Nikola Grmoja svoj politički kredibilitet kako u sabornici tako i u kampanjama gradi na tome da je on dio stranke koja je otkrivala afere i prozivala moćnike za razne malverzacije. S tih pozicija ne propušta nikada prozvati razne moćnike, bilo političke, bilo poduzetnike, tajkune. S obzirom na intenzitet njegovih prozivki bilo bi realno očekivati kako je pomeo ispred kućnog praga i da kod njega i u njegovoj neposrednoj blizini nema nikoga tko bi mogao biti razapet na javni stub srama, odnosno da je akter neke afere. No, uspjeli smo detektirati vrlo intrigantnu situaciju, ujaka Nikole Grmoje kojem je netom nadležni metkovski ured pokrenuo proceduru koja prethodi izdavanju građevinske dozvole. Zanimljivo je kako je u ovom trenutku glavni akter, Mišo Grmoja, u zemljišnim knjigama i katastru vlasnik tek jedne od 3 čestice za koje traži dozvolu. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem studenog 2021. prvi put smo pisali o Grmojinom ujaku. Radi se o članku objavljenom pod naslovom: 'Šokantni detalji iz života Mostovog bombardera i antivaksera Nikole Grmoje'. U njemu smo ujaka spomenuli u sljedećem kontekstu: 'No, istražili smo manje znane pojedinosti iz života Nikole Grmoje i došli do otkrića koji ukazuju da niti on nije imun na politička imenovanja i pogodovanje članovima obitelji. Grmoja je inače rođen 1981. kao jedino dijete Stipe Grmoje, radnika na benzinskoj crpki, i Baldine Grmoja, sada nezaposlene kućanice, a nekada radnice u propalom Razvitku. Zahvaljujući osmrtnici koja je dostupna na internetu  a koja je objavljena 2016. nakon smrti njegove bake Janje Veraja rođ. Džakula, saznali smo tko su članovi najuže Grmojine obitelji a o kojima on sam nikada nije javno govorio. 

Mostov bombarder je dosad naime ispričao kako je njegova majka Baldina iz poznate metkovske obitelji (neki kažu plemena) Veraja. Iz osmrtnice smo doznali da je Grmojin ujak Mišo Veraja koji je 2007. dospio u medije kada je postao žrtvom napada. Objavljeno je kako je Veraju, bivšeg vijećnika HSP-a u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, u srpnju te godine, napao nepoznati muškarac kod igrališta NK Neretva u Metkoviću. Pretukao ga je bejzbol palicom i pobjegao a Grmojin ujak zadobio je ozljede glave i lakši potres mozga. Napisano je kako je iz Doma zdravlja Metković prebačen u dubrovačku Opću bolnicu te da je zaposlen u HEP-u u Metkoviću. Inače, Grmojin ujak pokušao je ući i u Sabor 2015. na listi Autohtone stranke prava A-HSP ali dobio je tek 3,39 posto, odnosno 31 glas.

Na istim izborima Nikola Grmoja je na listi Mosta dobio 1.13 posto od ukupnih glasova Mosta, odnosno 483 glasa. Grmojin ujak imao je nevolja i zbog svojih izjava. Tako ga je u rujnu 2005.predsjednik HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije Željko Kulišić tužio za klevetu zbog tvrdnje da mu je za vijećnički mandat nudio 200.000 eura. Kulišić je očito uspio s tužbom jer je  Grmojin ujak Mišo Veraja podnosio ustavnu tužbu protiv presude Županijskog suda u Dubrovniku iz lipnja 2011. kojom je, kao neosnovana, odbijena njegova žalba. Grmojin ujak do lipnja 2018. bio je vlasnik caffe bara Maka 1 u Metkoviću. Taj su obrt vodili i njegova supruga Sanja i sin Nikola. Grmojina ujna Sanja do prosinca 2004. držala je caffe bar Alibi u Metkoviću a imala je i obrt BNM.

Ujak Veraja bio je član i Upravnog vijeća - UV Doma za starije i nemoćne osobe i tjelesno ili mentalno oštećene osobe u Metkoviću 2015. godine. Iz zapisnika 18.-e sjednice vidi se da je u UV izabran kao predstavnik roditelja korisnika. Iz navedenog je logično kako je Grmojina baka Janja bila korisnica tog doma do smrti 2016. godine. Sin Grmojinog ujaka zove se također Nikola i odvjetnik je u Metkoviću. Oženjen je odvjetnicom Sanjom Čepo Veraja i posluju preko zajedničkog ureda u Metkoviću' - objavljeno je u tom članku.

Grmojinog ujaka spomenuli smo i u članku pod naslovom: 'GENI KAMENI Djetinjstvo Nikole Grmoje obilježili su djed Baldo Veraja, poznati metkovski zafrkant koji je umro na dan NDH, baka Janja te živopisna obitelj čije tajne otkrivamo'. No, sad je došao red na članak o građevinskim pothvatima Grmojinog ujaka. Naime, Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju Ispostava Metković Dubrovačko-neretvanske županije 23. srpnja ove godine objavio je 'Javni poziv za uvid u spis predmeta'. Dokumentom su pozvane 'stranke na uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole za: – građenje zgrade mješovite namjene (stambeno poslovna), 2.b skupine na katastarskim česticama k.č. ..., ..., ...od kojih se formira k.č. .. k.o. Metković (Metković)'.

Nadalje piše: 'Uvid u spis predmeta može se izvršiti dana 06.08.2024. godine (utorak) u 09:00 sati, na lokaciji – Metković, Kralja Zvonimira 4/3. Ukoliko se uvidu u spis predmeta ne možete osobno odazvati, za uvid u spis predmeta možete odrediti punomoćnika koji će zastupati vaše interese. Stranka koja se odazove pozivu nadležnog upravnog tijela za uvid, dužna je dokazati da ima svojstvo stranke. Građevinska dozvola može se izdati i ako se stranka ne odazove ovom pozivu....' - piše u dokumentu koji potpisuje viši stručni suradnik, arhitektica Violeta Vego. Kada smo u katastru i vlasničkom listu provjeravali o kojim se česticama radi vidjeli smo kako se nalaze u Sportskoj ulici u Metkoviću na atraktivnom mjestu, na neizgrađenim česticama koje se nalaze paralelno s Ulicom Petra Zoranića u Metkovića tik do sportskih i teniskih terena.

No, prema službenim podacima Mišo Veraja uknjižen je sad na samo jednu od čestica dok preostale dvije imaju druge vlasnike. Primjerice, jedna od tih čestica ima brojne vlasnike, članove obitelji Damić i Dragović te jednu suvlasnicu prezimena Žižić. No, nije isključeno da je parcele kupio ali nije stigao uknjižiti. U svakom slučaju vjerojatno je u  ovom slučaju kao i svemu drugom važan timing. Nikad bolji trenutak za Grmojinog ujaka da pokrene građevinski pothvat sad kad je njegov nećak opet u Saboru i od tamo proziva druge za sve moguće i nemoguće malverzacije. Vjerojatno Mišo Veraja računa kako će se javnost baviti samo aferama koje generira njegov nećak pa nitko neće imati vremena pozabaviti se 'afericama' na lokalnoj razini. Inače, Grmojin ujak žalio se Ustavnom sudu kad mu je presuđeno za klevetu no žalba mu je odbijena što možete vidjeti na ovom linku.