Polovicom lipnja ove godine tjednik Express objavio je članak pod naslovom: 'Kreće rat za Bućanovu milijunsku ostavštinu...'. U tom se članku navodilo kako je veliki hrvatski umjetnik Boris Bućan od svoje prve supruge Inge Depolo Bućan s kojom ima sina Antona zatražio prije desetak godinu rastavu ali ona na to nije pristala. U članku se navodilo kako je iza Borisa Bućana ostao opus vrijedan milijune eura, ali i mučna intimna "priča" koju nije uspio okončati za života. 'Pitanje svih pitanja je danas tko će naslijediti vrijedne umjetnine. Po zakonu bi pripadale supruzi, od koje se htio rastati prije desetak godina, no ako je ostavio oporuku, vjerojatno slijedi nova pravna bitka... 'Svašta mi rade', rekao mi je zadnji puta kad smo razgovarali, a bilo je to prije gotovo dvije godine. Odnosilo se to na životne sukobe njegove zakonite supruge, sina i Saše Mesić. Nije ulazio u detalje, ali nije ni krio da ga cijela ta situacija proganja – kaže nam naš dobro upućeni izvor iz umjetničkih krugova' - pisalo je u tom članku. Spominjana su i njegova svjetski poznata djela pa tako njegov Žar ptica, najpoznatiji plakat za balet Igora Stravinskog, koji je uvršten u postav izložbe u Victoria & Albert Museum u Londonu 1998. Bućan je umro 15. svibnja ove godine u Zagrebu u 77-oj godini, izmučen bolešću i privatnim brigama koje su nastavile živjeti nakon njega. 'Životna drama o kojoj je zadnje desetljeće brujao hrvatski umjetnički svijet počela je kad se Boris Bućan upustio u vezu sa Sašom Mesić, kćeri bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Unatoč tome, Saša i Boris nisu krili svoju ljubav koja je bila isprepletena zajedničkim interesima, pa i zajedničkim umjetničkim stvaranjem. Novu nezakonitu odabranicu javno je nazivao svojom muzom' - pisao je Express. Inače, Bućanova platna dosežu i cijenu od 150.000 eura pa ne čudi da je stvorena fama oko toga kako će izgledati bitka za njegovo nasljedstvo između legalne supruge i sina te ljubavnice. Također, nakon njegove smrti uslijedila je i kaznena prijava Bućanove zakonite supruge Inge Depolo Bućan i sina Antona protiv kćeri bivšeg hrvatskog predsjednika. Jedan sudski dokument pomogao nam je rekonstruirati gdje su Bućan i Mesićeva kćer živjeli ali i to da je slavni slikar služio kao serviser režijskih troškova obitelji bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sanja Lovrić donijela je rješenje u tužbi HEP Elektra koju je zastupao zagrebački odvjetnik Krešimir Radočaj protiv tuženika Borisa Bućana. Uz ime pokojnog slavnog hrvatskog slikara svjetskog renomea navedena je adresa na zagrebačkom Goljaku. Sutkinja Lovrić je 21. rujna 2023. utvrdila prekid  sudskog postupka. HEP Elektra, kao što je poznato, isporučuje struju zagrebačkim potrošačima a kada oni duguju pošalju opomenu, ukoliko dug traje dulje vrijeme - pokrenu ovršni postupak. Ako ne uspiju ovrhom namiriti dugove, onda ustanu s tužbenim zahtjevom. Vjerojatno je sve navedeno prethodilo tužbi HEP Elektre protiv pokojnog Borisa Bućana.

Nadalje u sudskom dokumentu piše: 'Postupak će se nastaviti kada nasljednik ili staratelj ostavine tuženika preuzme postupak ili kad ga sud na prijedlog protivne strane ili po službenoj dužnosti pozove da to učine'. Iz o brazloženja je vidljivo kako je 'Uvidom u Jedinstveni registar osoba RH (MUP) od 17. kolovoza 2023. utvrđeno je da je tuženik umro 18. svibnja 2023. godine'. Samim tim 21. rujna doneseno je navedeno rješenje protiv kojeg 'nezadovoljna stranka ima pravo podnijeti žalbu Županijskom sudu, u roku od 15 dana, računajući od dana primitka ovjerenog prijepisa istog. Žalba se podnosi pisano, u četiri istovjetna primjerka, putem ovoga suda'. Tuženom pokojniku rješenje je poslano i putem odvjetnice Jasne Matičević.

Kada smo pregledali zemljišne knjige ostali smo poprilično iznenađeni. Naime, stan na zagrebačkom Goljaku zbog kojeg je tužen Bućan i koji je naveden uz njegovo ime ne glasi na njega već na suprugu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i njegovu kćer Sašu. Saša je, kao što smo i naveli u uvodu članka, bila u ljubavnoj vezi sa slavnim slikarom zadnjih desetak godina njegova života. No, iz povijesnog vlasničkog lista vidljivo je kako je stan isprva glasio na Dunju i Sašu Mesić po pola, odnosno na obje Mesićeve kćeri. U siječnju 2018. svoju je polovicu stana Dunja Mesić darovnim ugovorom prenijela na mamu Milku, dakle bivšu prvu damu Hrvatske. No, vjerojatno su u stanu živjeli Saša Mesić i slavni slikar Boris Bućan do njegove smrti pa je on i plaćao režije. Inače, zacijelo ne bi računi za struju dolazili na njegovo ime pa ne bi ni doživio sudbinu da bude tužen prije svoje smrti.

Na kraju navedimo i kako je u medijima objavljeno da je Saša Mesić kazneno  prijavljena da se lažno predstavljala kao supruga pok. slikara Borisa Bućana. Zahtjev za neprovođenje obdukcije potpisala je 13 minuta nakon Bućanove smrti. Naime, Bućanova zakonita supruga Inga Depolo Bućan i sin Anton angažirali su odvjetnike Matu Matića i Dubravku Krklec te je protiv Saše Mesić zagrebačkoj policiji i Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog davanja lažnog iskaza. Pronašli smo i podatak da je Boris Bućan pokopan u obiteljskoj grobnici na Mirogoju uz Milovana i Anu čije je prezime upisano s tvrdim č, odnosno kao Bučan. No, očito je riječ o obiteljskoj grobnici i slikarevoj užoj obitelji.