Sudska saga koja je trajala godinama u procesu protiv Tome Horvatinčića zbog usmrćivanja bračnog para iz Italije jahtom na Jadranu konačno je dobila epilog početkom rujna 2021. kad je objavljeno kako ide u zatvor odslužiti kaznu od 4 godine i 10 mjeseci. Horvatinčić je najprije kaznu služio u Remetincu a potom je dospio u otvoreni odjel. Prije odlaska iza rešetaka dao je izjavu za medije: 'Bit ću dobar zatvorenik i poštivat ću zakone'. Još je rekao i kako je Remetinec najbolji zatvor u Europi. Nije mu sigurno bilo lako napustiti svoje hiper luksuzne samoborske dvore s fantastičnim pogledom na Zagreb i zaputiti se u tjeskobu zatvorske ćelije. No, Horvatinčić je osoba sa zdravstvenim tegobama pa tako može imati i mogućnost liječenja u toplicama dok služi kaznu. Početkom rujna 2022. 24 sata su objavili video kako osuđeni Tomo Horvatinčić vrijeđa iz toplica. Odjeknule su njegove riječi: 'Slušaj, konju! Prestani snimat'. Dok on odrađuje kaznu, prošlog srpnja oglašeno je na prodaju njegovo velebno imanje na samoborskim bregima. Iako je gazda u zatvoru na imanju je sve 'cakum-pakum' a da se redovito održava svjedoči i oglas na portalu mojposao iz kojeg se vidi da su tražili obitelj za održavanje imanja. Očito su osobe pronađene jer oglas kojim se tražilo 'vrijedne ljude (obitelj) za rad (održavanje) uređenog privatnog imanja. Potrebno obrazovanje, znanja i vještine. - prednost imaju osobe s iskustvom' - više nije aktivan. Početkom svibnja prošle godine Jutarnji je objavio kako se prodaje jedna od najskupljih nekretnina u Hrvatskoj. Naslov je glasio: 'Prodaje se velebno imanje i luksuzna vila Tomislava Horvatinčića za 12 milijuna eura u Samoboru!'. Uz članak su plasirane i slike interijera koje su bile dostupne na stranicama agencije Eurovila. No, kako rezidencijalni kompleks nije prodan u međuvremenu se dogodila potraga za famoznim kupcem i preko drugih agencija a oglas je nadopunjen jednim intrigantnim podatkom. No, dok Horvatinčić odrađuje zatvor nad njegovom prvom suprugom, majkom njegova dva sina, nadvila se prijetnja osobnog bankrota. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prošlo je više od 15 mjeseci otkako je prvi put objavljen oglas za prodaju velebnog rezidencijalnog kompleksa kontroverznog i osuđenog hrvatskog tajkuna Tome Horvatinčića. No, kupca nije lako naći a i pitanje je tko to u Hrvatskoj lako može istresti 12 milijuna eura za imanje dostojno modernih kraljeva. Ispočetka su Horvatinčićevi dvori pod imenom 'vila Brdo' oglašeni preko zagrebačke agencije Eurovila a sada je popriličan broj onih koji nude taj kompleks. Horvatinčićeva Hoto grupa u srpnju prošle godine oglasila je vilu Brdo i postavila video na YouTube. U opisu su naveli: 'Vila Brdo svrstava se u najljepše stambene objekte u Hrvatskoj, a cjelokupno imanje, na površini od oko 35.000 četvornih metara, jedinstveni je, samoodrživi kompleks, rijedak i u europskim razmjerima. Ipak, ma koliko je opisivali, samo pogled uživo može dočarati sve vrijednosti tog posjeda nalik na pokretnu scenografiju, jer se percepcija neprestano mijenja, ovisno o tome iz kojeg se kuta promatra i na kojem se dijelu imanja zaustavlja pogled.'.

Hoto grupa formalno ne egzistira još od rujan 2007. godine ali to ih ne sprječava u emitiranju sadržaja preko YT kanala. Agencija za nekretnine Regent pokušava pronaći kupce ne samo u Hrvatskoj već i susjednoj Sloveniji pa su postavili oglas i na tom jeziku. Horvatinčićevi velebni dvori našli su se i u ponudi na stranicama bijelojaje.hr. Tamo smo pronašli oglas koji je otkrio jedan nepoznati detalj - opis grba koji je postavljen na samu vilu a koji uključuje i šestar. Kako je šestar simbol masonerije, samim tim postavlja se pitanje je li Horvatinčić - mason? U nastavku slijedi oglas za prodaju Horvatinčićeva imanja na stranicama Bijelog jajeta: 'Vila Brdo svrstava se u najljepše stambene objekte u Hrvatskoj, a prekrasno imanje, na površini od oko 27.731 jedinstven je kompleks i u području Europe.

