Devedesetih godina prošlog stoljeća iznjedreno je puno kontroverznih osoba na poslovnoj sceni. Malo tko je od njih opstao. Neki su se pod teretima raznih optužnica dali u bijeg u susjedne zemlje, neki su završili u zatvorima, neki su poput bivšeg gazde Ivice Todorića ostali bez kompanija koje su gradili desetljećima. U tom se periodu iskristaliziralo i jedno poslovno ime uz koje se već dulje vrijeme vežu samo kontroverze, optužbe, presude. Radi se o Zagrepčaninu rođenom 1972. u Varaždinu - Josipu Galincu - koji je mnoge tvrtke u kojima je bio 'bog i batina godinama' naprosto doveo do ruba ili uništio. No, račun uvijek dolazi na kraju a u slučaju Galinca na naplatu nisu samo pristigle njegove loše poslovne odluke već se i privatno našao 'u banani'. Zanimljivo je kako se slika Josipa Galinca i danas nalazi na web stranici Akademije za politički razvoj - APR. hr u čijem su Upravnom odboru i neka poznata imena poput odvjetnice Vanje Jurić, bivšeg šefa Ureda za statistiku iz vremena Vlade Zorana Milanovića - Marka Krištofa koji sad radi u Fini a kroz koju su savjetnički protutnjali i neki poznati piarovci poput Zdravka Ivića iz Alpheusa. Znakovito je kako su Akademiju za politički razvoj osnovale osobe povezane s Možemo. Tako se među osnivačima nalazi i dogradonačelnica Zagreba Danijela Dolenec, jedan od financijera Možemo, inače sin nekad poznatog bankara Gorana Gazivode - soroševac Tin Gazivoda te drugi. Zanimljivo je kako je ta ekipa u muljatoru Galincu prepoznala kapacitete ali im evidentno nisu smetale ni njegove poslovne kontroverze. No, sad je sve očito stiglo na naplatu nekad moćnom i pembicioznom Galincu. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

FINA Zagreb 25. lipnja o.g. uputila je Josipu Galincu (52) poziv na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Od Galinca se traži da se očituje je li suglasan da se nad njegovom imovinom provede taj postupak. U uvodu piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 eura. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom.' - piše u tom pozivu.

Galincu je uz poziv dostavljen i obrazac koji bi trebao ispuniti. Očitovanja može neposredno ili putem pošte dostaviti na adresu Fine u Zagrebu. U roku od 15 dana dužan je uz očitovanje dostaviti i popis svoje imovine. Ujedno može 'podnijeti prijedlog da se jednostavni postupak stečaja potrošača provede i u odnosu na vjerovnike koji su nakon slanja ovog Poziva povukli osnove za plaćanje iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje'. Ako se u roku od 15 dana od dana dostave tog poziva Galinec ne očituje, smatrat će se da je s istim suglasan te će Financijska agencija nadležnom općinskom sudu podnijeti Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad njim. Kao i svi koji se nađu pred bankrotom Galinec se za više informacija može obratite Savjetovalištu Financijske agencije na mail ili ih kontaktirati putem besplatnog info telefona. Inače, iz dokumenta je vidljovo kako je Josip Galinec u neprekidnoj blokadi od 4395 dana i to s ukupnim dugom u iznosu od 13.683,39 eura.

U nastavku dokumenta vidljivo je kako Galinec ima više ovrha zbog neplaćenih režija ali i da ima dug prema Općinskom sudu u Sesvetama ali i zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, odnosno prema državnom proračunu ali i ovrhu zbog duga tvrtke Zagreb - BMD d.o.o. Na vrhuncu moći posrnuli poduzetnik bio je poznat po preuzimanju nekad moćne zagrebačke Industrogradnje. Na tu je temu objavljeno puno kritički intoniranih članaka u kojima se navodilo kako je Galinec uništio tu kompaniju te da je u njegovim desetinama tvrtki bilo tek nekoliko zaposlenih. Galinca smo spomenuli i u kontekstu sumnjvih poslova sa sinom ministra Radovana Fuchsa, Rikardom Fuchsom, nad kojim je pokrenuta optužnica. Radi se o članku iz veljače prošle godine pod naslovom: 'Sinu najbogatijeg Plenkovićevog ministra poslana optužnica Općinskog kaznenog suda u Zagrebu na odgovor, terete ga za prijevaru'. U podnaslovu smo naveli: 'Postupak se vodi protiv sina Radovana Fuchsa, ministra znanosti i obrazovanja, poduzetnika Rikarda Fuchsa koji se svojedobno našao i pod prijetnjom osobnog bankrota, drugoosumnjičeni zagrebački kirurg Gordan Nola'.

