Nije dugo trebalo čekati nakon što su Vatreni sinoć remizirali s Talijanima u Leipzigu te tako izgubili priliku da prođu svoju skupinu smrti pa da se na mreži pojave razni komentari protiv nizozemskog suca koji nam je, po mišljenju mnogih, svojim dvojbenim odlukama otežao daljnji plasman. Na suca su prigovore imali i brojni navijači koji pred kamerama kako u Leipzigu tako i diljem Hrvatske nisu mogli sakriti negodovanje da je sudac Danny Makkelie produžio drugo poluvrijeme čak 8 minuta jer su smatrali kako za to nije bilo stvarnog utemeljenja i tako pomogao Talijanima da u zadnjoj minuti zabiju izjednačujući pogodak. Ogorčenje sučevim odlukama nije skrivao ni Vatreni kapetan Luka Modrić a i naš izbornik Zlatko Dalić na današnjoj je presici prozvao suca i čak po prvi put progovorio kako nam ni UEFA ni FIFA nisu sklone. Na stranu sad to što Vatrene dosad nijedan sudac nije uspio zaustaviti da se okite srebrom u Rusiji 2018. i broncom  u Kataru 2022. no činjenica je da možemo nakon izmaklih očekivanja pronalaziti razloge za neuspjeh ne samo kod našeg izbornika, Vatrenih već i kod samog suca. Već danas internet je preplavljen raznim člancima o dosadašnjim kontroverznim odlukama nizozemskog suca ne samo kad je igrala Hrvatska već je na njegov rad prigovora bilo i kad je sudio utakmice drugima. Neki su se prisjetili kako je on bio u VAR sobi na našoj utakmici u finalu Svjetskog prvenstva s Francuskom u Rusiji i tad je potvrdio Perišićevo igranje rukom što je Francuzima dalo prednost nakon izvođenja penala, odnosno dovelo ih do rezultata 2:1. Tim je više znakovito njegovo držanje kad je sinoć talijanski igrač igrao rukom i tek je to priznao nakon konzultacija s VAR-om. Svi znamo da je potom Modrić prvo fulao penal a potom, 30 sekundi nakon promašenog penala, zabio naš jedini gol. Mnogi su se čudili i da je Danny Makkelie podijelio toliko žutih kartona Vatrenima a da je neke prekršaje i potencijalne žute kartone Talijanima previdio, svjesno ili ne. No, zacijelo je dolio ulje na vatru kad je odlučio drugo poluvrijeme produljiti za čak 8 minuta a onda, nakon što su Talijani zabili gol u zadnjoj minuti, 45 sekundi prije kraja završiti utakmicu dok je lopta bila kod nas. Zbog svega nimalo ne čudi da je na Reditu osvanula čak i vjenčana slika na kojoj je nizozemski sudac navodno sa svojim mužem Talijanom a na tu su sliku uslijedili brojni, pa i prljavi, komentari. Ne bi to bilo relevantno za ovu priču da glasoviti sportski nizozemski novinar nije već prije pisao o kontroverzama kako Makkelie može ići suditi u Saudijsku Arabiju za 10 tisuća eura po utakmici kad je poznato da je homoseksualac a to je zemlja s drakonskim kaznama za istospolne ljubavne veze, bračne dakako nisu niti dopuštene. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nizozemski sudac punog imena Danny Desmond Makkelie rodio se 1983. na Karibima, točnije u Willemstadu, u Curacaou na nizozemskim Antilima. Njegov otac bio je pomorski časnik. O tom nekadašnjem roterdamskom policijskom inspektoru zacijelo hrvatska javnost ne bi ni znala puno da se dva puta njegovo ime nije pojavilo u odsutnim trenucima za našu nogometnu reprezentaciju. Uvodno smo već istaknuli što mu se prigovara kao pristranost u korist Talijana na našoj ključnoj utakmici na Euru 2024. No, činjenica je da sudac Makkelie diže puno prašine zbog svojih sudačkih odluka o čemu najbolje svjedoče pojmovi koje su dosad ljudi ukucavali uz njegovo ime. Među najčešćim pretragama je ono, dakako na engleskom, partner ili husband. Već to dovoljno svjedoči kako ljude zanima njegova seksualna ali i bračna orijentacija jer se upisuje pojam husband - muž.

Nije sudac Makkelie javno objavio kako je oženjen i tko mu je partner i za to postoji valjan razlog. Naime, on sudi i u zemljama u kojima je homoseksualizam ne samo zabranjen već i strogo kažnjiv. I to brutalno, ne samo fizički već i osoba može biti osuđena na smrt. Zbog toga je jedan od najpoznatijih nizozemskih sportskih novinara, ujedno i bivši nogometaš, Jason Derksen 2. rujna 2019. objavio članak u kojem je izrazio šokiranost da je taj nizozemski sudac otišao za masni honorar od 10.000 eura biti u VAR sobi tijekom natjecateljske utakmice između Al-Fateha i Al-NassraDerksen se čudio otkud Makkelieju hrabrost jer je dobro prošao s obzirom  da je otputovao u zemlju gdje je njegovo homoseksualno opredjeljenje zabranjeno. taj je članak dostupan i na onefottball.com - link.

"Objavljeno je da je sudac Danny Makkelie homoseksualac. Ne smatram da je to uopće relevantno", započeo je tada svoju priču Derksen u nizozemskom Veronica Insideu"Međutim, on će svako malo suditi utakmicu u Saudijskoj Arabiji za puno novca. Jaap Uilenberg i nizozemski sudački odbor mu to očito dopuštaju. Ali u toj zemlji postoji smrtna kazna za homoseksualnost. Ako vas otkriju dobijete 450 batina na javnom mjestu", napisao je Derksen. "Onda pomislim: Makkelie, da imaš imalo karaktera, rekao bih: ja bih rado tih deset tisuća stavio u džepove, ali ne želim ih dobiti u takvoj zemlji. Gay sudac ne ide suditi u najgoru zemlju za homoseksualce na svijetu", napisao je Derksen, koji kaže da "smatra relevantnim u priči" iznijeti Makkeliejevu seksualnu orijentaciju.

No, i neki ogorčeni hrvatski navijač na popularni Reddit postavio je sliku Dannyja Makkelija u crnom smokingu s bijelim vjenčanim detaljem. Uz tu sliku napisao je kako je oženjen za Talijana. Naravno da su uslijedili sočni komentari protiv suca koje ne možemo niti navoditi. Postavlja se pitanje kako će FIFA i UEFA uopće zaštititi suce homoseksualne orijentacije u zemljama s drakonskim homofobnim zakonima? Hoće li možda uskoro tražiti od sudaca da deklariraju svoju homoseksualnost i bračni status ako su u istospolnom braku kako ne bi bili eventualno odgovorni ako neki internetski istraživač u zemljama poput Saudijske Arabije, i to možda razočaran sudačkim odlukama, ne prijavi homoseksualnu sučevu orijentaciju kako bi mu se osvetio pokretanjem mehanizma bičevanja koji je predviđen tamošnjim zakonom ili, čak i najgorom opcijom, navođenjem domicilnih vlasti da nekom sucu detektirane zabranjene orijenatcije izreknu smrtnu presudu?