Na ovim prostorima puno je laži i obmana poglavito kod osoba koji steknu bogatstvo u samo jednoj generaciji. Neki se hrvatski bogataši ili pak oni iz Hercegovine uistinu razmeću bogatstvom i smatraju društveno prihvatljivim pokazivati statusne simbole na društvenim mrežama pa se tako slikaju ispred i unutar svojih famoznih vila s bazenima, saunama, spa prostorima.... Neki ponosno poziraju na jahtama s čašama najskupljih šampanjaca, neki objavljuju sliku sa svadbe svojih potomaka koje koštaju koliko neki hrvatski građanin ne može zaraditi ni za života. No, pripadnici hercegovačke dinastije Slezak nisu među takvima. Većina vješto izbjegava medije, puno je manji broj onih koji egzistiraju na društvenim mrežama nego onih koji se eksponiraju. Dosad još nitko nije faktografski niti ušao u trag tko je tko u dinastiji Slezak. Većini je poznato samo kako je najbogatiji pripadnik te dinastije Dinko zv. Dika Slezak, da ima sinove i snahe koji granaju biznis. No, mi smo se potrudili istražiti ne samo neke od najvrijednijih posjeda obitelji Slezak na najatraktivnijim lokacijama u Hrvatskoj već i saznati tko su točno pripadnici te dinastije, koliko ih je, tko su im djeca i unuci. Sve to zahvaljujući činjenici da je ponosna majka 4 sinova Slezak Milka zv. Mica Slezak objavljena u osmrtnicama kao i dvojica od njena 4 sina koja su preminula, Jedan prije nje a drugi nešto kasnije. Kako kod nas postoji puno faktografski netočnih podataka u medijima i javnoj komunikaciji osmrtnice su često jedini pouzdan putokaz jer u njima, čak i oni koji falsificiraju svoje biografije ili životne činjenice - ne lažu. Zahvaljujući tome da smo rekonstruirali tko je tu kome saznali smo i za neke dosad potpuno nepoznate višemilijunski vrijedne nekretnine dinastije Slezak u Hrvatskoj. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U prosincu 2020. objavili smo članak pod naslovom: 'EKSKLUZIVNO OTKRIĆE Bregović prodao vilu bivšeg hrvatskog premijera hercegovačkim tajkunima i dubrovačkim ortacima'. U podnaslovu smo naveli: 'Famoznu vilu koju je Bregović kupio 2006. prošle godine papreno je prodao'. Danas na mjestu te vile koju je do 2006. posjedovao Hrvoje Šarinić, bivši hrvatski premijer i dugogodišnji šef Ureda pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, kada ju je prodao kralju balkanskog folka ali i nekretnina - Goranu Bregoviću, iznikle su dvije urbane vile. U članku smo naveli kako je taj posjed na fantastičnoj lokaciji u hrvatskoj metropoli platio, prema medijskim natpisima, 450.000 eura. Nekoliko je puta javno spominjao investiciju u kuću u Zagrebu. Bregović je uvijek govorio kako je prostor bivše Jugoslavije njegov emocionalni teritorij te da zato i ima kuće i stanove u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Naravno, opće je poznato kako u Beogradu Bregović posjeduje više luksuznih nekretnina, u Sarajevu ima stan u centru, na Mejtašu te vikendicu na Jahorini, u Perastu više vila a o njegovoj palači smo nedavno pisali.

Zagrebu je imao tu vilu - doduše pomalo ostarjelu krasoticu okruženu zelenilom na kraju Kosirnikove ulice, nadomak Park šume Jelenovac. Lokacija zagrebačke vile je ekskluzivna jer je jedina na toj lokaciji koja je okružena većom zemljišnom parcelom. Na toj je adresi, u vrijeme dok je u njoj živio Hrvoje Šarinić, poslovala tvrtka Mass Air njegov sina. Kada je kupio tu vilu Bregović na istoj adresi registrirao sebe kao samostalnog umjetnika. Istu adresu prijavio je i kada je registrirao Bijelo dugme kao patent na Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo. Nakon kupnje tu vilu s bazenom, dva kamina te namještenom kuhinjom, Bregović je vilu iznajmljivao za 5.500 eura. U tom smo članku naveli i kako su se, prema podacima iz vlasničkog lista na bivšu Šarinićevu, odnosno bivšu Bregovićevu vilu uknjižilo četvero članova obitelji Slezak pa tako redom: Dragana i Marino Slezak s adresom u Mostaru, Sandra Slezak sa adresom u Ulici Vjenceslava Richtera u Zagrebu te Vesna Slezak koja je prijavljena s adresom u Kosirnikovoj u Zagrebu.