U tom je članku Galinec apostrofiran na sljedeći način: 'Dana 8. kolovoza 2008. sklopljen je Ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica između Ede Baričevića kao prodavatelja i društva OPORTUNITAS ULAGANJE d.o.o. kao stjecatelja zastupano po direktoru Gordanu Nola, kojim prodavatelj prodaje, a stjecatelj kupuje 2000 dionica TOZ Penkale d.d. nominalne vrijednosti 300,00 kn po dionici, odnosno ukupne nominalne vrijednosti od 600.000,00 kn, te su ugovorne stranke sporazumno utvrdile cijenu po dionici od 450,00 kn i prodavatelj za predmetne dionice u obvezi je stjecatelju platiti ukupno 840.000,00 kn. Iz Ugovora o pozajmici od 22. kolovoza 2008. sklopljenog između društva Industrogradnja nekretnine d.o.o. kao zajmodavca zastupano po direktoru Josipu Galinec i zajmoprimca OPORTUNITAS ULAGANJA d.o.o. zastupano po direktoru Gordanu Nola, proizlazi da je zajmodavac dao zajmoprimcu pozajmicu u visini od 15.712.200,00 kn, te se zajmodavac obvezao prvi dio pozajmice od 3.000.000,00 kn isplatiti po potpisu Ugovora, a preostali dio zajmodavac se obvezao u iznosu od 12.712.000,00 kn isplati na račun zajmoprimca odmah po upisu založnog prava u korist zajmodavca na 34.916 dionica TOZ-a u vlasništvu zajmoprimca. Iz INDUSTROGRADNJA NEKRETNINE d.o.o. konto kartice....'.

Prema podacima sa Sudrega Josip Galinec direktor je u zagrebačkoj tvrtki 'To One' čiji je osnivač njegova tvrtka Negotiator. U toj je tvrtci sa sjedištem u Ivancu Galinec jedini direktor i vlasnik. Proteklih desetljeća sada posrnuli Galinec bio je povezan s čak 84 poslovna subjekta u rasponu od Industrogradnje, pulske Duge uvale, Zagrebačke burze, Splitske plovidbe, Dalbank vrijednosnice, a imao je funkcije u upravi ili NO-ima brojnih hotelskih i brokerskih tvrtki.... Uz njegovo ime veže se i premlaćivanje koje je preživio a kao krivce je u svibnju 2010. prozvao dečke iz Knežijske skupine za koje je tvrdio kako su dobili milijun eura. Inače, Galinčevo je ime često na sudskoj ploči. Tako je oglašen više puta u svezi stečajeva nad tvrtkama koje je kontrolirao poput Investprojekta i Opeke. Galinec je zacijelo jedan od Zagrepčana koji bi mogao biti rekorder po broju sudskih postupaka koji se vodi protiv njega kao odgovorne osobe u nekoj tvrtci ili pak koji je imao brojne presude. Tako mu se sudilo po optužbi za kršenje Zakona o računovodstvu u tvrtci 'Isto student'.

Osuđen je kao odgovorna osoba tvrtke 'Cipela broj 42' jer nije dostavljao Financijskoj agenciji obvezna godišnja financijska izvješća. Također, osuđen je i kao odgovorna osoba tvrtke Hotel Novi Zagreb jer je kršio Zakon o autorskim pravima. No, imao je i nekih obustava postupka. Tako je protiv njega obustavljen postupak kao odgovorne osobe u Hotelu duga uvala u Krnici a tom ga se optužnicom teretilo za kršenje Zakona o ugostiteljstvu. No, iako postoji stara izreka kako se 'za dobrim konjem prašina diže' teško da bi se moglo reći kako to vrijedi u ovom slučaju. Iako je 90-ih godina prošlog stoljeća započela Galinčeva poslovna ofenziva izgledno je da bi  se ona sada lako mogla pretvoriti u Odiseju ili pak kataklizmu. No, kao što smo uvodno napisali zanimljivo je kako se Galinčeva slika nalazi na web stranici Akademije za politički razvoj - APR- čiji su osnivači povezani s Možemo.

Istaknuli smo kako su među osnivačima i zamjenica Tomislava Tomaševića, Danijela Dolenec ali i Tin Gazivoda, sin Gorana Gazivode. O njemu smo već pisali ranije u članku pod naslovom: 'Bankar s Tomaševićeve liste, kojem su SAD sudile za financijske zločine, tata je Sorosovog Tina Gazivode'. Predavač za APR bio je i poznati piarovac Zdravko Ivić iz Alpheusa kojeg smo spomenuli u ranijem članku u kontekstu partnerstva s marketinškim direktorom koji je ministru Viliju Berošu u vrijeme pandemije skupo prodao domenu koronavirus.hr kao što se vidi iz ovog članka. Na kraju istaknimo da iako je 90-ih godina prošlog stoljeća započela Galinčeva poslovna ofenziva izgledno je da bi se ona sada lako mogla pretvoriti u Odiseju ili pak kataklizmu. Jer da Galincu nakon svega biznis ide zacijelo ne bi dolazio u poziciju da mu Financijska agencija puše za vratom kao i brojnim drugim znanim građanima Hrvatske a što možete vidjeti na našoj listi bankrot.