Okoliš stvara prekrasnu scenografiju; travnjaci, vinograd i suhozidi tvore slikovit okoliš koji se rijetko viđa. Rezidencija prožima tradicionalne elemente i najsuvremenije komponente arhitekture. Nalazi se na  nadmorskoj visini od 260 metara, na uzvisini koja dodiruje stoljetnu šumu, što za ljetnih vrućina jamči ugodnu svježinu. Glavna kuća vile Brdo zadivljujuća je građevina površine 2500 četvornih metara, čije je pročelje prekriveno prekrasnim kamenom travertino romano. Ova impozantna kuća predstavlja vrhunac luksuza i udobnosti, pružajući nevjerojatan doživljaj boravka. Rezidencija Brdo,  mogla bi se nazvati Kućom hedonizma i sofisticirane ambijentalne estetike. Unutar glavne kuće nalaze se luksuzne prostorije koje zadovoljavaju najviše standarde. Master bedroom je profinjen prostor dizajniran za ultimativnu udobnost i privatnost, s garderobnim ormarima izrađenim po mjeri i od najkvalitetnijeg drva i prostranom  kupaonicom.

Elegantno dizajnirane, radna soba, blagovaonica i living room pružaju spektakularne poglede na okolne brežuljke. Možete uživati u otvorenom pogledu iz gotovo svakog kutka ove vrhunske nekretnine. Kuhinja u glavnoj kući Vile Brdo opremljena je suvremenom tehnologijom i vrhunskim aparatima, pružajući izvrsne mogućnosti za pripremu hrane i ugostiteljstvo. Ovdje se mogu kreirati gastronomske delicije. Sušionica sira i pršuta s podesivom temperaturom omogućuje uvijek savršene okuse. Dio kuće rezerviran je za rekreaciju i opuštanje. Prostrani unutarnji bazen poseban je zbog kino platna koji se nalazi uz njega. Ova jedinstvena značajka omogućuje uživanje u omiljenim filmovima uz opuštanje u bazenu pružajući potpuno novo iskustvo. Iznad bazena nalazi se staklena kupola koja stvara impresivan vizualni efekt i donosi obilje prirodne svjetlosti.

Noću se prostor osvjetljava raznobojnim svjetlosnim efektima po osobnom izboru korisnika, a može se uživati i u spektakularnom pogledu na nebo. Fitness dvorana opremljena je vrhunskom opremom za vježbanje. Prostorija za masaže i kozmetičke tretmane donosi mogućnost uživanja u tretmanima koji će osvježiti tijelo i duh. Turska kupelj idealna je za osvježenje i opuštanje nakon masaže ili vježbanja. Prostrana nevidljiva garaža za smještaj nekoliko automobila savršeno se uklapa u estetiku vile, neprimjetno se spaja s okolinom zadržavajući vizualnu ljepotu imanja. U podrumskim dijelovima vile smješteno je moćno energetsko postrojenje, uključujući i agregat za vlastitu proizvodnju struje. Kompleksan sustav električnih, klimatizacijskih, vodovodnih i grijaćih cijevi i strojeva osigurava pouzdanu opskrbu energijom za cijelo imanje pružajući energetsku neovisnost. Vinski podrum, ukopan ispod vinograda u kojem su zasađeni trsovi sivog pinota i zelenog silvanca, posvećen je ljubiteljima vina.

Opremljen je posebnim policama i držačima za boce koje omogućuju pravilno skladištenje impresivne enoteke arhivskih vina. Elegantno uređen prostor s rasvjetom koja stvara toplu atmosferu idealan je za intimno druženje uz vrhunska vina. U podrumu se hladnom fermentacijom proizvodi oko 3500 boca Sivog Pinota i Zelenog Silvanca, koje nisu namijenjene za komercijalnu uporabu. Poviše podruma tradicionalna je drvena klet površine stotinjak četvornih metara. Rustikalni elementi pružaju osjećaj topline i autentičnosti. Interijer je oplemenjen građevinskim materijalima preostalima nakon obnove povijesnih i spomeničkih zgrada na području Zagreba. Prekrasni apartmani za goste opremljeni su prema najvišim standardima i pružaju vrhunski smještaj na razini hotela s pet zvjezdica. Apartmani su pažljivo dizajnirani s naglaskom na udobnost, eleganciju i luksuz.

Na imanju se, dijelom na otvorenim, a dijelom u natkrivenim prostorima, na potpuno prirodan, ekološki način, uzgajaju različite vrste sezonskog povrća. Peradarska farma ograđeni je prostor u kojem kokoši nesilice nesu domaća jaja. Za guske i patke napravljeno je malo jezero. Pčelinjak s desetak košnica potpuno zadovoljava potrebe imanja na kojem se pripremaju različite vrste meda, pekmeza i zimnica. Kako bi se osigurala adekvatna briga vrtova, voćnjaka, vinograda, travnjaka i cvjetnjaka i životinja, u donjem dijelu parcele gospodarska je zgrada u kojoj su smješteni strojevi i alati potrebni za obradu i njegovanje okoliša. O besprijekornom izgledu cijelog imanja brine se stručno osposobljeno osoblje kojem je osiguran smještaj na katu zgrade površine oko 500 četvornih metara. U neposrednoj je blizini gospodarske zgrade golf teren s dvije rupe (golf driving range), opremljen tako da se na njemu može igrati danju i noću. 