Iz vlasničkog lista potom slijede: Dubrovčani Tibor Mladinić i Mato Bračić, Ivan Pažin iz Vinkovaca te Ivan Brač iz Zagreba. U vlasničkom listu inače uz Bregovićevo ime upisana je adresa selo Bukovčica, Križevci, što je vjerojatno povezano s nekom adresom njegovog pokojnog oca Franje koji je umro u svom rodnom selu Sveti Petar Čvrstec u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tako smo pisali potkraj 2020. godine. U međuvremenu se puno toga promijenila. Sada su na mjestu nekadašnje elegantne vile u kojoj je živio sada već pokojni Šarinić, inženjer - povratnik iz Pariza koji je na svoje ime imao i stan iznad znamenitog ateljea Coco Chanel u Rue Cambon u francuskoj metropoli, iznikle dvije urbane višekatnice. Na jednoj su upisani samo članovi dinastije Slezak i to: Dragana i Marino s mostarskim adresama a Vesna i Sandra Slezak s adresom u Kosirnikovoj.

Iz vlasničkog lista vidljivo je kako je u međuvremenu došlo do raskida ortakluka te su tako osobe povezane sa Slezakovima a koji su se pojavljivali u kupoprodajnom ugovoru s Bregovićem - u međuvremenu izašle iz ortakluka. Radilo se o Mati Bračiću i Tiboru Mladiniću. Njihova su se imena spominjala u kontekstu sa Slezakovim i prigodom gradnje luksuzne višekatnice u Dubrovniku u kojem je apartman kupila i Željka Markić. Tada je objavljeno u medijima sljedeće: ''Vlasnici tvrtke Projekt Gruž d.o.o. su Mario i Nino Slezak, sinovi mostarskog tajkuna Dinka Slezaka, vlasnika lanca kladionica koji je blizak i s predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem. Uz mlade Slezake, kao vlasnici tvrtke Projekt Gruž upisani su i zagrebački odvjetnik Josip Pažin (iz odvjetničkog društva Olujić, Pezić & Partneri) te Mato Bračić i Tibor Mladinić, poznati i kao ugostitelji, vlasnici restorana Bowa na otoku Šipanu. No, lokalni poznavatelji građevinskog pothvata smatraju da su u građevinskom dijelu projekta 'glavna' – braća Slezak, a za kontakt s politikom i 'cijelim svijetom' – odvjetnik Oleg Uskoković".

U vlasničkom listu nekretnine - urbane vile koja je izgrađena tik do one dinastije Slezak u Kosirnikovoj ulici upisano je sljedeće: 'Zaprimljeno 24.02.2022.g. pod brojem Z-10205/2022 UKNJIŽBA, PRAVO VLASNIŠTVA, SPORAZUM O DIOBI NEKRETNINA I RAZVRGNUĆU SUVLASNIŠTVA 03.02.2022'. Tako se među novim vlasnicima nalazi Dijana Juričić iz Čitluka, Ivan Pažin iz Vinkovaca i Tibor Mladinić.. Vila koja je uknjižena na Slezakove je u useljivoj fazi dok se susjedna vila još uređuje o čemu svjedoče i skele oko fasade. U svakom slučaju Slezakovi i njihovi partneri imat će pravi stambeni raj nadomak središnje zagrebačke ulice - Ilice - od nje su udaljeni samo 10-ak minuta pješice a opet se nalaze nasuprot Park šume Jelenovac te imaju posebnu mikroklimu. Nakon što im je prodao svoju i bivšu Šarinićevu vilu Goranu Bregoviću su stizale ovrhe zbog neplaćenih računa o čemu svjedoči naš raniji članak. On je dugo vremena bio još prijavljen na adresi vile u Kosirnikovoj ali se u međuvremenu odjavio i prijavio na drugoj adresi u središtu Zagreba.

