Francuski trgovački registar otkrio nam je tajne nekretninskih investicija tvorca Bijelog dugmeta i Orkestra za vjenčanje i sprovode. Osim što smo tamo saznali gdje je sve bračni par Bregović proteklih godina uknjižio skupe nekretnine saznali smo i kako se mag balkanskog pastirskog rocka deklarira s obzirom da je poznato kako je po ocu Hrvat a po majci srpskog porijekla. Također, saznali smo i neke druge zanimljive detalje primjerice kako itekako kontrolira imovinu stečenu tijekom braka s nekadašnjom sarajevskom manekenkom Dženanom Sudžukom koja mu je rodila tri kćeri: Emu, Unu i Lulu, sada punoljetne Francuskinje. Saznali smo i kako se Bregović u Parizu deklarira sa sarajevskom adresom ali i da se preko firme Tetak koju je registrirao u Sarajevu upisao kao suvlasnik jedne od skupih pariških nekretnina. Poznato je kako je Bregović nekretninski kralj među glazbenicima s ovih prostora, da posjeduje luksuzni stan u Sarajevu, vikendicu na Jahorini, vile na elitnim beogradskim lokacijama, kuću za odmor u Perastu u Boki Kotorskoj.... Manje je pak znano kako je jednu beogradsku vilu uknjižio na svoju voljenu suprugu. No, apsolutno je bila nepoznanica, sve dosad da je u tvrtkama preko kojih je uknjižen na skupe nekretnine u Gradu svjetlosti on dominantni 90-postotni vlasnik. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Goran Bregović nikada nije skrivao kako voli nekretnine. Mnoge je uknjižio na svoje ime, neke je gradio, renovirao pa prodavao dalje. I kada je nakon Bijelog Dugmeta osnovao Orkestar za vjenčanje i sprovode te napravio svjetsku karijeru nije skrivao kako je Jugoslavija za njega bila i ostala emocionalna domovina te da mu puno znači rodno Sarajevo, Beograd u kojem radi i živi veliki dio godine ali i Zagreb u kojem je Dugme izdalo brojne albume. Godinama je Bregović bio vlasnik vile koja je nekada pripadala bivšem hrvatskom premijeru, pokojnom Hrvoju Šariniću u Kosirnikovoj ulici u Zagrebu. No, zbog te je vile nekoliko puta bio pred ovrhama o čemu smo već pisali u članku u veljači 2021. pod naslovom: 'Neno Ninčević i Goran Bregović pred ovrhama zbog dugova'. U srpnju iste godine objavili smo i članak pod naslovom: 'Goranu Bregoviću prijeti ovrha zbog ZG vile koju je prodao hercegovačkim tajkunima'. 

U podnaslovu smo naveli: 'Dok je ovrha stigla na Općinski građanski sud u Zagrebu glazbeniku su zaračunati i troškovi veći od 1.000 kuna'. Inače, tu je vilu Bregović već ranije prodao. O tome svjedoči naš članak iz prosinca 2020. pod naslovom: 'Bregović prodao vilu bivšeg hrvatskog premijera hercegovačkim tajkunima i dubrovačkim ortacima'. U podnaslovu smo naveli: 'Famoznu vilu koju je Bregović kupio 2006. prošle godine papreno je prodao'. U uvodu tog članka naveli smo: 'Svjetski kralj balkanskog folka nije samo produktivan i talentirani glazbenik. Iznad svega on je trgovac nekretninama koji ulaže u posjede diljem bivše Jugoslavije i Pariza. Za njega nekretnine nisu samo mjesto uspomena već roba koja u jednom trenutku može postići veću vrijednost. To je trenutak u kojem nad emocijama kod Bregovića prevlada razum i kada dobro utrži, ili preproda kupljeno'.

No, iako je Bregović nekretninski raskrstio s hrvatskom metropolom i dalje je na Sudregu upisan sa zagrebačkom adresom. Suvlasnik je zagrebačkih firmi Aquarius Music Publishing i LiveOnLine a na Trgovačkom sudu u Zagrebu i dalje je upisan s adresom u Ulici Ivana Kosirnika iako on više ništa nema s tom adresom. No, i u francuskom trgovačkom registru Bregović više nije prijavljen s pariškim adresama s kojima je godinama ranije bio prijavljen već sa sarajevskom adresom. U Beogradu je pak tamošnjoj Agenciji za privredne registre prijavio beogradsku adresu. Naime, slavni kompozitor tamo je osnovao Goran Bregović d.o.o. na adresi svoje vile u Ulici banjičkih žrtava na Savskom vencu. Direktorica u toj firmi je Beograđanka Jadranka Petrović koja je direktorica i računovodstvene firme Para na paru. Podsjetimo da je Edo Maajka snimio pjesmu Para na paru (uš na fukaru) što bi u prijevodu značilo uš na bijednika, siromaha a lova na bogataša.

Očito je Bregović zadovoljan s uslugama računovodstvenog ureda takvog imena jer nikada nije skrivao kako mu je važno da vrti veliku lovu. Naravno, istodobno je govorio kako bi bio muzičar i besplatno jer to voli raditi ali sretan je da mu je super plaćeno ono što bi inače radio i besplatno. Uostalom, osim što profitira na turnejama, nastupima, autorskim tantijemima, nekretninama Bregović profitira i kao poduzetnik i suvlasnik hrvatskih firmi. O tome smo pisali i u članku od listopada 2021. pod naslovom: 'Zagrebačka tvrtka Gorana Bregovića uprihodila milijune - za  Aquarius nema pandemije'. No, Bregović lukavo koristi i prednosti poreznih oaza ali i lukavo izvlači benefite iz tvrtki koje se zovu istim imenom a imaju, poput firme Tetak sjedište i u Parizu i u Sarajevu.

