Većina fanova hrvatske nogometne reprezentacije misli kako je najteže što prolaze naši dečki naporni treninzi i fizičke ozljede na terenu. No, kad je surova hrvatska stvarnost na djelu je uvijek Murphyjev zakon koji kaže ako nešto može poći po zlu.... Tko bi uopće i u noćnim morama mogao zamisliti kako se naš Lovro Majer, koji je dres Dinama zamijenio francuskim Rennesom, i kojem je naš izbornik Zlatko Dalić dao priliku zaigrati u hrvatskom dresu, mogao naći u takvoj jezivoj situaciji. U posjedu smo sudske presude koja obiluje užasnim dijelovimai iz kojih je vidljivo kako je osuđeni Karlo našem Vatrenom prijetio na najgori mogući način i to dok se nogometaš nalazio u prestižnom zagrebačkom hotelu. Slijedi detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dario Lokas presudio je u kaznenom predmetu protiv optuženog Karla R. zbog kaznenih djela iz članka 139. stavak 2. i dr. Kaznenog zakona povodom optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 28. listopada 2020. i 1. srpnja 2021. godine. Nakon javne rasprave održane 21. veljače 2022. godine u prisutnosti zamjenice ODO-a u Zagrebu Renate Novosel i optuženog, istoga dana objavljena je i presuda. Iz presude je vidljivo kako je osuđeni Karlo R. rođen 1995. u Slavonskom Brodu, s prebivalištem u Novoj Kapeli, 'državljanin RH, pismen, sa završenom SSS, ekonomist, nezaposlen, prima socijalnu pomoć u visini od 800 kuna, bez imovine, neoženjen, bez djece, protiv njega se vodi još jedan kazneni postupak pred Općinskim sudom u Požegi zbog kaznenog djela iz članka 315. KZ-a'.

Proglašen je krivim jer je '6. listopada 2020. u 7,18 sati došao u hotel Sheraton u Zagrebu, Ulica kneza Borne 2, u kojem je bio smješten oštećenik Lovro Majer, te se na recepciji predstavio kao rođak Lovre Majera i tražio oštećenika, pa kad mu djelatnica hotela odbila reći broj sobe u kojoj se nalazio oštećenik, tražio je papir i olovku i ostavio poruku za oštećenika u kojoj je, između ostalog napisao svoj broj mobitela 091........ i da je oštećenikov novi kondicijski trener, a koju poruku su djelatnici predali Lovri Majeru, nakon čega se ponovno u dva navrata vratio u hotel Sheraton u 15,39 i 17,43 sati i raspitivao se o oštećeniku i ponovno za njega ostavio napisane poruke u kojima je, u nakani da istog ustraši, napisao:

„Dragi ja sam ti opet u Sheratonu, čovjek sa recepcije te zove ti glumiš mangupa i ne javljaš se. Ti si jedna pičk... mala našmrkana koja se boji izać. Tebe treba pošteno istuć da dođeš do sebe, ugledaj se na frenda Nikolu Horu kako je fin dečko, a ne ko ti našmrkani idiot, ne možeš ni jeb.. ni ništa, treba ti polomiti obe noge da se smiriš, jadna ona cura s tobom, ajde budi frajerčić pa mene zovi u sobu u kojoj si da te ja naučim respektu. Al volim te dragi što si takav, mogu ti se samo sagnuti i popuš...ga. Voli te tvoj brat Karlo! Samo jako! 6- 9.“, te je 7. listopada 2020. došao u hotel Sheraton i prišao oštećeniku koji se s prijateljem Sašom Mačekom nalazio na terasi hotela, nakon čega je uhićen od strane policijskih službenika koje je prethodno pozvao oštećenik, a koje riječi i postupanje okrivljenika su kod oštećenog

Lovre Majera izazvale osjećaj straha, ugroženosti i uznemirenosti za njegov život i sigurnost, dakle, drugome ozbiljno prijetio da će ga teško tjelesno ozlijediti, 2. u razdoblju od 3. veljače 2021. do 3. svibnja 2021., u Zagrebu, iako svjestan da su mu u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. KZ/11, počinjenog na štetu Lovre Majera, rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu broj Kv-3/21 i K-2219/20 od 7. siječnja 2021. određene samostalne mjere opreza zabrane približavanja i zabrane uspostavljanja i održavanja izravne ili neizravne veze sa žrtvom Lovrom Majerom iz članka 98. stavka 1. i 2. točke 4. i 5. ZKP/08, te prethodno upozoren od strane suda da je nepridržavanje izrečenih samostalnih mjera opreza kazneno djelo, najprije 3. veljače 2021. u 13,23 sata, Lovri Majeru uputio dvije poruke sadržaja:

„Nemoj me sad prijaviti policiji opet haha“ i „Javi se da se dogovorimo“, a potom 1. travnja 2021., u 04,32 sata, na Facebook profil prijatelja Lovre Majera, Saše Mačeka, poslao poruku sadržaja: „Bok Saša jel' znaš tko sam kako si volio bi popričati s tobom“, a što je Saša Maček prenio Lovri Majeru, nakon čega je sa svog Instagram profila na profil Lovre Majera poslao poruke 15. travnja 2021., u 14,38 sati, 16. travnja 2021. u 20,09 sati, 21. travnja 2021. u 22,04 sata, zatim 1. svibnja 2021. u 15,02 sata s mobilnog telefona pozivnog broja 097........ nazvao Lovru Majera na njegov mobilni telefon, a kada mu se isti javio, pitao ga gdje je i što radi te mu govorio da ima suđenje i da bi se htio vidjeti s njim da se dogovore i da mu on pomogne ako može, nakon čega je

3. svibnja 2021. još ukupno 11 puta pokušao uspostaviti telefonski kontakt sa Lovrom Majerom, ali mu se imenovani nije javljao na pozive, a na opisani način je kod Lovre Majera izazvao osjećaj uznemirenosti, dakle, nije se pridržavao samostalne mjere opreza koja mu je određena sudskom odlukom, čime je pod točkom 1. počinio kazneno djelo protiv osobne slobode – prijetnjom – opisano i kažnjivo po članku 139. stavak 2. KZ-a, a pod točkom 2. kazneno djelo protiv pravosuđa – neizvršenjem sudske odluke - opisano u članku 311. stavak 1. i 3. KZ-a, a kažnjivo po članku 311. stavak 1. KZ-a' - piše u sudskoj presudi.

Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju 7 mjeseci po prvoj točci optužnice te šest mjeseci pod drugoj točci, odnosno osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju jedne godine. No, izrečena mu je uvjetna osuda pa se 'kazna zatvora na koju je osuđen neće biti izvršena ako u roku od 4 godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo'. Istaknuto je kako će u 'slučaju opoziva uvjetne u izrečenu kaznu ima uračunati vrijeme lišenja slobode te vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 7. listopada 2020. godine do 7. siječnja 2021. godine. Određena mu je 'sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja može trajati do prestanka razloga zbog kojih je izrečena, ali u svakom slučaju do proteka roka provjeravanja'.

Oslobođen je obveze plaćanja sudskih troškova. Iz presude je vidljivo kako je kao 'olakotne okolnosti sud optuženom cijenio priznanje oba djela koje je doprinijelo efikasnosti i ekonomičnosti postupka, izraženo žaljenje i kajanje zbog učina istih koje je sud ocijenio iskrenim, činjenicu da je kod počinjenja djela iz točke 1. bio bitno smanjeno ubrojiv, njegovo korektno držanje na raspravi te izraženu spremnost za nastavkom psihijatrijskog liječenja na koje se, prema priloženoj dokumentaciji u spisu, javio i prije dovršetka ovog postupka, što sve pokazuje optuženikovu kritičnost spram protupravnog postupanja i uvid u vlastite zdravstvene poteškoće psihičke naravi. Otegotnim je sud optuženom tretirao dosadašnju osuđivanost u četiri navrata od 2018. do 2020. godine, i to zbog kaznenih djela prijevare (Njemačka), krađe (Francuska), lakše tjelesne povrede (Njemačka) i teške tjelesne ozljede (Općinski kazneni sud)' - piše u presudi.

Sudac je prilikom izricanja presude 'imao u vidu i zapriječene kazne za ova djela (za kazneno djelo iz članka 139. stavka 2. KZ-a kazna zatvora do 3 godine, a za kazneno djelo iz članka 311. stavka 1. i 3. KZ-a kazna zatvora do 2 godine) te činjenicu da se optuženi suglasio s prijedlogom vrste i mjere, kako pojedinačnih tako i jedinstvene kazne po ODO-u i izricanju sigurnosne mjere.... Optuženom je uz uvjetnu osudu izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja obzirom je predmetno kazneno djelo iz članka 139. stavka 2. KZ-a počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti te je utvrđeno da postoji opasnost za počinjenjem težih kaznenih djela, obzirom su kod optuženika, prema nalazu psihijatrijskog vještaka, prisutne karakteristike mješovitog poremećaja ličnosti, dominantno disocijalnih karakteristika, ranije je liječen pod dijagnozom akutnog psihotičnog poremećaja i neodređene neorganske psihoze kod osobe s poremećajem ličnosti, dok je kasnijim praćenjem i hospitalnim liječenjem postavljenadijagnoza sumnje na shizofreni proces paranoidne forme, a kroz daljnje praćenje u penalnim uvjetima vodi se pod dg. schizophrenia paraoides (agresivni oblik), uz politoxicomaniu, koja je sekundarnog tipa i disocijalni poremećaj ličnosti, a navedeno oboljenje predstavlja pravu i trajnu duševnu bolest.

Zato je potrebno liječenjem kontrolirati bolest kod optuženog. Stoga mu je sud izrekao sigurnosnu mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja koja može trajati do prestanka razloga zbog kojih je izrečena, ali ne dulje od proteka roka kušnje, time da je optuženi upozoren da će sud opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje kazne ukoliko se ne podvrgne psihijatrijskom liječenju uz uvjetnu osudu' - piše u presudi.

Optuženik je imao odvjetnika po službenoj dužnosti a sudac 'je imao u vidu njegove imovinske i obiteljske prilike i to činjenicu da je korisnik socijalne pomoći i bez imovine tako da bi, po ocjeni suda, plaćanjem troškova postupka bila dovedena u pitanje njegova egzistencija' - piše u presudi. Obje stranke imaju pravo žalbe u roku 15 dana od dana primitka pisanog otpravka. O žalbi odlučuje nadležni županijski sud. Istodobno je sudac Dario Lokas donio rješenje da se ukidajuju 'mjere opreza zabrane približavanja oštećenom Lovri Majeru... na razdaljini bližoj od 100 metara, zabrana uspostavljanja i održavanja bilo kakve izravne, neizravne veze sa oštećenim Lovrom Majerom i zabrana uhođenja ili uznemiravanja Lovre Majera'. Iz objašnjenja je, među ostalim vidljivo sljedeće: 'Budući je optuženom Karlu R. izrečena uvjetna osuda čime su nestale zakonske pretpostavke za primjenu mjere istražnog zatvora nad optuženim, to su time nestale i pretpostavke za primjenom mjera opreza kao supstitucijske i blaže mjere od istražnog zatvora, zbog čega ih je valjalo ukinuti'. I protiv tog rješenja moguće je izjaviti žalbu.