U rujnu 2021. objavili smo članak o još jednoj velebnoj nekretnini dinastije Slezak u Hrvatskoj. Radi se o vili u Štikovici kraj Zatona na Dubrovačkoj rivijeri. Taj je članak objavljen pod naslovom: 'POSJEDI DINASTIJE SLEZAK Sin hercegovačkog tajkuna dubrovačku vilu reklamira kao esenciju luksuza'. U podnaslovu je navedeno: 'Impozantni posjed Nine Slezaka nalazi se tik do mora u Štikovici kraj Zatona, ima privatnu plažu, dizajnerski uređen interijer a u rujnu se renta po cijeni od 4.500 eura'. No, osim te vile Slezakovi posjeduju i tvrtke sa sjedištem u Dubrovniku preko kojih grade brojne nekretnine za najam ili prodaju. No, njihove ambicije nisu samo na krajnjem južnom Jadranu. Preko tvrtke Editus iz Makarske čiji su osnivači Nino, Mario i Vesna Slezak a direktor Mario uknjižili su vrijednu nekretninu. U Monaku, na Floridi ili New Yorku takve se nekretnine nazivaju kondominiji. No, kod nas su svoj objekt Slezakovi nazvali City Beach Makarska. Radi se  o novogradnji s brojnim novouređenim apartmanima koje rentaju i preko Bookinga pa je moguće vidjeti svu raskoš i vrijednost uloženog.

Na Bookingu svi hvale kako apartmane tako i poslugu. Vrijedno je istaći kako je tu adresu u telefonskom imeniku prijavila Draga Slezak, supruga Dikana Dike Slezaka. No, kako bismo rekonstruirali tko je tko u dinastiji Slezak, kao što smo uvodno obećali, donosimo podatke koje smo pronašli u osmrtnicama. Naima, majka tajkuna Dike Slezaka, Milka zv. Mica Slezak, preminula je u rujnu 2020. godine i pokopana u Mostaru gdje je i živjela. Među ožalošćenima navedena su 3 sina i 4 snahe. Tako je pisalo: 'Ožalošćeni: sinovi: DRAGAN, DINKO i DARKO; nevjeste: RUŽICA, MIRSADA, VESNA i DIJANA; unučad: ANITA, TEO, NELA, NINO, TEA, MARIO, MARINO i ELA TONĆICA; obitelji pok. braće: STANKA i VINKA; obitelji pok. sestara: MARICE, ZORE i MIRE; zaova ZDENKA s obitelji; obitelji: SLEZAK, BILOPAVLOVIĆ, ZOVKO, DŽIDIĆ, KULAŠ, BAJIĆ, PETROVIĆ te ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.'.

Naime, smrti Dikine majke prethodila je smrt brata Zorana Slezaka u srpnju 2018. godine. Iz te osmrtnice smo saznali da se Milkin suprug, odnosno otac dinastije Slezak zvao Anton ali su ga zvali Tonćo. U osmrtnici za Zorana je pisalo kako mu se supruga zove Ružica a kćeri Anita i Nela. Poslije majke Milke preminuo je i Dikanov brat Dragan u studenom 2022. godine. Njegova se supruga zove Mirsada a djeca Teo i Tea. Iz sadržaja njegove osmrtnice bilo je jasno kako su njegova djeca otišla živjeti u inozemstvo. I Dragan je pokopan kao i njegova majka i brat Zoran u Mostaru. No, njegova djeca žive u Australiji. Zet mu se zove Mick, snaha Allira a prezivaju se Zeneli, odnosno O Driscoll. S obzirom da Teo Slezak ali i njegova supruga Allira imaju Facebook profil i mrežu prijatelja vidljivo je kako mostarski, točnije tajkunski dio obitelji Slezak, nije na društvenim mrežama.

Jedino na FB-u egzistira profil Maria Slezaka koji je povezan s brojnim poznatim osobama iz Hrvatske. Svi drugi članovi obitelji Slezak osim dvije unuke pokojne Milke Mice Slezak nemaju nikakve FB profile. No, iako nisu aktivni na društvenim mrežama itekako jesu na tržištu skupih nekretnina od Zagreba preko Makarske do Dubrovnika. Njihovom carstvu se očito još ne naziru završne granice. No, tko zna možda je za Slezakove skovana uzrečica - SAMO IM JE NEBO GRANICA

Na kraju Kosirnikove bila je otmjena vila s parcelom čiji je vlansik bio bivši premijer Šarinić, kupio ju je Bregović a onda su mu stizale ovrhe za režije i nakon prodaje Slezakovima koji su izgradili viletine