Gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2', Fabris Peruško, izvršni direktor Fortenova grupa, odgovarajući na pitanje što misli o Vujnovcu i tezi da ga je učinio još bogatijim rekao je: "Mi smo došli do toga nakon što smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja, što hrvatski mirovinski fondovi nisu pokazali interes za to. Želja Vujnovca nije da on bude većinski vlasnik Fortenove, ovo je samo jedan prijelazan period'.  Nakon ovoga postavlja se pitanje  je li  izvršni direktor Fortenove i de facto prvi suradnik Pave Vujnovca Fabris Peruško svjesno obmanuo hrvatsku javnost u emisiji 'Nedjeljom u 2' rekavši 'da želja Vujnovca nije da on bude većinski vlasnik Fortenove', ili je zaista promašio 'ceo fudbal'. Podsjetimo da je Fabris Peruško najprije  široj javnosti postao poznat kad je imenovan Vladinim izvanrednim povjerenikom za Agrokor. Na toj se poziciji održao i kad je bivše carstvo Ivice Todorića postalo Fortenova Grupa. Peruško je postao glavnim direktorom Fontenove i dok su u njoj vlasništvo imali ruski bankari ali i sada kad je vlasnik postao Pavao Vujnovac iz PPD-a. Nedvojbeno je da je s usponom u Foretnovi i na menadžerskoj poziciji u Hrvatskoj Peruško sa suprugom Ines Vrenko Peruško počeo stjecati sve vrijednije nekretnine. Stoga je i logično da je luksuzni stan na Šalati  tom najmoćnijem HR menadžeru i njegovoj supruzi Ljubljančanki očito postao pretijesan pa su konačno dobili dozvolu koja će im omogućiti novi dom iz snova na elitnoj Šalati. No, tko zna kako je krenulo možda im uskoro i taj novi luksuzni dom postane pretijesan. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

O Fabrisu Perušku proteklih su dana i mjeseci mediji izvještavali o njegovom poslovnom  uzletu ali i njegovom bogatstvu koje je stjecao uporedo s obnašanjem unosne i odgovorne funkcije izvršnog direktora Fortenove grupe. Tako je o njegovom najnovijem uspjehu,  izgradnji luksuznih nekretnina pisao naš portal  u članku: 'Direktor Fortenove Fabris Peruško i supruga dobili dozvolu za uređenje vile na Šalati, to im je treća luksuzna nekretnina nakon što su izgradili rezidenciju u Istri od 2 milijuna €'. U podnaslovu članka pisalo je: 'Dok drugi odmaraju najmoćnijem hrvatskom direktoru stiglo je rješenje zagrebačkog ureda, uskoro će početi radovi na uređenju velebne katnice u jednoj od najelitnijih ulica u metropoli, saznali smo i tko im je dao kredit i to na Badnjak'. Kao što smo ranije pisali, par živi u luksuznom stanu na Šalati.

Radi se o članku iz veljače ove godine pod naslovom: 'Fabris Peruško prvi je ZG stan kupio na kredit rekordno otplaćen lovom iz Fortenove, privatna firma posluje mu s gubitkom, žena mu je Slovenka i prijateljica Jandrokovićeve supruge'.  U članku smo također spomenuli da Fabris Peruško u Istri, na Flegima ispod Zamaska sagradio urbanu vilu koja vrijedi oko 2 milijuna eura. Neki su tu vilu u medijima označili kao jednu od najljepših u Istri'. Nakon objave tih tekstova iz kojih se jasno vidjelo da je Fabris Peruško postao vlasnik  luksuznih nekretnina zahvaljujući Fortenovi i ogromnim primanjima, bonusima i nagradama u toj tvrtci, u veljači ove godine gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' kod Aleksandra Stankovića pokušavao je objasniti otkuda mu to silno bogatstvo.

Tako je prvi čovjek Fortenove Fabris Peruško priznao da je primao naknadu kao direktor Fortenove i plaću kao izvanredni povjerenik Vlade. Uz to je primio i 720.000 eura bonusa. "Da, jesam. Ja bih dao kontekst. Dolazim 28. 2. za izvanrednog povjerenika, dajem otkaz u Tisku i postajem stečajni upravitelj: za to primam naknadu, to je na snazi do 1. 4. 2019., kada se osniva Fortenova, i ja postajem glavni direktor i istovremeno radim na zatvaranju izvanredne uprave. Ja odgovaram sudu i dužnicima, zaboravlja se da kad je Fortenova počela s radom, nije imala u vlasništvu Mercator i Dijamant i još neke... Proces zatvaranja i prenošenja je trajao predugo, nailazili smo na jako puno prepreka i na kraju smo to uspjeli zatvoriti. Podsjetio bih na dva velika primjera u inozemstvu, Parmalat i Lehman Brothers. To je sve slično", rekao je Peruško u emisiji Nedjeljom u 2.  

Na pitanje da komentira činjenicu da bi radnici morali raditi dva životna vijeka za njegova primanja, Peruško odgovara: "Je li sramota zaraditi novac? Plaćam poreze i čist sam kao suza", bez ikakve nelagode rekao je Peruško Stankoviću u emisiji 'Nedjeljom u 2'.  No, na pitanje što misli o Pavi Vujnovcu i tezi da ga je učinio još bogatijim Peruško je rekao: "Mi smo došli do toga nakon što smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja, što hrvatski mirovinski fondovi nisu pokazali interes za to. Želja Vujnovca nije da on bude većinski vlasnik Fortenove, ovo je samo jedan prijelazan period', rekao je u veljači ove godine u 'Nedjeljom u 2' Fabris Peruško. A samo pet mjeseci poslije, točnije 13. srpnja ove godine Pavao Vujnovac postao je i formalno većinski vlasnik Fortenove, s 93,78 posto udjela. Dotad je s partnerima imao 28 posto udjela.

Podsjetimo, kako su priopćili iz kompanije, sada Pavao Vujnovac posjeduje 94 posto kompanije za što je izdvojio oko 450 milijuna eura. Time su sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB istisnute iz vlasništva. Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvaća poznate kompanije jugoistočne Europe kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture. Vujnovčev malteški Open Pass je, tako, postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto. Nakon ovoga postavlja se pitanje  je li  izvršni direktor Fortenove i de facto prvi suradnik Pave Vujnovca Fabris Peruško svjesno obmanuo hrvatsku javnost u emisiji Nedjeljom u 2 rekavši 'da želja Vujnovca nije da on bude većinski vlasnik Fortenove', ili je zaista promašio 'ceo fudbal'.

I za kraj podsjetimo da je Fabris Peruško najprije  široj javnosti postao poznat kad je imenovan Vladinim izvanrednim povjerenikom za Agrokor. Na toj se poziciji održao i kad je bivše carstvo Ivice Todorića postalo Fortenova Grupa. Peruško je postao glavnim direktorom Fortenove i dok su u njoj vlasništvo imali ruski bankari ali i sada kad je vlasnik postao Pavao Vujnovac iz PPD-a. Nedvojbeno je da je s usponom u Foretnovi i na menadžerskoj poziciji u Hrvatskoj Peruško sa suprugom Ines Vrenko Peruško počeo stjecati sve vrijednije nekretnine. Stoga je i logično da je luksuzni stan na Šalati  tom najmoćnijem HR menadžeru i njegovoj supruzi Ljubljančanki očito postao pretijesan pa su konačno dobili dozvolu koja će im omogućiti novi dom iz snova na elitnoj Šalati. No, tko zna kako je krenulo možda im uskoro i taj novi luksuzni dom postane pretijesan.