrovića ili kada su ušlu u Guinessesovu knjigu rekorda kad su pustili u opticaj najmanji zlatnik na svijetu, onaj s motivom grada Huma u Istri. Mi smo ih kontaktirali u povodu izdanja nove prigodne kovanice od 2 eura u kvaliteti 'otkova polirane ploče' po cijeni od 29,99 eura autora, akademskog kipara Stjepana Divkovića. Na službenoj web stranici croatianmint.hr piše: 'Izdanje prigodne kovanice od 2 eura “Stari grad Varaždin” 2024. u kvaliteti otkova polirana ploča dostupno je za kupovinu od 17. rujna 2024. uz ograničenje od najviše pet (5) komada po registriranom korisniku. Prigodne kovanice od 2 eura posebno su dizajnirane kovanice koje izdaju zemlje europrodručja kako bi obilježile povijesne događaje ili skrenule pozornost na kulturne elemente koji su aktualni za tu zemlju. Kovanica dolazi u poklon kutiji Hrvatske kovnice novca s numeriranim certifikatom koji potpisuje direktor Hrvatske kovnice novca. Za prednarudžbe tuzemnih pravnih osoba, molimo kontaktirati odjel prodaje Hrvatske kovnice novca, na adresu elektroničke pošte prodaja@croatianmint.hr. Za prednarudžbe inozemnih pravnih osoba, molimo kontaktirati međunarodnog distributera Modern Numismatics International, na adresu elektroničke pošte sales@mni.nl.' No, kada su registrirani korisnici u inozemstvu pokušali nabaviti tu konkretnu kovanicu preko spomenute nizozemske tvrtke i to prije početka službene prodaje kovanice u Hrvatskoj - uslijedila je nelagoda. Naime, dobili su odgovor kako nije moguće kupiti prigodnu kovanicu jer je već rasprodana. Naravno da se postavilo logično pitanje kako je to moguće da se kovanica uopće ne može kupiti. Stoga smo se s tim ali i drugim pitanjima obratili predsjedniku Uprave Hrvatske kovnice novca Robertu Blaiću. Upit smo poslali na znanje i članovima Nadzornog odbora, dakle predsjedniku NO-a Tihomiru Mavričeku, zamjenici predsjednika Ivani Parać te članu NO-a Tomislavu Slavini. Znakovito da nismo dobili nikakav odgovor na upit. Slijede detalji.......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

I danas je na web stranicama Hrvatske kovnice novca vidljiva najava: 'PRIGODNU KOVANICU OD 2 EURA “STARI GRAD VARAŽDIN” U KVALITETI OTKOVA POLIRANA PLOČA MOĆI ĆETE NARUČITI OD 17. RUJNA'. Nadalje piše: 'Proizvode Hrvatske kovnice novca najjednostavnije je kupiti putem naše web trgovine. U svega par klikova odaberite elegantno zapakirane kovanice koje kroz nekoliko dana stižu na željenu adresu. Vaša narudžba šalje se kao vrijednosni paket, s punim osiguranjem vrijednosti proizvoda uračunatim u cijenu poštarine. Za narudžbe iznad 199,08 EUR (1.500,00 kn), dostava unutar Hrvatske se ne naplaćuje....' Na istom mjestu naveden je i popis ovlaštenih partnera.

Za prodaju u Hrvatskoj ovlašteni su: 'Centar zlata (zgrada Zagrepčanka i Importanne centar),  a u maloprodaji u Zagrebu: Plemenit, Zlatarna Dodić, Zlatarna Zvonko Marić, Auro Domus Bullion Market; u Osijeku Centar Zlata i Plemenit; u Rijeci Centar Zlata, u Sinju Viteško alkarsko društvo; u Splitu Centar Zlata, Plemenit i Zlatarna Royal. Na webu croatianmint.hr istaknuti su i inozemni partneri:  njemački Germania Mint i nizozemski Modern Numismatics International. No, kako prigodnu kovanicu od 2 eura s motivom Stari grad Varaždin nije bilo moguće kupiti preko nizozemske tvrtke koju su naveli kao ovlaštenog za prodaju u inzemstvu te s drugim pitanjima poslali smo uvodno spomenuti Upit predsjedniku Uprave Robertu Blaiću koji citiramo u nastavku:  

- Portal imperijal.net istražuje neke nejasnoće vezane uz puštanje u optjecaj kovanice od 2 eura 'Stari grad Varaždin'. Prodaja je počela danas, 17. rujna u 9. sati. No, kontaktirali su nas potencijalni kupci iz inozemstva / pravni subjekti koji tu kovanicu ne mogu kupiti u Hrvatskoj već preko nizozemske tvrtke Modern Numismatics International'. Kod njih je prodaja limitirana na kupnju 5 kovanica za registrirane korisnike. No, subjekti koji su se registrirali jutros već od 8 sati ujutro dobivali su povratne informacije kako su kovanice već rasprodane. S tim u svezi imamo sljedeća pitanja:

- Kako je moguće da je u Nizozemskoj ta kovanica od 2 eura već rasprodana prije službenog početka prodaje same kovanice u Hrvatskoj?

- Je li se takvo što dogodilo i prigodom puštanja u optjecaj drugih kovanica poput ograničene serije s likom Dražena Petrovića u povodu njegovog 60.-og rođendana? - Zašto se Hrvatska kovnica novca, čiji je osnivač Hrvatska narodna banka, odlučila baš na tu nizozemsku tvrtku kao inozemnog partnera?

- Na službenim web stranicama Hrvatske kovnice novca piše kako je drugi partner za prodaju u inozemstvu Germani Mint. Zanima nas jeste li pri izboru obje tvrtke raspisivali javni natječaj i ako jeste kako ste se odlučili za spomenute dvije kompanije?

- Možete li opisati proceduru koja je prethodila i izboru domaćih partnera koji su vidljivi na vašim službenim  web stranicama - link?

No, na upit poslan 17. rujna o.g., dakle na dan kad je tek trebala početi službena prodaja te kovanice nije do danas, 4 dana kasnije, stigao nikakav odgovor. Šutnja već sama za sebe govori dovoljno, ne postoji tek tako stara a ovdje više nego prigodna uzrečica 'ŠUTNJA JE ZLATO'.

Podsjetimo kako smo već ranije pisali o biznisu i imovini Roberta Blaića i njegove supruge i to znatno prije nego što je on postao direktor Hrvatske kovnice novca. Naime, na tu vrijednu funkciju Hrvatska narodna banka imenovala ga je 12. rujna prošle godine. Radi se o članku 'NEDODIRLJIVO USPJEŠNI Luksuzne vile za odmor s 5* bivšeg direktora u TDR-u i Podravci + impresivna imovina koju uživa sa suprugom koja je nadzirala Tedeschijev Atlantic a zatim s Milanovićevim pajdom kontrolirala Inu'. U podnaslovu tog članka objavljenog 12. lipnja prošle godine napisali smo: 

Proteklih dva desetljeća stasala je nova hrvatska poslovna elita regrutirana iz menadžerskog kadra najvećih kompanija, većina njih milijune je uložila u luksuzne nekretnine koje sada renta turistima dubokog džepa, pa tako i Robert Blaić, muž Martine Perić Blaić, koja je bila i članica pregovaračke skupine za pristup EU'. U tom smo članku naveli kako se Robert Blaić bavi i iznajmljivanjem apartmanske vile s bazenom u Petrčanima koja se zove Mediterraneo Garden Apartments. Na Facebook profilu Blaićeve vile vidljivo je kako iste reklamira golman Vatrenih Dominik Livaković.