Sudske ploče diljem Hrvatske svjedoče kako su najčešći predmeti na hrvatskim sudovima ovrhe, tužbe zbog dugova, osobni ili poslovni bankroti. Iako se vladajući upinju dokazati kako nam je sve bolje, da bilježimo pozitivne trendove i imamo gospodarski rast - dovoljno je pregledavati sudske spise pa shvatiti da živimo u zemlji golemog minusa, prezaduženih građana i rapidne nelikvidnosti na svim razinama. Na meti raznih ovrhovoditelja i tužitelja nisu samo brojni anonimni građani već sve više i razni uglednici, prvaci u svojim profesijama, koji su obilježili noviju hrvatsku povijest ali čija su imena bila znana i u vrijeme bivše države. Jedan od takvih zacijelo je jedan od najpoznatijih zagrebačkih odvjetnika Silvije Degen, glavni lik knjige 'Odvjetnik svjedok vremena' autorice Rosie Kugli. Ako osobe takvog formata, neosporni uglednici, ne mogu redovito platiti sve svoje režijske račune, čemu se mogu nadati obični ljudi koji jedva preživljavaju na hrvatskim crkavicama. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Odvjetnik Silvije Degen na svom Facebook profilu 31. srpnja ove godine objavio je slike s promocije knjige u kojoj je glavni junak. Njegov post glasi: O tome kako je nastala knjiga 'Odvjetnik svjedok vremena' ispričala je autorica knjige Rosie Kugli u jednom od intervjua: "Provela sam više razgovora sa odvjetnikom Degenom, detaljno proučila na desetine spisa, iščitala stotine i stotine stranica, počesto zavirila u knjige da se bolje živim s prošlosti jer biografije nisu samo knjige o nekoj osobi. Pričaju nam priču o vremenu i društvu u kojem su živjele. Kroz njih možemo naučiti toliko toga o povijesti određenog mjesta u određenom razdoblju, pružaju uvide u zakučaste spoznaje, ali i pokušaj za razumijevanje života drugih. Koliko sam uspjela u svome naumu, prosudite i čitajte nas. Knjiga 'Odvjetnik svjedok vremena' u svim knjižarama diljem Hrvatske....'.

Osim s autoricom Degen se slikao i s drugim glasovitim zagrebačkim odvjetnikom Silvijom Hrastom a iz objave je vidljivo kako ih povezuje i duboko prijateljstvo. Zacijelo je knjiga 'Odvjetnik svjedok vremena' svojevrstan homage, odnosno počast iskazana odvjetniku za uspješnu karijeru koja je započela još u doba bivše države gdje je Degen postao poznat kao branitelj Andrije Artukovića. Degen je tijekom duge karijere branio mnoge poznate ljude – generale, liječnike, nogometaše, biznismene, tajkune, ali i skromne ljude nesretnike, gubitnike, prevarante, međunarodne kriminalce. U 2016. transplantirana mu je jetra i tada je započeo bitku života koju je uspješno dobio. Degen uspio dobiti mnoge sporove u sudnici, bitku za novi život nakon transplantacije a sad je uspio ostvariti još jednu pobjedu.

Naime, sutkinja Marija Šipek s Općinskog građanskog suda u Zagrebu po prijedlogu sudske savjetnice Anje Podhraški, presudila je u pravnoj stvari tužitelja HEP Elektre koju je zastupao zagrebački odvjetnik Dražan Crnković.  Spor se vodio protiv I-tuženika Silvija Degena i II- tuženika Nikice Degena, odvjetnikovog sina, i to radi isplate, odnosno plaćanja dospjelih računa za struju. Sutkinja je tako 28. veljače 2023. utvrdila kako je tužba u tom predmetu povučena. Ujedno je ukinut i 'platni nalog sadržan u rješenju o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave javnog bilježnika Branka Jakića u Zagrebu od 19. listopada 2020. godine'. Iz obrazloženja je vidljivo kako je tužitelj HEP Elektra podneskom od 28. lipnja 2022. povukala tužbu protiv oca i sina Degena.

Inače, kao što je uobičajeno kada HEP ili neki drugi ovrhovoditelj pokrene ovrhu i dobije ovršno rješenje u isto je uključena i klauzula 'ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'. U svakom slučaju Degen i sin sada mogu mirno spavati jer je opasnost od prisilne naplate tražbine HEP Elektre minula. Sudsko rješenje kojim je tužba povučena netom je postalo i javno dostupno. Protiv tog rješenja dopuštena je i žalba u roku od petnaest dana od dana primitka odluk a o istoj odlučuje Županijski sud u Zagrebu. No, zacijelo se Degenovi neće žaliti na pozitivan ishod.

Pročitaj!