Iako se vinkovačka rock grupa Colonija raspala u lipnju 2017. godine iza nje su ostali brojni hitovi za koje je zaslužan jedan od osnivača i članova benda Tomislav Jelić Kameni. On je u 2014. prvi napustio Coloniju nakon 18 godina koliko je proveo u tom popularnom bendu. Od tada se DJ Kameni posvetio solo karijeri i obitelji. Naime, u braku s Nikolinom Jelić dobio je troje djece. Par je živio u zagrebačkom Podsljemenu, u urbanoj vili u Gračanskom Mihaljevcu gdje su komforne četverosobne dvoetažne stanove posjedovala oba bivša člana Colonije, i Tomislav Jelić i Boris Đurđević. Nakon raspada braka sa suprugom Medeom Boris Đurđević stan je darovao bivšoj supruzi a polovicom prošle godine stan je, nakon sudske tužbe, darovao i Tomislav Jelić majci svoje troje djece. No, nastavio je živjeti u tom stanu površine 163 m2 i tamo su mu upućivani pozivi Financijske agencije da se očituje o provedbi osobnog stečaja. Netom je DJ Kameni uspješno završio osobni bankrot i oslobođen je dugova. Kroz sudski dokument isplivali su podaci koji dokazuju i kako tvorci najvećih glazbenih hitova u našoj zemlji, unatoč isplati tantijema od HDS-ZAMP-a teško krpaju kraj s krajem. Svi ti hitovi Colonije poput: Svijet voli pobjednike, Za tvoje snene oči, Vatra i led, Sve oko mene je grijeh... nisu uspjeli osigurati Jeliću da izbjegne nevolje i ovrhe komunalnih tvrtki i druge dubioze. No, na sreću sad ih je oslobođen. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sudska savjetnica Ivana Protulipac odlučivala je u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom Tomislava Jelića uz čije je ime upisana adresa u Gračanskom Mihaljevcu u Zagrebu. Prijedlog za osobni bankrot nad Jelićem pokrenula je Financijska agencija. Sutkinja je 24. ožujka 2023. otvorila te istodobno zaključila jednostavni postupak stečaja nad Tomislavom Jelićem znanim i kao Kameni. Tim je rješenjem jedan od osnivača Colonije te tvorac svih hitova oslobođen obveza u odnosu na niz vjerovnika. Na prvom mjestu kao vjerovnik upisan je Općinski građanski sud u Zagrebu. Potom ovrha Vodoopskrbe i odvodnje iz Zagreba zaprimljena 6. listopada 2022. s glavnicom od 22,60  eura, kamatom od 2,95 eura te troškom od 43,97 eura. Potom slijedi ovrha javne bilježice Tihane Sudar iz Zagreba u ime vjerovnika Gradske plinare Zagreb - opskrba zaprimljena 15. rujna 2022. s glavnicom od 103,15 eura, kamatom od 63,11 eura i troškom od 36,67 eura.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je FINA uz zahtjev sudu dostavila i dokaz da se potrošač nije očitovao na poziv. Inače, 'odredba čl. 79. c. st. 2. Zakona o stečaju potrošača.... propisuje da ako se potrošač ne očituje u roku od 15 dana od dana dostave poziva ili dostavi popis imovine, smatrat će se da je suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom. Sud je utvrdio da se potrošač nije očitovao po pozivu FINE pa se smatra da je suglasan da se može provesti jednostavni postupak stečaja potrošača nad njegovom imovinom' - piše u sudskom rješenju. Nadalje se navodi kako je sud 'službenim putem od FINE pribavio podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje koji vodi FINA, kao i podatke o imovini potrošača'. Sud  po službenoj dužnosti inače donosi rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača ako utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000 kuna.

Kako Tomislav Jelić nije dostavio popis svoje imovine smatra se da je naveo kako nema nikakve imovine. Također, ni Jelićevi vjerovnici nisu obavijestili sud o postojanju druge imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa. 'Uvidom u Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra sud je utvrdio da potrošač nije vlasnik nekretnine. Uvidom u Evidenciju dohodaka i primitaka sud je utvrdio da je potrošač u posljednje tri godine primao tek minimalnu plaću, a nije ostvario niti neki drugi dohodak (dohodak od samostalne djelatnosti, dohodak od kapitala, dohodak od imovine i imovinskih prava, dohodak od osiguranja, inozemni dohodak niti drugi dohodak). Naime, potrošač je u razdoblju od 01. veljače 2020. do 31. prosinca 2020. ostvario plaću u ukupnom iznosu od 25.002,12 kuna; u cijeloj 2021. je ostvario plaću u ukupnom iznosu od 35.600,23 kuna; u cijeloj 2022. je ostvario plaću u ukupnom iznosu od 44.650,00 kuna, dok je u razdoblju od 01. siječnja 2023. do 31. siječnja 2023. ostvario plaću u ukupnom iznosu od 497,71 eura' - piše u sudskom rješenju.

