Mariborčanin Borut Petek zacijelo je jedan od turbo ambicioznih lavova na regionalnoj političkoj sceni. U njegovoj službenoj biografiji piše kako je osam godina bio gostujući znanstvenik na Odsjeku za vladu i državne poslove na Sveučilištu Harvard. Zacijelo je u Bostonu upoznao Luku Oreškovića, sina hrvatskog moćnika Stjepana Oreškovića, koji je također studirao na Harvardu i to povijest te istočnoeuropske i srednjoeuropske studije. Nakon toga se vratio u Hrvatsku i postao partner ili osnivač brojnih kompanija od kojih su neke povezane s njegovim moćnim ocem Stjepanom Oreškovićem. Primjerice, Luka je bio direktor u komunikacijskoj tvrtci Orso plan iz Zagreba ali sad su u njoj osnivači i drektori njegov otac Stjepan te majka, inače Slovenka, Manica Pirc Orešković. Do kraja listopada 2022. Luka je bio direktor Prosperus-Investa u kojem su sada vlasnici Joško Miliša i Tomislav Tičić. Luka Orešković bio je osnvač ili direktor brojnih hrvatskih tvrtki a u nekima od njih sada su vlasnici osobe iz našeg istočnog susjedstva. Primjerice, bio je član NO-a dubrovačke tvrtke Hoteli Plat u kojem su sadašnji vlasnici osobe iz Srbije i Crne Gore. No, za ovu priču najzanimljivije je ortaštvo Luke Oreškovića s Borutom Petekom, novim članom Uprave Fortenove. Njih dvojica osnivači su i direktori zagrebačke tvrtke Boston Capital CEE koja je prošle godine uknjižila senzacionalnu vilu na samoj pješčanoj plaži u Poreču a koja se renta za neslućeno visoke iznose u sezoni. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U vlasničkom listu luksuzne katnice za odmor koja se nalazi na samoj obalnoj šetnici u Špadićima u Poreču piše kako se radi o dvorištu površine 2557 m2, bazenu površine 36 m2 te kući površine  252 m2, sveukupno 2845 m2. A u oglasima za tu vilu napisano je da je objekt površine veće od 540 m2. Upisana je i  primjedba zaprimljena 23. siječnja 2015. godine. Zabilježeno je 'da je za završenu, slobodnostojeću, manje zahtjevnu zgradu, zgradu stambene namjene s jednom stambenom jedinicom koja se sastoji od jedne nadzemne etaže (prizemlja), izgrađena na k.č.broj... k.o. Poreč, u Poreču, izdano izvršno rješenje o izvedenom stanju od 04. 12. 2014. godine...'. To očito znači da se kod gradnje te velebne vile baš i nije držalo svih mogućih zakonskih propisa. Kao vlasnik te vrijedne nekretnine upisana je zagrebačka tvrtka Boston Capital CEE čiji su vlasnici i direktori Borut Petek i Luka Orešković. Oni su vilu uknjižili 9. listopada 2023. godine i to kupnjom od ranijeg vlasnika, tvrtke H.M.S. Villa iz Zagreba koja se inače bavi gradnjom i prodajom luksuznih vila s bazenom u Istri. U teretovnici je uknjižen i zalog u korist Zagrebačke banke u iznosu 2.800.000 eura.

Očito se tu radi i o golemim mjesečnim anuitetima koje tvrtka mora otplaćivati pa ne čudi da se vila renta preko više agencija i tvrtki. Primjerice, može ju se unajmiti preko Bookinga. No, interes za vilu očito je golem unatoč visokoj cijeni najma. Naime, nemoguće je vilu sada rezervirati za rujan jer je već sve bukirano. No, moguće je saznati cijene najma. Tako samo dva noćenja početkom rujna koštaju 6.220 eura. Kako sezoa završava tako i cijene padaju pa se vila tvrtke Boston Capital CEE čiji su vlasnici novi član Uprave Fortenove Borut Petek i njegov ortak, Zagrepčanin Luka Orešković, može iznajmiti i po cijeni 4.812 eura za dva noćenja. No, kolikogod bile velike mjesečne obveze tvrtke prema kreditoru - Zagrebačkoj banci - ako gosti nastave unajmljivati vilu, tu će biti i zarade. Inače, tvrtku Boston Capital CEE osnovao je Borut Petek, Mariborčan i nekadašnji suradnik bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše polovicom studenog 2021. godine.

