Većina hrvatskih građana misli kako su nogometaši, barem članovi prvog tima vodećih klubova u zemlji, pošteđeni muka koje muče obične građane Hrvatske. Pod tim se misli kako ih ne muče ovrhe, računi za zdravstvene usluge, kako imaju novaca za podmirenje režija. No, priča koja slijedi dokazuje kako kod nas ništa nije tako kako se čini pa i da član prvog Dinamovog tim, a prethodno NK Lokomotive, ima brige za koje se misle kako sustižu tek one koji nisu iskoristili niti jednu od opcija na besplatno osnovno zdravstveno osiguranje pa time i na usluge liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Priča koja slijedi možda ilustrira s kakvim se sve životnim poteškoćama suočavaju neki hrvatski prvoligaški igrači. Podsjetimo, mnogi se pitaju što se događa s Modrima, mnogi su bili šokirani kad se vidjela Dinamova nemoć pred Bayernom, odnosno poraz od 9:2. Mnogi misle kako će smjena Sergeja Jakirovića i dovođenje Nenada Bjelica spriječiti daljnju agoniju nakon nedavnog poraza od Slaven Belupa, odnosno rezultata od 4:1. Očito se u slučaju maksimirskog prvoligaša radi o puno dubljoj krizi, odnosno puno toga ne štima. Zacijelo su razočarani svi navijači i oni koji su vjerovali kako će imenovanje Dinamove legende Velimira Zajeca za predsjednika i preuzimanja Skupštine od strane grupacije 'Dinamovo proljeće' dovesti duh pobjede a ne gorčinu novih i novih poraza. Priča koja slijedi može pomoći kao mala kockica u mozaiku kako pripadnost prvim momčadima HNL-a nekim igračima nije jamstvo niti osnovnog zdravstvenog osiguranja. Naime, Dinamovom igraču, ofenzivnom veznom, 21-godišnjem Lukasu Kačavendi, koji je dio maksimirskog tima od prošle godine prijeti ovrha nad imovinom zbog neplaćenog računa KB-u Sveti Duh, odnosno u vrijeme kad je bio igrač NK Lokomotive. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Uz prijedlog za ovrhu koju je zagrebački Klinički bolnički centar Sveti Duh poslao na Općinski građanski sud u Zagrebu nalazi se priložen i 'Račun za usluge stacionarne zdravstvene zaštite Odjela za ORL, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata'. Račun je izdan 14. studenog 2022. na ime Lukasa Kačavende. Potpisuje ga odgovorna osoba KB-a Sveti Duh, diplomirana ekonomistica Sonja Minić. Ukupni iznos računa je 832,52 eura a uključuje razne lijekove te liječničku intervenciju. Taj je neplaćeni račun razlog zašto je Dinamovcu Lukasu Kačavendi zaprijetila ovrha nad imovinom. Naime, u prijedlogu za ovrhu pod 'opis tražbine' piše 'račun za usluge stacionarne zdravstvene zaštite pružene od 11.11.2022. do 14.11.2022.'. To znači da je Kačavenda u tom periodu bio na liječenju na Otorinolaringološkom odjelu KB-a Sveti Duh.

Iznos glavnice od 832,52 eura uvećan je za zatezne kamate koje se računaju od 23. studenog 2022. godine. Iz sudskog dokumenta vidljivo je kako Klinička bolnica Sveti Duh očekuje da ovršenik Lukas Kačavenda namiri tu tražbinu uvećanu za zakonske zatezne kamate zajedno s troškovima postupka u iznosu od 25 eura,  sve u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi. U ovršnom zahtjevu pod sredstva ovrhe navodi se 'Ovrha općenito na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'. U spisu je i dokaz o punomoći, odnosno da KB Sveti Duh zastupa punomoćnik Mihovil Nikolić. Spomenuti je prijedlog ovrhe nad Kačavendom digitalno potpisao 18. lipnja ove godine. Zacijelo će Kačavenda koji je prije nešto više od mjesec i pol potpisao višegodišnji ugovor s Dinamom riješiti ovu situaciju kako bi izbjegao daljnje nepopularne mjere potut ovrhe nad imovinom.

