Od osnutka 1991. do danas soul i funk sastav Soulfingers ima svoju vjernu publiku. Bend su osnovala braća Denis i Hari Ahmetašević i dosad su obojica u medijima imali samo afirmativnu poziciju. No, 4 godine stariji brat Denis (55) sad se našao u sudskim problemima. Zanimljivo je kako će mu uskoro započeti suđenje za prijetnje. Glazbenik se putem svog odvjetnika Alana Kubata žalio na odluku da mu se sudi no sudsko vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu utvrdilo je kako optužnica ima sve potrebne zakonske elemente. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, optužno vijeće sastavljeno od sudaca toga suda Ilije Jurčevića, kao predsjednika vijeća te Martine Pamić i Tibora Kovačića kao članova vijeća, odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Denisa Ahmetaševića, zbog kaznenog djela iz članka 139. stavka 3. Kaznenog zakona. Optužnicu je podiglo Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu 25. ožujka 2024. godine. Na sjednici optužnog vijeća, 19. srpnja 2024. sudsko vijeće potvrdilo je optužnica Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv okrivljenog Denisa Ahmetaševića. Podsjetimo kako je u Kaznenom zakonu u članku 139 definira prijetnja, odnosno 'tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio'.

U stavku (3) piše: 'Ako je kazneno djelo iz stavka 1. i 2. počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi, ili prema bliskoj osobi ili prema osobi posebno ranjivoj zbog njene dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje ili trudnoće. ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je sud 'izdao kazneni nalog 14. lipnja 2024. kojim je okrivljenik proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela iz članka 139. stavka 3. KZ'. Citiramo dalje sudski dokument: 'Branitelj je pravodobno podnio prigovor protiv kaznenog naloga u kojem je bitnom naveo da pobija presudu s kaznenim nalogom kao neosnovanu. Spis je dostavljen optužnom vijeću temeljem članka 542. stavka 4. ZKP/08 koje je na temelju članka 348. stavka 4. ZKP/08 održalo nestranačku sjednicu optužnog vijeća na kojoj je ispitalo optužnicu. Nakon ispitivanja optužnice vijeće je utvrdilo da do sada prikupljeni dokazi upućuju na postojanje osnovane sumnje da je okrivljenik počinio kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret, te da činjenični opis kaznenog djela proizlazi iz pribavljenih dokaza.

Naime, vijeće je razmatrajući optužnicu ocijenilo kako iz dokaza priloženih spisu i to izvješća o uhićenju i dovođenju u pritvorsku policijsku jedinicu od 10. studenog 2022. (listovi 3-5 spisa), zapisnika o zaprimanju kaznene prijave oštećene S..... V. Policijskoj postaji Zagreb, broj: K-346/2022 od 10. studenog 2022., (listovi 7-8 spisa), zapisnika o ispitivanju osumnjičenika Denisa Ahmetaševića zajedno s DVD snimkom ispitivanja od 10. studenog 2022. u V. PP Zagreb broja: K-346/2022, ... zapisnika o prvom ispitivanju okrivljenika Denisa Ahmetaševića od 10. studenog 2022. u Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu s dvd snimkom(listovi 29-32 spisa), dokumentacije Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Donji Grad od 25. siječnja 2023...., zapisnika o ispitivanju svjedokinje S..... od 5. travnja 2023. ...., dokumentacije Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Donji Grad od 18. travnja 2023. i 5. svibnja 2023. (listovi 66-82 spisa).....' - piše u optužnici.

Nadalje se navode i imena još tri ispitana svjedoka čije identitete zakonski ne smijemo otkrivati. Na kraju sudsko vijeće zaključuje kako 'proizlazi osnovana sumnja da je okrivljenik počinio predmetno kazneno djelo na način na koji je to činjenično i pravno opisano u optužnici. S obzirom na to da vijeće nije utvrdilo niti jedan od nedostataka iz članka 342. ZKP/08 te niti jedan od razloga iz članka 355. ZKP/08 za odbačaj optužnice, a niti bilo koji od nedostataka iz članka 356. stavka 1. ZKP/08, optužnica je u cijelosti potvrđena....' - piše u sudskom dokumentu koji potpisuje sudac Ilije Jurčević. Protiv tog rješenja žalba nije dopuštena. Pred tvorcem Soulfingersa očito je teško razdoblje.