USKOK je 8. srpnja ove godine priopćio kako je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 56-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. U pitanju je Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik tadašnjeg HDZ-ovog ministra gospodarstva Davora Filipovića. Podsjetimo, ova je optužnica  podnijeta nekoliko mjeseci  nakon izbijanja afere Mreža u kojoj se, uz novinara Marina Vlahovića kao jedan od glavnih aktera spominjao i Mostov bombarder Nikola Grmoje. Tako je Večernji list u jeku izbijanja afere Mreža došao u posjed dokumentacije odnosno  whatsapp poruka iz kojih se jasno moglo iščitati da je suradnja Grmoje s Lovrinčevićem išla toliko daleko da je Lovrinčević dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se tadašnjeg ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi plin za cent, niti da se traži njegova odgovornost.  "Jest, al to je politika. Treba privući pozornost a i ljudi žele uhićenja...", glasi jedna od poruka Mostova zastupnika Nikole Grmoje upućena novinaru Mreže TV Marinu Vlahoviću 6. srpnja prošle godine, u kojoj se Grmoja, u jeku tzv. afere plin za cent, hvali da je osmislio slogan za izbore: "Spremajte tople pidžame." Ova poruka je dio opširne korespondencije između njih dvojice i Jurice Lovrinčevića, tada glavnog savjetnika tadašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, a koja se nalazila u posjedu Večernjeg lista.  A kada je u svibnju ove godine  dva dana prije posljednjih parlamentarnih izbora Nikola Grmoja podnio  Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv više odgovornih osoba zbog  sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, po Grmojinim  tvrdnjama, oštećena za 66 milijuna eura, što su im omogućile, kako navodi Grmoja  u prijavi, osobe zaposlene u Ministarstvu financija i Porezne uprave zlorabeći svoj položaj i ovlasti, mnogi su postavili pitanje odakle Grmoji informacije da su im to omogućile osobe iz Ministarstva financija i Porezne.  Informacije koje smo dobili iz više pouzdanih izvora tvrde da Grmoja i Troskot dobivaju povjerljive informacije  od visokopozicioniranog djelatnika Ministarstva financija, (ime i prezime poznato redakcji), koji oni poslije plasiraju u medije. Radi li se tu o novoj aferi koja bi se mogla nazvati Mreža 2. Slijede detalji... 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon izbijanja afere 'Mreža' u prosincu prošle godine mnogi su se u javnosti i medijima zapitali kako Mostovci dolaze do informacija. Pogotovo nakon otkrića da je duboko u toj aferi koja je ovih dana dobila epilog podizanjem optužnice protiv Ivice Lovrinčevića   bivšeg savjetnika tadašnjeg HDZ-ovog ministra gospodarstva Davora Filipovića, duboko umočen jedan od najglasnijih Mostovaca Nikola Grmoja. Samo par mjeseci ranije, također Večernji list je objavio ekskluzivne fotografije još jednog grlatog Mostovca Zvonimira Troskota  sa sastanka s vlasnikom firme koja želi milijunski posao u HEP-u. Tada se Večernji list zapitao  'Što Troskot radi na sastanku s vlasnikom firme koja želi milijunski posao u HEP-u?' Naime na fotografiji koju je objavio Večernji u jednom zagrebačkom kafiću saborski zastupnik  Mosta Zvonimir Troskot  sjedi u društvu Milana Puharića i Alana Bubanovića, još jednog energetskog poduzetnika s razgranatim poslovima u HEP-u.

'Pišu li Troskotu govore energetski lobisti? Bori li se Most protiv kriminala ili zastupa nečije privatne interese?', pitao se tada  Večernji list. Poznavatelji prilika u HEP-u su tvrdili da su po Barbarića inkriminirajuće informacije put do javnosti pronašle preko energetskog konzultanta, bivšeg člana upravnog vijeća HERA-e i navodnog lobista Milana Puharića. Široj javnosti potpuno nepoznata persona, Puharić je čovjek koji se godinama sidrio tik do uprave HEP-a, svakodnevno dolazio u tu kompaniju iako nije bio njen zaposlenik te imao pozamašan utjecaj na donošenje poslovnih odluka, naročito u mandatu bivšeg člana Uprave HEP-a Nikole Rukavine, pisao je Večernji. A nakon izbijanja afere 'Mreža', i optužbi da su u tu aferu umočeni  visokopozicionirani članovi Mosta, ali i konstantnih upita kako Most inače dolazi do informacija oglasio se i predsjednik stranke Mosta Božo Petrov. On se pokušao opravdati na način da Most  dobije s različitih izvora istu informaciju i onda uđe malo u dubinu.

'Sjetite se da je Troskot o aferi ‘plin za cent’ postavio zastupničko pitanje puno prije nego je ovaj novinar, (misli se na Marina Vlahovića), uputio informaciju Grmoji, čisto da dobijete dojam koliko surađujemo s građanima. Ja bih volio da svi propjevaju, ne zanima tko je u kakvim odnosima, mene kao zastupnika jedino briga da lopovi završe iza rešetaka. Most je u tome uspio – Most je iznio aferu plin za cent i Barabarićevu bespravno izgrađenu vilu', pravdao se Božo Petrov. A nakon što je Nikola Grmoja u svibnju ove godine, samo dva dana prije parlamentarnih izbora, na kojima je Most doživio i raskol  odlaskom Marije Selak Raspudić i Nine Raspudića iz stranke, podnio DORH-u kaznenu prijavu  protiv više odgovornih osoba zbog  sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, po njegovim tvrdnjama, oštećena za 66 milijuna eura, mnoge je posebno zaintrigirala Grmojina tvrdnja da su im  to omogućile, osobe zaposlene u Ministarstvu financija i Porezne.

S tim u svezi Mostovom zastupniku Nikoli Grmoji postavili smo nekoliko pitanja, na koja, do objave ovog članka nisu stigli odgovori. Kad i ako stignu, bit će objavljena. Citiramo upit poslan Grmoji:

- Kad ste dva dana prije posljednjih parlamentarnih izbora podnijeli  Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv više odgovornih osoba zbog  sumnji u financijske malverzacije zbog kojih je Fortenova grupa, po Vašim tvrdnjama, oštećena za 66 milijuna eura, što su im omogućile, kako ste naveli u prijavi, osobe zaposlene u Ministarstvu financija i Porezne uprave zlorabeći svoj položaj i ovlasti, mnogi su postavili pitanje odakle Vama informacije da su im to omogućile osobe iz Ministarstva financija i Porezne.  Istodobno više pouzdanih izvora nam je potvrdilo da mnoge informacije koje Vi i Vaš stranački kolega Trsokot plasirate u medije kao ekskluzivna otkrića i prezentirate se kao borci za istinu i pravdu dolaze, između ostalog i  od visokopozicioniranog djelatnika Ministarstva financija,(ime i prezime poznato redakciji). S tim u svezi molimo Vas da nam za potrebe teksta na portalu Imperijal.net  odgovorite na sljedeća pitanje:

1 Jesu li točne informacije da do ekskluzivnih otkrića  dolazite zahvaljujući spomenutom visokopozicioniranom djelatniku  Ministarstva financija, koji takvim informacijama ne bi smio trgovati?

2. Ako se u tim informacijama, koje Vi poslije plasirate u medije, radi o nekim nedozvoljenim radnjama, dužnost tog djelatnika je da sve to prijavi nadležnim institucijama a ne, poput novinara Marina Vlahovića, te informacije dostavlja  Vama ili Vašem kolegi Troskotu?

Na citirana pitanja, ponavljamo još jednom, nisu stigli nikakvi odgovori.