Čak ni viša srednja klasa u Hrvatskoj teško si ove godine može priuštiti ljetovanje na razini ako nemaju neku naslijeđenu nekretninu ili kupljeni apartmančić. Vile s bazenima duž obale ili s pogledom na more, drugi, treći red, kao i vrhunski apartmani papreno su skupi za najam. Dojam je kako su ove godine gospodari turizma na hrvatskoj obali skovali zavjeru kako svoje sezonske usluge što skuplje naplatiti a gostima izvući sve do posljednjeg centa. Malo je onih koji na moru ove godine mogu trošiti kao pijani milijunaši a nije puno ni onih koji se mogu pohvaliti posjedom vlastitih nekretnina na jednoj od najskupljih jadranskih destinacija - svjetski razvikanom Dubrovniku. No, među sretnicima da vlastiti ljetni krov nad glavom mogu imati upisano na svoje ime nalazi se i bivši Dinamovac, ex trener Dinama koji je kratko vodio katarsku Al Ahliju - Igor Bišćan. Među sretnicima, Bišćanovim susjedama je i Nikolina Lacković, supruga bivšeg Kauboja Blaženka Lackovića. Među sretnicima su i suvlasnici tvrtke Ray of Hope koja je vlasnica klinike Radiochirurgia iz Svete Nedelje o kojoj se prošle godine pisalo u kontekstu Uskokove istrage. Najzanimljivija osoba među ta tri suvlasnika, ujedno sretna vlasnika skupih kvadrata u dubrovačkoj novogradnji je bivši Sanaderov bliski suradnik i bivši državni tajnik za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić koji je sa Sanaderovim spin doktorom Ratkom Mačekom bio suvlasnik tvrtke MPR strateško komuniciranje. Nije tu kraj poznatim vlasnicima koji su upisali vlasništvo nad skupim kvadratima na Pločama od dubrovačke tvrtke Aliquanta. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prosječnom građaninu Hrvatske koji jedva sklapa kraj s krajem Dubrovnik je kao ljetna destinacija nedostižni san. Poznato je kako mediji svake godine na Stradunu i terasama skupih dubrovačkih lokala snimaju samo hrvatske tzv. elitaše ali i brojne selebritije iz cijelog svijeta. Dubrovnik definitivno nije destinacija na kojoj se zbog cijena usluga dobro mogu osjećati turisti koji nemaju istinski duboki džep. Sve je u gradu pod Srđem papreno skupo da oni koji nemaju ekstremno duboki džep bolje da se i ne izlažu toj vrsti egzibicionizma da tijekom odmora počnu promišljati koliko su nesposobni da si ne mogu priuštiti niti pristojan ručak a ni večeru. No, na sreću među nama uvijek ima onih kojima je u nekoj fazi života sjajno išla karijera pa su na vrijeme osigurali top destinaciju na Jadranu. Među takvima je i prethodnik aktualnog trenera Dinama Sergeja Jakirovića - 46-godišnji Igor Bišćan.

On je od dubrovačke građevinske tvrtke Aliquanta uknjižio Stan B3 u prizemlju neto korisne površine 79,34 m2, kojem pripada natkriveni balkon u prizemlju neto korisne površine 9,51 m2 te parkirno mjesto. Sve je u zemljišnim knjigama provedeno 19. travnja 2022. godine. Inače, apartman je kupio u rujnu 2021., dakle dok je bio Dinamov trener, a u veljači 2022. papire je ovjerio kod dubrovačkog javnog bilježnika Nikše Mozara. Bišćanov apartman nalazi se u top novogradnji, na 300 metara od plaže Banje i 1,2 km od plaže Porporela. Svi apartmani imaju fantastičan pogled na more a u blizini su popularnih zanimljivosti, poput plaža Sv. Jakov, Šulić i Buža. Zračna luka Dubrovnik udaljena je 16 km od objekta. Vrijedi naglasiti kako preko Bookinga neki vlasnici rentaju svoje apartmane po cijeni od 1.500 eura i naviše za 3 noćenja u sezoni.

Tvrtka Aliquanta bila je vlasništvo dubrovačkog para Petra i Tanje Čečuk je prodala  u toj dvojnoj apartmanskoj vili luksuzne apartmane i drugim poznatim osobama a potom otišla u stečaj te u studenom 2022. izbrisana iz registra. Među poznatim kupcima apartmana nalazi se i Nikolina Lacković, supruga bivšeg rukometnog reprezentativca Blaženka Lackovića. Supružnike Lacković fotografi su snimali ljeti u Dubrovniku i prije kupnje apartmana. Nikolina je uknjižila na svoje ime stan na 'drugom katu neto korisne površine 79,08 m2, kojem pripada natkriveni balkon na drugom katu neto korisne površine 9,51 m2' te parkirališno mjesto u podrumu neto korisne površine 6,19 m2. U istom luskuznom kompleksu apartman je uknjižen i na tvrtku Ray of Hope, ili u prijevodu 'zraka nade'. Radi se o tvrtci sa sjedištem u Svetoj Nedelji kraj Samobora koja je vlasnica Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb.

