Fabris Peruško najprije je široj javnosti postao poznat kad je imenovan Vladinim izvanrednim povjerenikom za Agrokor. Na toj se poziciji održao i kad je bivše carstvo Ivice Todorića postalo Fortenova Grupa. Peruško je postao glavnim direktorom Fontenove i dok su u njoj vlasništvo imali ruski bankari ali i sada kad je vlasnik postao Pavo Vujnovac iz PPD-a. S usponom u Foretnovi i na menadžerskoj poziciji u Hrvatskoj Peruško je sa suprugom Ines Vrenko Peruško počeo stjecati sve vrijednije nekretnine. Luksuzni stan na Šalati je tom najmoćnijem HR menadžeru i njegovoj supruzi Ljubljančanki očito postao pretijesan pa su konačno dobili dozvolu koji će im omogućiti novi dom iz snova na elitnoj Šalati. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Direktor Fortenove Fabris Peruško i njegova supruga Ines Vrenko Peruško vilu na zagrebačkoj Šalati, u neposrednoj blizini vile u kojoj je stolovao bivši predsjednik Stipe Mesić nakon isteka mandata, kupili su početkom prosinca 2020. godine. U vlasničkom listu upisan je i datum izdavanja tabularne izjave - 5. siječnja 2021. godine. Prema podacima u vlasničkom listu supružnici Peruško uknjiženi su po pola na čestici koja ima dvorište površine 419 m2, zgradu površine 154 m2 te garažu od 20 m2. Zanimljivo je kako je 1. rujna 2022. u gruntovnici upisana zabilježba - odbijeni prijedlog upisa predlagatelja 'Vrenko Peruško Ines (OIB: ....) i Peruško Fabrisa (OIB: ....), radi upisa pozitivne i brisanja negativne zabilježbe'. Potom je 20. listopada 2022. zabilježen i njihov odbijeni prigovor, čime je zapravo došlo do brisanja zabilježbe. Izvidili smo i stanje u teretovnici.

Upisana je hipoteka vrijedna 800.000 eura u korist Erste & Ssteiermärkische banke i to temeljem Ugovora o kreditu od 24. prosinca 2020. Dakle, Perušku i supruzi kredit je Erste banka odobrila na sami Badnjak 2020. No, paru koji imaju troje djece osnovnoškolske dobi očito je luksuzni stan u novogradnji u najelitnoj zagrebačkoj ulici na Šalati  postao pretijesan pa su odlučili urediti tu kupljenu vilu. Zatražili su i netom dobili dozvolu. Dozvolu im je izdao nadležni zagrebački Sektor za prostorno uređenje i graditeljstvo i to 18. srpnja 2024. godine. Oni su rješavali zahtjev koji su podnijeli investitori Ines Vrenko Peruško i Fabris Peruško i to zastupani po trgovačkom društvu ''ARHIV arhitektura i urbanizam'' d.o.o. iz Zagreba.

Nadležni im je ured izdao traženu građevinsku dozvolu u kojoj piše: 'Dozvoljava se investitorima, Ines Vrenko Peruško iz Zagreba, Ulica...., te Fabrisu Peruško iz Zagreba, Ulica ...., rekonstrukcija stambene građevine sa jednom stambenom jedinicom, ukupne građevinske bruto površine zgrade 415 m2, na k.č.br. ..., k.o. Centar, u Zagrebu, Ulica N...., u skladu s glavnim projektom oznake ..., koji je ovjerila glavna projektantica Branka Vuković, dipl.ing.arh....) a koji je ovjeren kao sastavni dio građevinske dozvole. Sukladno čl. 4. Zakona o gradnji, radovi na građevini se s obzirom na zahtjevnost postupka u vezi s gradnjom svrstavaju u 2.b. skupinu' - piše u rješenju. Iz dozvole je vidljivo kako su supružnici Peruško osim spomenutog arhitektonskog ureda angažirali i Nikolu Miletića, dipl.ing.građ. iz projektantskog ureda KAP4 d.o.o., iz Zagreba.

Za strojarski projekt – instalaciju vodovoda i odvodnje angažirali su Filipa Majcenića, mag.ing.mech. iz projektantskog ureda Eco Building Design d.o.o. iz Zagreba, za termotehničke instalacije angažirali su istog projektanta a za elektrotehnički projekt inžinjera Željka Omrčena iz tvrtke AGENOR PLUS d.o.o. iz Poreča. Projekt vertikalnog transporta povjerili su Roku Pietriju, mag.ing.nav.arch. iz ureda PPN PROJEKT d.o.o. iz Zagreba. U dokumentu piše: 'Ova dozvola prestaje važiti ako se ne pristupi građenju u roku od tri godine od dana pravomoćnosti iste. Investitor je dužan ovom tijelu prijaviti početak građenja najkasnije osam dana prije početka građenja'.

Iz obrazloženja je vidljivo kako su investitori Ines Vrenko Peruško i Fabris Peruško 31. srpnja 2023. godine podnijeli 'zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju obiteljske kuće s nadogradnjom'. Nadležni ured je utvrdio kako je zahtjev osnovan jer je u spisu sva potrebna dokumentacija. Uz sve dozvole morali su tražiti suglasnost i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode a koje je dostavilo rješenje '29. ožujka 2024. godine kojim se obustavlja postupka izdavanja potvrde glavnog projekta'. U dokumentu piše: 'Stranke u postupku - vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava na k.č.br. .... k.o. Centar, kao nekretnini za koju se izdaje rješenje, te vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava na nekretninama koje neposredno graniče s predmetnom nekretninom, pozvani su na uvid u spis predmeta dana 26.06.2024. godine, radi izjašnjenja osobnom dostavom poziva, sukladno odredbi čl. 115. st. 2. i čl. 116. st. 2. Zakona o gradnji.

Pozivu se elektronskim putem odazvao Boris N. iz Zagreba, ..., te se nakon uvida nije dodatno izjašnjavao'. Na kraju dokumenta piše kako se protiv tog rješenja može 'izjaviti žalba Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u roku od 15 dana od dana primitka. Žalba se predaje putem tijela koje je izdalo ovaj akt neposredno u pisanom obliku, poštom preporučeno, elektroničkim putem ili usmeno na zapisnik. Stranka se može odreći prava na žalbu neposredno u pisanom obliku, poštom preporučeno, elektroničkim putem ili usmeno na zapisnik, od dana primitka prvostupanjskog rješenja do dana isteka roka za izjavljivanje žalbe'. Dokument potpisuje upravna savjetnica za graditeljstvo, arhitektica Mia Marin.

Tako dok drugi hrle na more, najmoćniji direktor u Hrvatskoj, Fabris Peruško i njegova supruga dobili su dokument koji će im omogućiti selidbu u novi luksuzni zagrebački dom. Kao što smo ranije pisali, par živi u luksuznom stanu na Šalati. Radi se o članku iz veljače ove godine pod naslovom: 'Fabris Peruško prvi je ZG stan kupio na kredit rekordno otplaćen lovom iz Fortenove, privatna firma posluje mu s gubitkom, žena mu je Slovenka i prijateljica Jandrokovićeve supruge' U Istri, na Flegima ispod Zamaska sagradili su urbanu vilu koja vrijedi oko 2 milijuna eura. Neki su tu vilu u medijima označili kao jednu od najljepših u Istri.