Luka Orešković je partner u toj tvrtci postao krajem srpnja 2023. a što je na zagrebačkom Trgovačkom sudu provedeno početkom listopada prošle godine. Tada je uvećan i nominalni kapital tvrtke Boston Capital CEE s 2.650  eura, na iznos od 5.300 eura. Prethodno je novi član Uprave Fortenove Borut Petek prije Božića 2020. u Zagrebu osnovao i tvrtku Boston Advisors CEE u kojoj je i direktor. Dobit u toj tvrtci prema zadnjem izvješću koji je predao Fini, iznosila je 221.961 eura i tu je dobit pridružio dobiti prethodnih godina a koja je iznosila 1.305.310 eura. Dugotrajna imovina te tvrtke iznosi 1.539.241,18 eura. Inače, ta Petekova tvrtka ima i web stranicu bostonadvisors.eu. Na njoj smo pronašli podatak kako se radi o regionalnom partneru tvrtke Spitzberg Partners, savjetodavne i investicijske tvrtke iz New Yorka. Stoga ne čudi da novi član Uprave Fortenove kao kontaktni mail na hrvatskom Sudregu  navodi svoj mail s ekstenzijom spitzberg-partners.com.

Istaknimo i kako je prema podacima koje su ortaci Borut Petek i Luka Orešković predali Fini, njihova zajednička tvrtka Boston Capital CEE je  poslovala s dobiti prošle godine i to u iznosu 244179,87 eura. U dokumentima su i vrijednost imovine procijenili na 2.585.297,21 eura. Tu se radi o vili koja je kupljena i opterećena kreditom Zagrebačke banke. Naveli smo kako je ta velebna ljetna rezidencija na obalnoj šetnici u Špadićima dostupna za najam preko Bookinga. No, pod imenom Pical Beach House nudi je i grupacija Valamar ali i neke druge agencije. U oglasima se navodi i kako vila ima ukupno 5 bazena, a na slikama je vidljiv jedan vanjski veliki te jazucci. Očito su drugi unutar vile. Također je istaknuto i kako ima finsku saunu, fitness, SPA.... No, foto galerija i oglas na Bookingu govore više od riječi pa vrijedi pogledati to luksuzno modernističko zdanje koje su kupili novi član Uprave Fortenove Borut Petek i njegov hrvatski ortak, sin moćnika Stjepana Oreškovića .

Potonji je bio i dugogodišnji partner nekadašnjeg hrvatskog medijskog ali i nekretninskog moćnika Ninoslava Nine Pavića. Početkom svibnja ove godine objavljeno je kako je tvrtka Mplus u vlasništvu Stjepana Oreškovića kupila 51-postotni udio u slovenskom prehrambenom poduzeću Panvita. Tvrtka Mplus platila je 50 milijuna eura za 51-postotni udio u toj prehrambenoj tvrtci iz Murske Sobote. Orešković je inače i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu ali i predsjednik Nadzornog odbora IEDC-a, odnosno Međunarodne poslovne škole Bled. Orešković je aktivan i na društvenim mrežama. Primjerice, na Facebooku objavljuje fotografije i vijesti kako iz privatnog života tako i iz poslovnog. Primjerice, u ožujku ove godine objavio je sliku sa sinom Lukom na kojoj grle bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Uz set slika s Clintonom Orešković je objavio: 'Predsjednik Bill Clinton pozvao me da se pridružim njegovoj službenoj delegaciji u Pragu prošli tjedan. 

Predsjednik Clinton primio je orden T.G. Masaryka od češkog predsjednika Petra Pavela u Praškom dvorcu. Redom se odaje priznanje njegovim naporima za jačanje demokracije, stabilnosti i sigurnosti u srednjoj i istočnoj Europi te za dovođenje Češke u članstvo NATO-a u zajedničkim naporima s legendarnim predsjednikom Václavom Havelom......'. Inače, osim Luke Stjepan i njegova supruga Manica Pirc Orešković imaju i sina Tina koji je diplomirao na njujorškoj Columbiji i radio kao analitičar podataka za IBM te kćer Petru Lauru Orešković koja je znanstvenica i živi u Cambridgeu. Na kraju navedimo kako partnerstvo Boruta Peteka s Lukom Oreškovićem može donijeti i neka ograničenja u smislu povezanih društava i osoba. U tom kontekstu vrijedi istaći i kako Petek u Sloveniji nema razgranat biznis kao u Hrvatskoj, u Mariboru na kućnoj adresi ima registriran poslovni entitet Oportuniti za marketing i poslovno savjetovanje ali koja nema ekspanziju niti promet kao njegove zagrebačke tvrtke.