Također, upućeni porezni savjetnici bi rekli kako i činjenica da ima firmu koja se zove kao i on - Goran Bregović - u srbijanskoj metropoli pomaže da transferira novce s računa u jednoj zemlji na račun u drugu zemlju a da je teže pratiti radi li se o transferima na račun tvrtki ili njega kao privatne osobe. O tome smo pisali i u članku u studenogm 2020. pod naslovom: 'TAKO TI JE MALA MOJA KAD MULJA BOSANAC: Goran Bregović u aferi Panamski papiri sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a'. U podnaslovu smo naveli: 'Bregi je rumunjska političarka, optužena za korupciju, platila 50.000 eura za predizborni koncert na račun njegove off shore kompanije'. No, kako god to promatrali neosporno je da je Bregović mag i u svijetu biznisa i nekretnina jednako kao i za glazbenim podijem. Da nije tako zacijelo ne bi njegove pariške firme imale tako vrijedne nekretnine na top lokacijama u pariškoj metropoli.

Bregović svoj nekretninski imetak kontrolira preko tri firme u francuskoj metropoli: sve su nekrentinske a zovu se redom Tetak, Tetka i Tuke. Ranije je poslovao i preko Kamarad production ali ta je tvrtka neaktivna u nekretninskom smislu. Pariške nekretnine nalaze se u 10.-om arondismanu u Rue René Boulanger gdje prosječni kvadrat košta 9. 584 € te u Rue de Lancry gdje prosječni kvadrat košta 10.456 €. Pariške firme Bregovića i supruge Dženane koja se djevojački prezivala Sudžuka registrirane su za: stjecanje, vlasništvo, upravljanje svim nekretninama i svim operacijama koje se mogu odnositi na korporativnu svrhu. Dvije imaju sjedište u Rue de Lancry, Tetka i Tuke. U firmi Tetka direktor je Dženana a partneri su Bregović i ona. Temeljni je kapital 1.044.000 € a u taj je iznos unešena i vrijednost nekretnine, odnosno stana na toj adresi. Firma je kreirana 30. lipnja 2017. godine s rokom trajanja od 99 godina.

Temeljna je djelatnost trgovinama nekretninama. U francuskom registru pronašli smo podatak da je prva adresa na kojoj su supružnici bili prijavljeni u vrijeme osnivanja firmi bila Rue des Gravilliers u 3.-om arondismanu u Parizu.  Sljedeća je firma Tetak koja se zove kao i sarajevska firma Gorana Bregovića koju je osnovao u svibnju 2023. Prethodno je firmu takvog imena Bregović imao na Palama iznad Sarajeva u republici Srpskoj na adresi svoje vikendice u Jahorinskoj ulici. Zanimljiva je situacija s firmom Tuke u Parizu. Tamo je vlasništvo podijeljeno na pet dijelova, po 20 posto od kojih Bregović drži vlansištvo preko sarajevskog Tetka ali i ima i 3 puta po 20 posto zajedno s kćerima Emom, Unom i Lulom koju u papirima zastupa mama Dženana. Bregovićeva supruga kao fizička osoba ima samo 20 posto. Firma Tuke registrirana je 17.  prosinca 2010. godine. Djelatnosti su joj sljedeće: 'vlasništvo, stjecanje, upravljanje ili iznajmljivanje svim pravnim sredstvima svih izgrađenih ili neizgrađenih zgrada, ruralnih ili urbanih, s ciljem njihove izravne ili neizravne eksploatacije, putem najma, najma ili na drugi način te nakon razvoja i izgradnje ako je potrebno i posebno stjecanje.'

Preko te firme uknjižene su tri parcele brojeva 18, 39 i 40 u zgradi koja se nalazi na uglu Boulevard Richard Lenoir i  Rue Sedaine. I u toj firmi menadžerica je Dženana a partneri su Goran, ona i njihove tri kćeri. Temeljni kapital u koji su unešene i nekretnine iznosi 861.000 €. Firma Tetak registrirana je u rujnu 1994. i njezin temeljni kapital je 152 449,02 €. Vlasnik je Goran Bregović i ona je više puta mijenjala adresu. Sad joj je sjedište u Rue René Boulanger. Točnije kada su osnovali firmu Goran je imao 90 posto vlansitva a Dženana 10 posto. Isprva je Goran bio prijavljen u pariškoj Rue de Lancry a sada je prijavljen sa sarajevskom adresom u Ulici Čekaluša. Također, dok se Dženana prijavljuje kao Francuskinja Bregović se prijavljuje kao srpski državljanin.

Inače, u francuskom trgovačkom registru sve su njihove kćeri registrirane s francuskim državljanstvom. U registru je zapisano i kako se par vjenčao u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Parizu 9. rujna 1993. godine što znači da su proslavili 30 godina braka prošle godine. Bregović ima i izvanbračnu kćer Željku koja ima dvije kćeri. Ona je živjela u Sarajevu, potom kad je izbio rat u Beču a zadnjih godina živi u Sarajevu gdje je otvorila dućan s modnim detaljima. Ona očito nije uključena u ove mega nekretninske pothvate kao supruga Dženana i tri kćeri iz službenog braka s nekadašnjom sarajevskom ljepoticom Dženanom Sudžukom. Njoj je Goran Bregović omogućio i da na elitnoj beogradskoj lokaciji uknjiži vrijednu nekretninu - kuću dok na njega glase brojne druge nekretnine i vile u Srbiji, Crnoj Gori, Sarajevu te vikendica na Jahorini.