Na službenim web stranicama Dinama o Kačavendi piše: 'Krajem kolovoza prošle godine došao je na posudbu iz Lokomotive, bio na klupi u prvoj sljedećoj prvenstvenoj utakmici, protiv Rijeke u Maksimiru, ali ranija ozljeda koljena ipak je zahtijevala novi liječnički tretman i dugotrajni oporavak. U zapisniku se ponovno našao tek u zadnjem prvenstvenom kolu na proslavi naslova prvaka, također je utakmicu gledao s klupe, a na travnjak napokon istrčao na ovim ljetnim pripremama. I ostavio sjajan dojam na trenera Sergeja Jakirovića i suigrače. Daroviti maksimirski vezist Lukas Kačavenda ovoga je četvrtka potpisao višegodišnji ugovor s Dinamom. Momčad trenera Jakirovića ovime je dodatno pojačala svoj napadački arsenal pri čemu Kačavenda kao svestrani ofenzivac ordinira na više različitih pozicija.

Ovoga je ljeta odigrao pet pripremnih utakmica, uglavnom u ulozi desnog krila. U dvjema uzastopnim prijateljskim utakmicama protiv ukrajinskog Shakhtara asistirao je za jedini gol u pobjedi u prvom dvoboju, dok je u drugom u samoj završnici pogodio vratnicu pa je rezultat je ostao 2:2. Kačavenda je rođen 2. ožujka 2003. u Zagrebu, prve je korake načinio u Kustošiji sa šest godina nakon čega je, od svoje 12. do 14., bio i u Dinamovoj školi. U međuvremenu je prešao u Lokomotivu gdje se izborio za mjesto u udarnom sastavu i prometnuo u jednog od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša. Štoviše, Kačavenda je 2022. godine, u izboru Hrvatskog nogometnog sindikata, dobio nagradu za najboljeg mladog igrača u Prvoj HNL. No, ubrzo potom, u srpnju iste godine, teško se ozlijedio na treningu na pripremama u Nizozemskoj.

Prilikom doskoka je ozlijedio križne ligamente koljena što je jedna od najtežih sportskih ozljeda. Vratio se tek početkom veljače prošle godine, nakon sedam mjeseci izbivanja.' - piše u toj objavi. Tom je prigodom Kačavenda izjavio: 'Presretan sam što sam i službeno postao igrač Dinama. Na žalost, prošla sezona nije bila ni izbliza onakva kakvu sam priželjkivao, ali ove sezone očekujem drugačiju priču. Doista sam se trudio i grizao na pripremama, svjestan sam da se moram boriti za svoju šansu u momčadi, ali ni u jednom trenutku nisam gubio vjeru, stoga se nadam da će mi se sve to uskoro vratiti i da me brzo čeka službeni debi u najdražem dresu.

Dinamo je moja najveća ljubav i san svih snova. Zahvaljujem se stručnom stožeru i kondicijskim trenerima kao i cijelom klubu na strpljenju i upornosti koju su pokazali u radu samnom, a navijačima poručujem da ću na travnjaku dati sve od sebe za sveti dres, kazao nam je Lukas po potpisivanju ugovora.'. Iz svega navedenog jasno je kako je u vrijeme liječenja u KB-u Sveti Duh Kačavenda bio dio tima NK Lokomotive. No, ostaje dojam kako su i za nogometaše došla teška vremena da čak i kad igraju za hrvatske prvoligaše nemaju zdravstveno osiguranje, ili pak da i kada zaigraju za najjače klubove u HNL-u nemaju sredstava da izbjegnu ovrhe zbog neplaćenog računa za osnovno liječenje u bolničkoj ambulanti.