Nakon susreta bivšeg ministra financija Slavka Linića i njegovog tadašnjeg pomoćnika Branka Šegona s glavnim ravnateljem DORH-a Ivanom Turudićem, u javnosti se počela aktualizirati priče  oko povlaštenog procesa predstečajne nagodbe  tvrtci Cammeo kojoj je država oprostila oko 6 milijuna kuna duga, a što se dovodilo u svezu bliskosti Linića i vlasnika Taxi Cammea. Istodobno se počela otvarati i priča oko čudnovatog predstečaja Ergovićeve Nexe grupe, koja je počela 2013. u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i dok je Slavko Linić bio ministar financija. A godinu dana prije otvaranja predstečaja Nexe grupe poduzetnik i jedan od osnivača i bivši predsjednik HUP-a Branko Roglić savjetovao je Ivanu Ergoviću da se makne s predsjedničkog mjesta HUP-a. Po pisanju Globusa, Roglić je rekao  Ergoviću: 'Da mene netko optuži da ne plaćam radnike ili da ne plaćam porez, istog bih časa sam otišao kako ne bih štetio HUP-u'. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon što se u javnosti ponovno počela aktualizirati priča oko predstečaja Nexe grupe poslali smo upit vlasniku Orbica Branku Rogliću, koji je s vlasnikom Nexea Ivanom Ergovićem imao turbulentne odnose, i koji je svojedobno u ime grupe poslodavaca, u neformalnom razgovoru, savjetovao Ergovića da bi bilo dobro da se makne s predsjedničkog mjesta HUP-a. Slijedi pitanja:

- U javnosti se proteklih dana, naročito nakon susreta bivšeg ministra financija Slavka Linića i njegovog tadašnjeg pomoćnika Šegona s glavnim ravnateljem DORH-a Ivanom Turudićem, ponovno počela aktualizirati priče oko povlaštenog procesa predstečajne nagodbe primjerice tvrtci Cammeo kojoj je država oprostila oko 6 milijuna kuna duga, a što se dovodilo u svezu bliskosti Linića i vlasnika Taxi Cammea.Također se u medijima počela otvarati i priča oko čudnovatog predstečaja Nexe grupe čiji je vlasnik poznati tajkun Ivan Ergović, a koja je počela 2013. u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i dok je Slavko Linić bio ministar financija. Stečaj je okončan 2017. godine, nakon što su vjerovnici otpisali stotine milijuna kuna duga Nexe grupi, i iz koje je kontroverzni tajkun Ivan Ergović izašao kao vlasnik s udjelom od 67,2 posto. Godinu dana prije otvaranja predstečaja Nexe grupe, točnije u lipnju 2012. godine, Vi ste, kao ugledni poduzetnik i jedan od osnivača i bivši predsjednik HUP-a, pozvali Ivana Ergovića na razgovor, o čemu je tada opširno pisao tjednik Globus.

Tada ste, po pisanju Globusa, u ime grupe poslodavaca, u neformalnom razgovoru, savjetovali da bi bilo dobro da se gospodin Ergović makne s predsjedničkog mjesta HUP-a, jer da HUP ne može sebi dopustiti da mu radnici dolaze pod prozore i viču:'Lopovi, lopovi!' Također, po pisanju Globusa, rekli ste Ergoviću sljedeće: 'Da mene netko optuži da ne plaćam radnike ili da ne plaćam porez, istog bih časa sam otišao kako ne bih štetio HUP-u'. Nakon kraćeg uvjeravanja Ergović je prihvatio Vaše argumente, pisao je Globus. Dakle, dogovor je bio da ode mirno i časno, bez medijske galame. 'Roglić i Ergović su se rukovali i prijateljski razišli. O njihovu dogovoru obaviješteni su i ostali čelnici poslodavačke udruge. Ali, onda slijedi obrat. Nakon par dana Ergović se predomislio. I odlučio braniti svoj predsjednički mandat u HUP-u do kraja. Umjesto s ostavkom, Ergović na svečanost Dana poduzetnika dolazi s govorom koji je iznenadio mnoge. Napao je ministre, gradonačelnike i načelnike zbog administracije...' pisao je Globus. Tada više niste željeli uopće razgovarati s Ergovićem jer ste ga smatrali čovjekom koji gazi svoju riječ, tvrdio je tada Globus.

S tim u svezi za portal Imperijal.net imamo nekoliko pitanja:

1. Što nam, danas, s određene vremenske distance možete reći o tvrdnjama iznesenim u Globusu 2012. godine, dakle godinu dana prije otvaranja predstečaja Nexe grupe da ste, u ime grupe poslodavaca, obavili razgovor s Ivanom Ergovićem i savjetovali ga da bi bilo dobro da se makne s predsjedničkog mjesta u HUP-u, jer da HUP ne može sebi dopustiti da mu radnici dolaze pod prozore i viču: 'Lopovi, lopovi!'?

2. Kako ste se osjećali nakon što je Ergović, kako piše Globus, prihvatio mirno otići s mjesta čelnika HUP-a a onda se predomislio i izigrao Vaš dogovor?

3. Godinu dana nakon tog sastanka, dakle 2013. godine otpočela je priča oko čudnovatog predstečaja Nexe grupe, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića i Slavka Linića tadašnjeg ministra financija. Koja su bila Vaša saznanja o tome, s obzirom da je u to vrijeme predstečaj Nexe grupe bila top tema ne samo među gospodarstvenicima, nego i u političkim krugovima i medijima?

4. Stečaj je okončan 2017. godine, nakon što su vjerovnici otpisali stotine milijuna kuna duga Nexe grupi, i iz koje je kontroverzni tajkun Ivan Ergović izašao kao vlasnik s udjelom od 67,2 posto. Je li Vas takav rasplet iznenadio?

5. Jeste li Vi, kao dugogodišnji gospodarstvenik i bivši čelnik HUP-a, u vrijeme turbulentnih dešavanja oko predstečaja Nexe grupe imali informacije da je Ergović imao snažnu potporu tadašnjeg ministra financija Slavka Linića?

6. Da Vam je netko 2012. godine, kada ste tražili od Ivana Ergovića da mirnim putem napusti mjesto predsjednika HUP-a, rekao da će 2017. godine biti okončan postupak predstečajne nagodbe Nexe grupe, (čiji je ukupni dug vjerovnika u predstečaju iznosio nevjerojatnih 2 milijarde i više od 800 milijuna kuna), te da će Ivan Ergović izaći kao pobjednik i vlasnik s udjelom od 67,2 posto što biste mu rekli - da nije normalan ili- pa ljudi moji je li to moguće?

6. U kakvim ste danas odnosima s Ivanom Ergovićem?

Na naš upit koji smo poslali 19. srpnja ove godine još čekamo odgovor.