'Uvidom u podatke FINE (Jedinstveni registar računa), sud je utvrdio da su računi potrošača u banci blokirani te da potrošač ima zaštićen račun (sredstva u potpunosti izuzeta od ovrhe). Uvidom u podatke Ministarstva unutarnjih poslova, sud je utvrdio da potrošač nije vlasnik motornog vozila. Sud je nadalje utvrdio da potrošač nema nikakve druge imovine koja bi se mogla unovčiti. S obzirom na navedeno, u ovom su slučaju ispunjene zakonske pretpostavke za otvaranje jednostavnog postupka stečaja nad imovinom potrošača, a kako je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa manja od 10.000,00 kuna, to postoje uvjeti iz odredbe čl. 79. g st. 1. ZSP-a za otvaranje i istovremeno zaključenje jednostavnog stečajnog postupka nad imovinom potrošača' - piše u sudskom rješenju. Samim tim Tomislav Jelić je sukladno zakonu oslobođen preostalih obveza, odnosno dugova prema svojim vjerovnicima. U trenutku otvorenja i zaključenja osobnog bankrota nad Jelićem jedan od tvoraca Colonije imao je 'ukupan iznos glavnice iz osnova za plaćanje koje je Fina prestala izvršavati temeljem čl. 12. ZPONS-a iznosi 11.760,60 eura' - piše u dokumentu. 

Protiv tog rješenja pravo na žalbu imaju i Kameni i njegovi vjerovnici u roku od 15 dana računajući od proteka osmoga dana od dana objave rješenja na e-oglasnoj ploči sudova. Uvidom u vlasnički list za adresu na kojoj je prijavljen Tomislav Jelić utvrdili smo kako je u lipnju prošle godine na njegovu nekretninu temeljem Ugovora o darovanju uknjižena Nikolina Jelić, inače majka troje djece rođenih u braku s Kamenim. Iako su mediji godinama pisali o idiličnim odnosima u tom braku u vlasničkom listu nalaze se podaci o tužbi koju je Nikolina podnijela protiv Tomislava Jelića i to zbog četverosobnog komfornog dvoetažnog stana ukupne površine 162,05 m2 u zagrebačkim Gračanima. Tako je u ožujku 2015. upisana zabilježba spora 'Temeljem tužbe radi utvrđenja ništetnosti podnesene sudu 12. ožujka 2015.' kada je u gruntovnici zabilježen 'spor tužiteljice Nikoline Jelić protiv Tomislava Jelića i Zagrebačke Banke d.d. radi uknjižbe prava vlasništva i uknjižbe brisanja založnog prava'.

Vidljivo je i kako je 21. lipnja 2022. provedena uknjižba prava vlasništva temeljem Ugovora o darovanju od 6. lipnja 2022. godine. Inače, u istoj urbanoj vili u Gračanskom Mihaljevcu živi i Jelićev kolega iz Colonije Boris Đurđević koji je dvoetažni stan iste veličine također prenio na svoju bivšu suprugu Medeu Đurđević 2013. godine. Inače, od nje se rastao 2012. godine. O pokretanju osobnog bankrota nad Tomislavom Jelićem pisali smo u prethodnom članku pod naslovom: GLAZBA U DOBA KORONE - Legenda Colonije Tomislav Jelić - DJ Kameni pred bankrotom, obruč oko njega steže Financijska agencija zbog dugova - Kad je nakon 18 godina napustio popularni bend otisnuo se u samostalne vode i izdao album, no posljedice pandemije i krize očito mu nisu dali priliku za uzlet već stvorile dubioze'. Očito kod nas ni tako talentiran i produktivan tvorac hitova za Coloniju ne može živjeti lišen režijskih i drugih dugova. Dok se Colonia proslavila hitom 'Sve oko mene je grijeh' Jelić očito nije ni slutio da bi uskoro sve oko njega moglo postati dug.