Svako malo na poduzetničkoj sceni hrvatske metropole izniknu neke persone koje mediji veličaju i tretiraju kao bogove biznisa ili menadžmenta a onda se odjednom sve to ispostavi kao velika farsa ili varka. Jedan od takvih krupnih igrača svojedobno je bio i bivši gazda KHL Medveščak Damir Gojanović. Kovan je u zvijezde sve dok nije odveo klub u stečaj pa su isplivali silni dugovi koje je imao prema igračima, dobavljačima, policiji, tvrtkama koje su zagrebačkim Medvjedima na vrhuncu slave dostavljale hranu, cugu ali obavljale i druge usluge. Onda se ispostavilo da Damir Gojanović ima zmiju i kad treba poplaćati privatne dugove o čemu je svjedočila tužba koju je protiv njega pokrenula kartičarska kuća. U zlatno Gojanovićevo doba još je jedan mlađi poduzetnik vedrio i oblačio zagrebačkom i hrvatskom poslovnom scenom. Radilo se o Aljoši Roksandiću, gazdi marketinške agencije Digitel koji je biznis proširio na nekretnine, posredovanja ali i medije. Prethodno se obogatio kad je s ortacima - Borisom Vidićem iz karlovačke tvornice Lola Ribar i spomenutim Gojanovićem prodao City Express Bancroft Fondu pa su se svi obogatili na toj transakciji. U kolovozu 2011. u medijima je osvanula fotka čvrstog stiska ruke nekadašnjeg Gazde Agrokora Ivice Todorića i Aljoše Roksandića. Uz sliku je išla prigodna vijest kako su 'Agrokor koncern i Digitel komunikacije potpisali ugovor o poslovnoj suradnji kojim Digitel komunikacije postaju partner Agrokor koncerna u realizaciji komunikacijskih i marketinških aktivnosti i proizvodnji medijskog sadržaja'. No, 13 godina poslije niti je Todorić više Gazda, nema ni Agrokora koji je postao Fortenova  a novi je Gazda Pavo Vujnovac. Zanimljivo je kako su obojica nekad moćnih poduzetnika, i Gojanović i Roksandić, imali linkove na Vujnovca. Roksandić je čak na neki način uspio nasamariti Vujnovca jer mu je prodao mačka u vreći. No, sad je to sve iza njega a on ima važnijih briga. Naime, FINA je zatražila osobni bankrot nad njim ali sud je taj postupak odbio. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Polovicom prosinca 2020. objavili smo članak: 'DUŽAN KAO GRČKA Damir Gojanović zadužio je KHL Medveščak za više od 19 milijuna kuna'. U podnaslovu smo naveli: 'Doznajte kako mu je pošlo za rukom ne plaćati igrače, trenere, hotele, klinike, skupa jela, vozače, MUP, odvjetnike...'. Tu je i članak kako mu je presuđeno zbog duga za American Express karticu.  Već je tada bilo jasno kako su Gojanoviću kola krenula nizbrdo. O tome na koji način se odvijala njegova agonija nakon što je desetljećima imao kultni status moćnog i uspješnog svjedoči i naš članak pod naslovom: 'DUŽNIČKI REKORDER U HRVATA Nakon ovrhe zbog peglanja kartice Damiru Gojanoviću stigle dvije nove ovrhe'. Ni tu nije bio kraj nekadašnjeg gazde KHL Medveščak.

O tome svjedoči naš članak iz kolovoza 2023. pod naslovom: 'SUMRAK BOGA SA ŠALATE Damir Gojanović pred ovrhama utekao iz Zagreba na selo, tamo ga je pronašla HEP Elektra koja ga goni zbog struje ali ne i zvijezde Medveščaka koje ga traže zbog stečaja'. Gojanović i junak naše priče - Aljoša Roksandić - bili su ortaci u City Expresu skupa s Borisom Vidićem iz Tvornice Lole Ribar. Tu su dostavnu tvrtku papreno prodali Bancroft Fondu pa su se obogatili preko noći. No, dok Vidić i dalje ima svoje poslovno carstvo i očito mu dobro ide dok je zbog poreza fiktivno prijavljen u Hercegovini o čemu svjedoči naš raniji članak, i Roksandiću kao i Gojanoviću odavno ide strmoglavo.

