Već je znamenita priča o tome kako su se u kategoriju novih svjetskih milijunaša i milijardera uključili tvorci giganata poput Microsofta, Facebooka, kompanija poput Apple, Google i drugih iz IT ili telekom sektora. Bogatstvo te nove generacije tehnoloških poduzetnika je neizmjerno a neki od osnivača tih kompanija vole investirati i u nekretnine, privatne zrakoplove, skupe hibridne jurilice, megajahte i slično. Za razliku od razvijenih zemalja u Hrvatskoj se bogatstvom i statusnim simbolima razmeću pripadnici tzv. nove elite, među kojima su neki i na dvojben način steklo bogatstvo. Često pišemo o velebnim vilama hrvatskih bogataša, neke ne zaostaju za vilama na Azurnoj obali, mondenim ljetovalištima poput Caprija ili Saint-Tropeza, među njima ima onih koji se nalaze na sankcijskim listama zbog Putina, neki od njih imaju i dugotrajne sudske procese, no u Hrvatskoj postoji i sloj anonimnih milijunaša pa i milijardera s bogatstvom i izvan naših granica. Nitko od njih nije u svijetu međunarodnog biznisa poznat ni po kakvom inovativnom ili globalnom proizvodu, no to ne priječi te osobe da imaju bogatstvo na računima kao neki tvorci tehnoloških divova, vlasnika svjetskih brendova ili pak proizvoda koji se prodaju diljem svijeta. Kod nas postoje poduzetnici koji su uspjeli razviti proizvode dostojne kompanija poput svjetskog diva Google. Jedan od takvih je Damir Sabol, osnivač Iskona ali i PhotoMatha, mobilne aplikacije koja rješava matematičke zadatke i koju su kao takvu prihvatili korisnici diljem svijeta. Iako je Sabolova poslovna uspješnica PhotoMatha kupljena od Google on samim tim nije postao bogataš poput tzv. hrvatskih elitaša koji se razmeću bogatstvom i besramno ga pokazuju kako u stvarnom životu tako i na društvenim mrežama. Sabol za razliku od bahatih hrvatskih milijunaša i članova njihovih obitelji nije uložio u neki otok ili pak skupu rezidenciju. Pronašli smo dokument koji dokazuje kako je u istarskom Novigradu odlučio renovirati stare katnice u starom dijelu gradu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša istarskog Novigrada 13. kolovoza o.g. izdao je građevinsku dozvolu investitoru Damiru Sabolu. Njega je u postupku zastupala opunomoćenica, zagrebačka arhitektica Marijana Plazibat. Ona je inače članica tima Dva arhitekta Zidarić iz Zagreba. Radi se o arhitektonskom studiu specijaliziranom za prilagođene stambene, unutarnje i komercijalne dizajne. Sabolu je dozvolom dopuštena 'rekonstrukcija zgrade stambene namjene, 2.b skupine- rekonstrukcija i dogradnja ugrađene stambene građevine sa jednom stambenom jedinicom, etažnosti P+2 na novoplaniranoj građevnoj čestici' u Novigradu a koja je nastala od dijela postojeće katastarske čestive.

Naime, Sabol je prethodno kupio dvije katnice, jednu do druge a koje se nalaze na kraju Ulice Torči u staroj jezgri Novigrada neposredno do izlaza na obalnu šetnicu. Te su katnice izvana takve da ih zacijelo niti jedan naš novopečeni milijunaš ne bi ni pogledao. No, Sabol je očito poduzetnik i čovjek posebna kova jer vidi potencijal tamo gdje drugi dubokodžepaši ne vide ništa. Za dobivanje dozvole priložen je arhitektonski projekt iz listopada 2023. godine ali i svi drugi potrebni projekti poput građevinskog, stolarskog, elektroinstalacijskog...... U dokumentu piše kako će 'dozvola prestati važiti ako se ne pristupi građenju u roku od tri godine od dana pravomoćnosti iste. Investitor je dužan ovom tijelu prijaviti početak građenja najkasnije osam dana prije početka građenja'.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je Sabol morao pribaviti i dozvolu Ministarstva kulture i medija, odnosno Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Puli jer se njegove nekretnine nalaze u povijesnoj jezgri Novigrada. Građevinsku dozvolu izdao je savjetnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Željko Vadnjak, dipl.ing.građ. Tako i ovaj slučaj pokazuje kako ljudi koji su do bogatstva došli svojim projektima, prepoznatim od svjetskih divova, u pravilu nisu razmetni i bahati, prednost daju tradiciji, renovaciji starog a ne nužno gradnji novog uz obalu mora.