Kada gledamo profile naših slavnih osoba na društvenim mrežama lako steknemo dojam kako svi žive na visokoj nozi okruženi blještavilom i luksuzom. To kod mnogih ljudi stvara potpuno pogrešnu sliku u životu tih osoba i kod nekih labilnijih potiče frustracije jer njihov svakodnevni život nema glamuzornih elemenata već je opterećen teretima svakodnevice, gomilama problema i računa koji neumoljivo pristižu. No, kada pogledamo sadržaje sudskih presuda u dijelovima u kojima iste te osobe, poznati ili influenceri, iznose materijalne prilike kako bi ishodili niže kazne, onda dobijemo sasvim drugačiji i puno realniji uvid u njihove živote. Tako se dogodilo i u slučaju Ive Radić Balaban kada se našla na optuženičkoj klupi ZG suda. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Mirela Prstec Batarelo donijela je presudu u prekršajnom postupku protiv okrivljenice Ive Radić Balaban, zbog prekršaja iz čl. 229. st. 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama rješavajući po prigovoru okrivljenika podnijetom protiv obveznog prekršajnog naloga Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet od 23. siječnja 2021. godine. Sutkinja je nakon provedenog žurnog postupka 1. ožujka 2023.  osudila Ivu Radić Balaban (46). Uz njeno, ime među ostalim piše, kako je zaposlena kao odgovorna osoba u pravnoj osobi Journal Media d.o.o. te da je prekršajno kažnjavana. Proglašena je krivom jer nije, 'u roku 15 dana, kao odgovorna osoba Journal Medije, odnosno od 29. lipnja 2020. do 15. srpnja 2020., dostavila Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet vjerodostojne podatke o osobi koja je u vrijeme počinjenja prekršaja dana 16. prosinca 2019. godine u 16:27 sati upravljala vozilom reg. oznake DA-...u vlasništvu Journal media'.

Auto je zatečen u Tkalčićevoj 88 u pješačkoj zoni. Presuđeno joj je  što na zahtjev prometnog redara nije dala vjerodostojne podatka o identitetu osobe kojoj je vozilo dala na upravljanje. Tako je počinila prekršaj za koji ju se teretilo te joj je izrečena kazna u iznosu od 330 eura koju mora platiti u korist Državnog proračuna u roku od  mjesec dana po primitku presude. Ukoliko u zakonskom roku plati 2/3 novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cjelini, a u protivnom će se ista naplatiti prisilno. Obvezna je platiti troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 40 eura. Iz obrazloženja je vidljivo kako se Iva Radić Balaban žalila sudu na obavezni prekršajni nalog pa je isti stavljen izvan snage te proveden žurni postupak.

'Okrivljenica je u pisanoj obrani dostavljenoj putem odvjetnice Linde Kocijančić, navela kako priznaje prekršaj koji nije počinila namjerno. Napomenula je kako je samohrana majka dvoje malodobne djece i jedne punoljetne kćeri, koja studira i koju u cijelosti samostalno uzdržava od svog posla. Posao okrivljenice je takve prirode da ista stalno putuje i u inkriminiranom periodu nažalost ista se nije nalazila u RH, te je radi toga zadužila zaposlenike Journal Media d.o.o. da u takvim slučajevima pravovremeno obavljaju dostavu podataka, međutim došlo je do reorganizacije posla i selidbe ureda društva, te je pošta zagubljena i na taj način je došlo do gubitka poziva za dostavu podataka. Okrivljenica izražava žaljenje za nastalu situaciju te moli ublaženje kazne ili mjeru upozorenja' - piše u sudskom dokumentu.

Nadalje se navodi: 'Na temelju priznanja okrivljenice i provedenog postupka, sutkinja smatra dokazanim da je okrivljenica počinila djelo prekršaja stavljeno joj na teret na način i pod uvjetima kako je to opisano u izreci ove presude, pa ju je za navedeno djelo proglasila krivom i izrekla joj novčanu kaznu. Prilikom odluke o adekvatnoj sankciji, sutkinja je uzela u obzir sve okolnosti koje utječu na vrstu i mjeru kazne koju će primijeniti, te je unatoč dosadašnjoj prekršajnoj kažnjavanosti okrivljenice za istovrsno djelo prekršaja, izrekla ublaženu novčanu kaznu koju sankciju smatra primjerenu značaju i težini počinjenog prekršaja, stupnju njene odgovornosti i stupnju povrijeđenosti zaštićenog dobra, držeći da će se novčanom kaznom u cijelosti postići svrha prekršajnih sankcija, kako svrha specijalne, tako i generalne prevencije' - piše u presudi iz koje je vidljivo da je sutkinja uvažila i imovinske prilike okrivljenice.

Protiv te presude žalba nije dopuštena. Inače, u veljači prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'SUĐENJE MEĐU ELITAŠICAMA Iva Radić Balaban odustala od kaznenog progona zaručnice poznatog odvjetnika - Bivša supruga Boška Balabana tužila je 2019. Ivku Barić, partnericu odvjetnika Silvija Hraste, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu'. U veljači ove godine pisalo smo o sudskim problemima njezinog bivšeg. Radi se o članku 'KUKOLJ U ŽITU Presuđeno Bošku Balabanu, dobio uvjetno zatvor, bivši Vatreni skrivio prometnu nesreću s teškim tjelesnim ozljedama, to mu je već druga osuda - Nedavno smo snimili umirovljenog nogometaša kako se ležerno šetka zagrebačkom Tkalčom, djelovao je bezbrižno kao da se za njim ne vuku brojni repovi dugova i raznih optužbi te kao da nema izrečene presude i nije nedavno prenoćio u zatvoru'.

Na kraju navedimo i to kako Iva Radić Balaban posluje u zagrebačkom Kaptol centru. Uočili smo više puta pa i snimili kako svoj Mercedes terenac parkira gdje stigne. Tako smo više puta vidjeli da ga parkira na nogostupu Nove Vesi pa ode u ured obavljati poslove. Vjerojatno ju često prati i sreća da redari ni ne zabilježe svaki takav prekršaj jer bi joj to zacijelo ugrozilo budžet. Inače, i Kaptol centar ima garažu pa se postavlja pitanje zašto Iva Radić Balaban ne parkira na dopuštenom mjestu? Moguće da i ona ima osjećaj kako je VIP osoba u tolikoj mjeri da je svaki njezin sekund bitan pa se stoga ne zamara parkiranjem na regularno mjestu već parkira gdje stigne.