Mnogi s pravom rogobore na hrvatske sudove. Neke parnice otežu se desetljećima poprimajući kafkijanske obrise tako da akteri i odu s ovog svijeta a ne dočekaju pravorijek. Neke administrativne stvari isto se bezrazložno otežu da nikome nije jasno zbog čega osim što procesi pune račune angažiranih odvjetnika. U priči koja slijedi na sreću nije bilo tako. Nasljedstvo iza Mire Furlan okončano je u zaista kratkom roku, odnosno 9 mjeseci iza njene smrti. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije više od godinu dana u Los Angelesu na vječno počivalište otišla je jedna od nekad najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih glumica Mira Furlan. Umrla je u 65.-oj godini 20. siječnja 2021. godine. Internetske tražilice  svjedoče kako su mnogi ljudi željeli saznati gdje je pokopana. Mira je kremirana u organizaciji tvrtke Neptun a njezini ostaci raspršeni su u ocean. Tako piše na službenoj američkoj stranici gdje su njeni brojni obožavatelji ostavljali dirljive poruke poslije njene smrti. Iz istih je vidljivo kako mnogi pamte i njenu ulogu u Babylonu. Na toj se stranici može ostaviti virtualni buket u spomen na preminule. Za Miru je ostavljeno ukupno 110 buketa. Većina od osoba iz Amerike koji su posvetu napisali s imenom i prezimenom ali bilo je tu i brojnih buketa od anonimnih obožavatelja. Znakovito je kako je među onima koji odaju homage na taj način poznatoj glumici nema osoba čija imena upućuju da su sa ovih prostora.

Inače, tu virtualnuo sjećanje za Miru Furlan kreirao je stanoviti Ron Zurek. Ta web memorabilija nalazi se na web stranici Find a Grave ili u prijevodu Pronađimo grob. Kada je Mira umrla posljednji pozdrav uputio joj je zagrebački glumac i saborski zastupnik iz redova Možemo Vili Matula. Održana joj je i komemoracija u Rijeci u HNK Ivana pl. Zajca. Komemoracija je održana i u Beogradu a nakon prozivki koje su se dogodile kada je iščitano poglavlje iz autobiografske knjige Mire Furlan u kojem je opisala razočaranje zbog odnosa Rade Šerbedžije prema njoj. "Dragi moji prijatelji... Ovo što neki portali i novinari rade oko knjige Mire Furlan i moga spominjanja u njoj, je cirkus u kojem ja ne želim sudjelovati.... Odbio sam davati bilo kakve intervjue i javna objavljivanja po raznim televizijama i časopisima. Odlučio sam da ono što imam reći o svemu tome, napišem na svojoj stranici, a Vas bih zamolio da ne pišete nikakve komentare na ovu moju objavu. Hvala Vam", započeo je Šerbedžija svoju objavu na Fecbooku. 

"S mrtvima se ne polemizira. Njihova je posljednja replika i to treba poštovati. Ali živima, koji u ovome sudjeluju, valja reći sljedeće: Mira Furlan igrala je Medeju cijele četiri sezone na Brijunima, nakon zbivanja koja su u knjizi opisana onako kako su opisana. Međutim, ovako kako živi objavljuju njezin posthumni rukopis (koji je imao, po svjedočenju izdavača, više od tisuću stranica i ova, ovako redigirana verzija, nije od nje potpisana) trebalo bi da se ti autori i potpišu na svoje uredništvo. Ja ne želim davati nikakve intervjue niti dodatna objašnjenja", nastavio je. "Osjećam se jedino obaveznim objaviti posljednje Mirino pismo koje mi je nakon našeg zadnjega druženja 2017. ostavila na porti kazališta Ivana pl. Zajca, odlazeći iz Rijeke. Činim to zato što sam uvjeren da to pismo svjedoči kakvi su, na kraju krajeva, bili naši odnosi", napisao je Rade.  

U tom je pismu pisalo: 'Dragi Rade, ne znaš, ne možeš znati i nećes nikad znati koliko si me obradovao svojim pisamcem, što kažu: kao da me sunce ogrijalo! Nikada nisam do kraja u sebi pristala da je ovakovo stanje potpune  nekomunikacije između nas definitivno. I, iako je proslo 15 godina (PETNAEST!!), ja i dalje vjerujem “ da nije  prekasno, da ne može biti prekasno I da ne smije biti prekasno “ (da citiram starog Bergmana). Bio si i ostao moj uzor i “ my hero “, od onih davnih dana kada sam iz Gimnazije trčala u I. T. D . da te gledam u “ Rosenkrantzu i Guldensternu “ I da ti se divim, tebi, tvojoj snazi, oštrini, preciznosti, jasnoći i tvojoj karizmi. Bez obzira na sve, ostajem tvoj fan, tvoj poštovalac i tvoja stara kolegica, partnerica i prijatelj u nevolji.  Tvoja Mira'. Tako su iza Mire ostale i brojne uloge, fanovi, polemike ali i njeni najbliži - suprug Goran Gajić i njihov zajednički, sada 23-godišnji sin Marko Lav Gajić.

Upravo su njihova imena netom oglašena na sudskoj ploči u Zagrebu. Naime, radi se o rješavanju nasljedstva iza pokojne Mire Furlan. Nasljedstvo uključuje i stan u širem središtu Zagreba u Petrovoj ulici na kućnom broju 2B. Upravo su tamo brojni fanovi ostavljali lampione kada se saznalo za Mirinu smrt te njenu sliku s crnim povezom. Sudski dokument donio je Zemljišnoknjižni odjel Općinskog građanskog  suda u Zagrebu. Iz dokumenta proizlazi kako je referentica Mirela Ružić Kovačević, na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju od 6. listopada 2021. iza pokojne Mire Furlan 7. listopada 2021. dopustio uknjižbu prava vlasništva na nekretnini Mire Furlan, 'koja se sastoji od stana na drugom katu lijevo, koji se sastoji od tri sobe, kuhinje, kupaonice, smočnice, wc-a i hodnika, ukupne površine 63 m2 kao posebnog dijela stambene zgrade Petrova 2 B Zagreb'.

Stan je upisan po pola na Gorana Gajića koji je imao i zagrebačku adresu, odnosno Petrovu ulicu 2B  i na njihovog zajedničkog sina Marka Lav Gajića uz čije je ime upisana adresa Canyon Lake Drive Los Angeles. O toj kalifornijskoj adresi, za Mirina života, objavili smo članak o tome kako ona s mužem i sinom živi prvi red do pustinje tik ispod znaka Hollywooda. Na kraju sudskog dokumenta piše kako stranke imaju mogućnost prigovora u roku od 15 dana od dostave ovjerenog prijepisa odluke i uz dokaz o uplaćenoj sudskoj pristojbi u iznosu od 250 kn. No, na to se rješenje nemaju što žaliti ni Mirin udovac Goran Gajić, redatelj rodom iz Beograda koji je kod gledatelja ostao najpoznatiji po TV seriji 'Vratiće se rode' čiji je producent bio  Dragan Bjelogrlić a redatelj Goran Gajić. Preostaje nam vidjeti hoće li nasljednici Mire Furlan njen zagrebački stan zadržati, prodati ili pak dati pod najam budući da se u toj zgradi već uspješno iznajmljuju dva apartmana turistima. 'Vratit će se turisti' zacijelo poslije korona pandemije u Zagreb pa bi otac i sin Gajić mogli i zarađivati na nekretnini koja im je ostala iza njihove voljene Mire Furlan.