O tome svjedoči i naš članak iz veljače 2023. pod naslovom: 'DUGOVI EX-KAPITALCA Nekad moćni šef Digitela koji je radio za Todorića i s Ratkom Mačekom lobirao za arapskog šeika i Ruse u Fortenovi, na sudu zbog astronomskih mobitel dugova A1'. Roksandić se povezao s Ratkom Mačekom, nekadašnjim Sanaderovim spin doktorom u zanimljivom lobističko-marketinškom pothvatu. O tome svjedoči raniji članak: 'LOVAC NA GAZDINO BLAGO Preko masona Ratka Mačeka, stisnutog omčama ovrha, šeikovi lobisti Miodrag Borojević i Krešimir Filipović krče put do premijera Plenkovića'. Taj im projekt ipak nije uspio pa je tako Pavao Vujnovac zagospodario nekadašnjim Agrokorom, sada Fortenovom. Zanimljivo je kako su linkove iliti pipke na Vujnovca imali i Gojanović i Roksandić.

Gojanovićeva supruga Ana Petričić Gojanović bila je osnivačica tvrtke Nikolina obala koju je kasnije preuzelo Prvo plinarsko društvo a u pozadini te transakcije stajao je Gojanović koji je na vrhuncu moći bio čak među osnivačima tvrtke koja je trebala poslužiti kao poveznica s ruskim Gazpromom i hrvatskim tvrtkama. Sada je Gojanović direktor tvrtke Nikolino Zagorje čiji je osnivač tvrtka Priredba u vlasništvu njegove supruge. S druge strane Roksandić je kao i Gojanović bio povezan s desetinama, sada uglavnom ugašenih tvrtki. Trenutačno je direktor i vlasnik 2r Strategic Advisory sa sjedištem u njegovoj vili na zagrebačkom Mihaljevcu. S bivšim direktorom Hrvatske poštanske banke, znanom po zlatnim slavinama i dugotrajnom sudskom postupku za malverzacije - Josipom Protegom, Roksandić je suvlasnik i direktor tvrtke Vizija Razvoj Projekata koja ima sjedište u njegovoj vili.

Tamo je inače bilo sjedište puno tvrtki Aljoše Roksandića i Ana-Marije Dujmović Roksandić s kojom je bio u braku u kojem su dobili i potomstvo. Podsjetimo kako je u listopadu prošle godine Slobodna objavila članak 'da Pavao Vujnovac, predsjednik PPD-a i jedan do najvećih dioničara Fortenove, namjerava izgraditi 20 hektara velik turistički kompleks u Petračnima kraj Zadra. Riječ je o luksuznom kampu, koji bi se trebao podići na zemljištu zadarskih sestara benediktiniki. Gradsko vijeće Zadra idući će tjedan raspravljati o odluci o izradi Urbanističkog plana za uređenje područja Dragočaj u Petrčanima, gdje bi se Vujnovčev kamp trebao nalaziti. Zahtjev za novi Urbanistički plan podnijela je tvrtka Infinity Resort Zadar registrirana u Vukovaru, na istoj adresi kao PPD. A osnivač Infinity Resorta Zadar zove se Financial Answer, firma čiji je jedini vlasnik Pavao Vujnovac'.

No, zadarski vijećnici odbili su dati suglansot pa tako ispada, što ćemo vidjeti u nastavku teksta, da je Roksandić Vujnovcu prodao mačka u vreći. Zanimljivo je tko je prethodni vlasnik tvrtke Infinity Resort Zadar zapravo nizozemski 'American Investment Partners B.V.'. Provjerom u nizozemskom registru utvrdili smo kako su osnivači te tvrtke zapravo Aljoša Roksandić i Ana-Marija Dujmović Roksandić. Treba li isticati da je u medijima pisano kako je američki fond sklopio ugovor sa zadarskim benediktinkama za zakup te atraktivne parcele koja se nalazi tik do elitnog Falkensteiner Resorta u Punta Skali kraj Zadra i čini posljednji dragulj uz more na tom zadarskom području. Zanimljivo je kako smo na Sudregu pronašli podatak da je Roksandić bio i direktor u toj tvrtci Infinity Resort Zadar ali da u registar nije prijavio zagrebačku već američku adresu u gradu Mc Lean u državi Virdžiniji.