Osnvači te tvrtke te samim tim vlasnici te klinike koju je prošle godine češljao USKOK su redom: prof.dr.sc Dragan Schwarz, poduzetnik Mato Ćatić iz Zagreba te Miroslav Kovačić, nekad jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera. Uvodno smo rekli kako je Kovačić bio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku koji je u tadašnjim javnim istupima obećavao informacijsku revoluciju naše zemlje. Njihov luksuzni apartman upisan je u zemljišnim knjigama 10. lipnja 2021. godine. Naglasimo kako objekt u kojem se nalazi taj apartman ima ukupno 546 m2(dvorište 327 m2, stambena zgrada 219 m2) a od toga je stan 'stan B8 na drugom katu neto korisne površine 76,27 m2, kojem pripada natkriveni balkon na drugom katu neto korisne površine 9,97 m2' te parkirališno mjesto u podrumu površine 6,19 m2 uknjiženo na njihovu zajedničku tvrtku Ray of Hope.

Mediji su prošle godine pisali o istrazi nad njima. Citiramo: 'Državnom odvjetništvu ovih su dana dostavljeni dokazi protiv skupine liječnika koji vode Specijalnu bolnicu Radiochirurgia Zagreb. Riječ je o klinici koja se bavi dijagnostikom i liječenjem karcinoma. Raspolaže, kako kažu sami o sebi, vrhunskom opremom za dijagnostiku i liječenje karcinoma uz pomoć radioterapije, radiokirurgije i kirurgije. Njihov stručni tim sastavljen je od vrhunskih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka s višedesetljetnim iskustvom u različitim oblicima liječenja karcinoma. Njezini suvlasnici su dr. Dragan Schwarz, Mato Ćatić i Miroslav Kovačić. Osnivanje bolnice financirali su s oko pola milijuna eura Ćatićeva novca, te kasnije financijskom potporom HBOR-a i uz jamstva državne agencije HAMAG Bicro.

Sada su prikupljeni dokazi prema kojima im država pogoduje ozbiljno kršeći zakon. U prijavi koja je poslana Državnom odvjetništvu, a evidentno je u nadležnosti USKOK-a, navedena je sumnja u korupcijsku hobotnicu kojom je Radiochirurgia Zagreb povezana s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), ali i s Ministarstvom zdravstva – sumnja se da se izvlače milijuni iz državnog proračuna te zatim novac pere preko skupih nekretnina, automobila, vrtoglavih plaća…'. Inače, Radiochirurgia je postala poznata kao klinika u kojoj je tajni pregled obavila Kolinda Grabar Kitarović u vrijeme dok je bila predsjednica. Nakon što je taj slučaj dospio u medije u veljači 2019. objavljeno je kako je tadašnja predsjednica pregled platila 6.160 kuna. Među vlasnicima apartmana je i Niko Mihić, kanadski Hrvat s adresom u Španjolskoj.

On je svojedobno bio i vlasnik luksuzne vile s bazenom u srcu povijesnog dijela Zagreba, u Maloj ulici, u blzini zagrebačke Gliptoteke i Kaptol centra, no tu je nekretninu kasnije uknjižio dubrovački odvjetnik Davor Plišo, brat Miroslava Pliše, suvlasnika Meneghettija  o kojem smo nedavno pisali.. Mihić je dobro znano ime ne samo u svijetu medicine već i nogometa. Naime, on je dugo godina bio glavni liječnik Real Madrida. Krajem ožujka ove godine objavljeno je kako je dr. Niko Mihić  u studenome prošle godine napustio položaj glavnog liječnika Real Madrida. S obzirom na to da je Hrvat već 20 godina osobni liječnik predsjednika Kraljevskoga kluba Florentina Pereza, njegov iznenadni odlazak izazvao je veliku pažnju u španjolskim medijima. Španjolski sportski dnevnik Marca napisao je kako je Mihiću uručen otkaz zbog pogrešnih dijagnoza prošlogodišnjih pojačanja Judea Bellinghama i Arde Gülera. 

‘Ozljede Arde Gülera glavni su razlog zašto je Real raskinuo suradnju s Mihićem. Niti jedan tretman koji je propisao hrvatski liječnik se nije pokazao uspješnim i malo je nedostajalo da se uništi karijera jednog od najvećih talenata svijeta‘‘, pisao je portal Relevo. Mihić je zapravo suvlasnik apartmana sa svojom partnericom imena Beatriz Gongora Utrilla. Oboje su u hrvatske zemljišne knjige upisali adresu u Madridu. Među vlasnicima apartmana je i poznati dubrovački ugostitelj Toni Rilović. Među vlasnicima ima i osoba koje su poznate u svojim domicilnim sredinama u inozemstvu ali čija imena ništa ne znače hrvatskoj javnosti. Neki od njih su apartmane uknjižili na svoje ime kao fizičke osobe a neki na tvrtke sa sjedištem u samim apartmanima. Tako smo među vlasnicima pronašli jednog poznatog američkog liječnika, kanadske poduzetnike izraelskog porijekla ali i bosansku obitelj s adresom u švedskom gradu Malmöu.