Cijelo imanje izuzetno je sigurno, opremljena je sofisticiranom zaštitom protiv provala i ometanja privatnosti. Prisutnost portira u kućici na ulazu, sigurnosne kamere, alarmi, svjetlosni nadzor i elektronski sustav dojave povezan s policijskom postajom u Samoboru i zaštitarskom službom jamče sigurnost na najvećoj razini. Profesionalni psi čuvari smješteni su u zasebnom ograđenom prostoru i dio su sigurnosnog sustava imanja. Udaljena od urbanog života, rezidencija Brdo nalazi se na idealnoj lokaciji. Zagreb se nalazi samo pola sata vožnje automobilom, do zagrebačkog aerodroma „Dr. Franjo Tuđman” potrebno je oko 25 minuta, do granice sa Slovenijom pet minuta, do središta pitoresknog gradića Samobora nekoliko minuta, do granice s Austrijom i Italijom oko sat vremena, a do Jadranskog mora manje od sat vremena. 

Vilu Brdo krasi obiteljski grb. Na lenti je ispisana poruka svima koji je posjećuju: BOG TE BLAGOSLOVIO. U samom grbu iscrtani su crveno- bijeli kvadrati, simboli hrvatske nacije, dvije pčele koje simboliziraju dvostruku marljivost, učinkovitost i ustrajnost i lav koji simbolizira snagu, neustrašivost, hrabrost i odlučnost u zaštiti obiteljskih vrijednosti. Zvjezdica simbolizira vjeru u Boga, a šestar vrlinu graditelja koji vjeruje u sklad, ljepotu i idealne proporcije onoga što gradi. Crvena boja grba simbolizira snagu i velikodušnost.' - piše u oglasu.

Postavlja se pitanje zašto je Horvatinčić ugradio šestar. Naime, po definiciji radi se o ključnom masonskom simbolu. Citiramo: 'Kutnik i šestar (ili, točnije, kutnik i šestar spojeni skupa) je najprepoznatljivi simbol u slobodnom zidarstvu. I kutnik i šestar su arhitektonski alati te se koriste u masonskom ritualu kao amblemi za podučavanje simboličkih lekcija. Neke lože i obredi objašnjavaju ove simbole lekcijama iz ponašanja.' Horvatinčić zacijelo nije needuciran da ne bi znao što znači šestar na grbu. I dok Horvatinčić broji dane do isteka zatvorske kazne, njegovu prvu suprugu Vesnu s kojom je dobio dva sina Tomislava Domagoja i Krešimira i bio u braku 24 godine te s kojom je i razvio biznis i sagradio poznati Hotel i restoran Babylon u Strmcu kraj Samobora sustigla je prijetnja osobnog bankrota. Naime, Financijska agencija RH uputila joj je poziv za očitovanje o provedbi osobnog bankrota.

Horvatinčić je nakon rastave od Vesne bio u 9-godišnjem braku s Nelom od koje se rastao 2010. a potom je ljubavnu sreću pronašao s osobnog bankaricom Anicom Đerđom Dilber s kojom je bio na jahti u trenutku nesreće kad je usmrtio talijanske supružnike zbog čega je u konačnici i završio u zatvoru. Što se pak tiče prve gospođe Horvatinčić koja je tajkunu osigurala potomstvo rođenjem dva sina, o njoj je raspravljao Općinski građanski sud u Zagrebu. Naime, sutkinja Tatjana Banić Požnjak odlučivala je o prijedlogu Financijske agencije za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača te je 28. kolovoza o.g. objavila oglas. Iz istog je vidljivo kako je FINA prijedlog sudu uputila 9. kolovoza 2024. godine. Iz oglasa je vidljivo kako Vesna Horvatinčić sudu 'nije dostavila popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici (članak 79.c stavak 3. Zakona o stečaju potrošača.)'.

Stoga je sutkinja pozvala 'njene vjerovnike da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje'. Iz navedenog je vidljivo kako prezime Horvatinčić i brak dug skoro četvrt stoljeća te rođenje dva sina Tomi Horvatinčiću gospođi Vesni nije donijelo bezbrižnu treću dob. No, vjerojatno posve drugačiji doživljaj Horvatinčićeva lika i djela ima njegova treća izabranica koja je od njega mlađa više od dva desetljeća i koja mu je ostala vjerna i tijekom suđenja i čekanja na sudski pravorijek i zatvor - Anica Đerđa Dilber.  Na kraju istaknimo i kako u vlasničkom listu piše kako je cijeli posjed velik 23386 m2, dakle manje od istaknutog u oglasima, ali i da je Tomo Horvatinčić vlasnik 1/1 bez centa kredita.