Na toj adresi se inače izmjenjivalo 15 različitih američkih vlasnika. No, iako je Roksandić imao moćne poslove i ortake sad je pao na niske grane o čemu svjedoči i sudski dokument. Naime, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ksenija Šimić odlučivala je 'u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Aljoše Roksandića iz Zagreba'. Sutkinja je odlučivala o prijedlogu Financijske agencije za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad njegovom imovinom te je 12. kolovoza o.g. odbila kao neosnovan Finin  prijedlog od 8. svibnja 2024. godine za provođenje tog postupka. U obrazloženju piše: 'Financijska agencija (dalje u tekstu: FINA) podnijela je ovom sudu prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača Aljoša Roksandić, ..., Zagreb, OIB:...2.

Uz svoj prijedlog FINA je dostavila dokaz o slanju poziva potrošaču na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, presliku povratnice za potrošača, poziv na očitovanje, potvrdu objave poziva i obavijest potrošaču o objavi poziva na e-oglasnoj ploči. 3. Odredba članka 79. c. stavak 2. Zakona o stečaju potrošača (Narodne novine, broj 100/15, 67/18 i 36/22, dalje u tekstu: ZSP) propisuje da ako se potrošač ne očituje u roku od 15 dana od dana dostave poziva ili dostavi popis imovine, smatrat će se da je suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom. 4. Uvidom u prijedlog za provedbu, sud je utvrdio da se potrošač nije očitovao po pozivu FINE, pa se smatra da je suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom. 

5. Odredba članka 79. a stavak 2. ZSP propisuje da se jednostavni postupak stečaja potrošača može provesti nad imovinom potrošača ako: –  u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA na dan otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača ima jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000,00 kuna/2.654,46 EUR s osnova glavnice i –  je razdoblje u kojem je potrošač imao jednu ili više evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje neprekinuto trajalo duže od tri godine. 6. Sud je službenim putem od FINE pribavio podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA.

7. Uvidom u podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA od 12.kolovoza 2024. godine, utvrđeno je da potrošač ima evidentirane osnove za plaćanje u smislu odredbe članka 79.a. stavak 2. ZSP, ali iznos tih osnova prelazi iznos od 20.000,00 kuna / 2.654,46 EUR s osnova glavnice (iznose 15.828,00 EUR) dok je trajanje neprekinute blokade naznačeno na 3484 dana. 8. S obzirom na navedeno, nisu ispunjeni uvjeti za provođenje ovog postupka jednostavnog stečaja potrošača iz članka 79.a. stavak 2. alineja 1. ZSP, odnosno potrošač ima evidentirane osnove za plaćanje u smislu odredbe članka 79.a. stavak 2. ZSP, ali iste prelaze iznos od 20.000,00 kuna/2.654,46 EUR s osnova glavnice, pa prijedlog Fine valja odbiti kao neosnovan' - piše u rješenju od 12. kolovoza 2024. sutkinje Ksenije Šimić. Tako se Aljoša Roksandić nije uspio pridružiti brojnim poznatim građanima Hrvatske za koje se misli kako plivaju u novcima a mnogi od njih su se bankrotom riješili dugova. Našu listu bankrot možete vidjeti ovdje. 

U Infinity Resort Zadar Roksandić je bio vlasnik preko nizozemske tvrtke i direktor, taj projekt prodao je Vujnovcu koji nije uspio dobiti dozvolu za kamp kraj Zadra; u tvrtci Nikolina obala prije PPD-a vlasnica je bila Gojanovićeva žena