U Hrvatskoj, poglavito u Zagrebu i na Jadranu, sve je više stranaca iz Azije. Javnost se s pravom pita kakav je profil tih osoba i poduzimaju li se potrebne procedure provjere prije njihova dolaska u RH. Nedavno je istaknut podatak kako je izdano oko 100.000 dozvola strancima. Od toga je 12.000 Nepalaca što i ne čudi jer su tamošnje plaće oko 150 eura a ovdje prosječno zarađuju od 6 puta pa naviše. S obzirom na brojnost stranaca ne čudi da na sudskoj ploči sve češće uz domicilna i imena iz naše regije nailazimo na azijska imena. Mnogi bi se iznenadili kakav je sve raspon delikta koje počine Azijati ali i drugi stranci na privremenom radu u RH. Najprije su na sudskoj ploči bili Kinezi koji, sudeći po dosadšnjim djelima, nisu skloni počinjenju težih delikata u našoj zemlji. Kinezi obično na sudsku ploču dospiju zbog financijskih prekršaja tipa kada ne predaju financijsko izvješće na vrijeme. No, novi val ekonomskih migranata koji je u našu zemlju došao iz Nepala, Pakistana, Indije i slično skloniji je počinjenju i težih delikata poput krađa ili fizičkog nasilja. Zabilježili smo čak i jedan slučaj pedofilije u Zagrebu a bilo je i počinitelja nasilja nad partnericama. No, slučaj koji je dospio u medije u travnju ove godine, radilo se o masovnoj tučnjavi Nepalaca u središtu Zagreba, dobio je sudski epilog. Iz presude koja je već pravomoćna vidljivo je kako svi Nepalci u našoj zemlji zarađuju između 800 i 1000 eura. Presuda sedmorici okrivljenika ujedno otkriva kako, suprotno uvriježenom mišljenju, ne žive svi radnici iz tog dijela svijeta u nekim rupama nedostojnim za ljude kako se ponekad u medijima prikazuje. Naime, iz presude je vidljivo kako osuđeni Nepalci žive na raznim adresama pa i u samom srcu Zagreba. Također, presuda otkriva da je do spora došlo zbog Nepalke Laxmi Karki (29) za koju smo otkrili da je ujedno i TikTokerica koja je snimila brojne videe dok živi u našoj zemlji. Njezin račun na TikToku je divyashree618. No, posebno zbunjujuće iz presude je da uz imena osuđenih piše kako su državljani RH a k tomu za neke je vidljivo da su tek došli u našu zemlju. Postavlja se pitanje tko stoji iza toga da se Nepalci ekspresno naturaliziraju i dobivaju RH državljanstvo. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Mili Meštrović presudila je u prekršajnom postupku protiv I okr. Bishow Kumar Shrestha, II okr. Janka Khadka, III okr. Jagat Singh Thagunna, IV okr. Sabin Shrestha, V okr. Akbar Singh Dhami, VI okr. Raju Bithari i VII okr. Bhat om Prakash, zbog prekršaja iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Proces je pokrenut povodom optužnog prijedloga PU Zagrebačke, V policijske postaje Zagreb, od 10. travnja 2023. godine. Nakon provedenog žurnog postupka 14. travnja 2023. godine u nazočnosti svih okrivljenika, predstavnika tužitelja i prevoditelja donesena je  presudu koja je netom postala i javno dostupna. Evidentno im je brzinski presuđeno a presuda je već pravomoćna. Uz ime I. okrivljenika Bishow Kumar Shrestha, piše da je sin Juaryja, rođen 1994. u Nepalu, državljanin Nepala, SSS, građevinski radnik u Nocturno, mjesečna primanja oko 800 Eura, neoženjenog, bez djece, prekršajno neosuđivanog, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak.

On boravi u samom srcu Zagreba u ulici poviše Dolca. Uz ime II. okrivljenika Janka Khadka, piše da je sin Ram Kumara, r. Šitum, rođen 1992 u Nepalu, državljanin RH, SSS, djelatnik, zaposlen u "Špar-u", s mjesečnim primanjima oko 1.000 Eura, neoženjenog, bez djece, prekršajno neosuđivan, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak', sa boravištem na Svetom Duhu u Zagrebu. V. okrivljenik Akbar Singh Dhami, sin je Man Singha, rođen 1979. u Nepalu, državljanin RH, osnovna škola, zaposlenog u "Eneregocom Zagreb", s mjesečnim primanjima oko 800 Eura, oženjenog, oca četvero malodobne djece, prekršajno neosuđivanog, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak, sa boravištem u Rugvici u Čistoj Mlaki. Uz ime VI. okrivljenika Raju Bithari, piše da je sin Sher Bahadura, rođen 1993. u Nepalu, državljanin RH, SSS, zaposlenog u restoran "Nocturno", s mjesečnim primanjima oko 800,00 Eura, neoženjen, bez djece, prekršajno neosuđivan, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak, sa boravištem u Skalinskoj u Zagrebu.

Proglašeni su krivima što su 'dana 9. travnja 2023. godine u 18,40 sati u Zagrebu u Draškovićevoj ulici kod kbr. 11 ispred ugostiteljskog objekta „Himalaya Curry Newpali“ na naročito drzak i nepristojan način te u alkoholiziranom stanju I. okr. Bishow Shrestha, II. okr. Janka Khadka, V okr. Akbar Singh Dhami, VI okr. Raju Bithari, tučom vikom i galamom narušavali javni red i mir na način da su na sav glas vikali i galamili na svom materinjem nepalskom jeziku, naguravali se rukama, udarali po glavi i tijelu oštećenog Arjuna Rauta, rođ. 05. 06. 1990. godine državljana Nepala, a oštećeni je došao na mjesto događaja kako bi pomogao prijateljici državljanki Nepala Laxmi Karki, rođ. 17.11.1994. godine, dakle, na javnom mjestu se ponašali na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane i narušavajući njihov mir, čime je počinio prekršaj iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kažnjivo po čl. 6. istog Zakona' - piše u presudi. Izrečena im je 'kazna zatvora u trajanju od 30 (trideset) dana, svakom'.

U kaznu im je 'uračunato vrijeme uhićenja po policiji od dana 9. travnja 2023. godine u 18,50 sati do dana 14. travnja 2023. godine u 13,00 sati, kao 6 dana zatvora, pa I-okrivljenici imaju za izdržati još 24  dana zatvora. Temeljem čl. 41. u svezi s čl. 44. st. 1.,2.,3. Prekršajnog zakona, primjenjuje se uvjetna osuda te se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenici u roku od 10 (deset) mjeseci ne počine jedan ili više prekršaja za koji im je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene. Temeljem čl. 58.a Prekršajnog zakona I-okrivljeniku, II-okrivljeniku, V-okrivljeniku i VI-okrivljeniku izriče se zaštitna mjera zabrane posjećivanja ugostiteljskog objekta „Himalaya Curry Newpali“ u Zagrebu, Draškovićeva 11 i najmanje 200 metara od ulaza u navedeni ugostiteljski objekt, budući je sud utvrdio da postoji opasnost da bi okrivljenici u razdoblju koje slijedi posjećivanjem tog objekta i mjesta ponovili isti ili sličan prekršaj po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zaštitna mjera se izriče u trajanju od 10 (deset) mjeseci, a provedbu zaštitne mjere izvršit će V Policijska postaja Zagreb po pravomoćnosti ove presude. Temeljem čl. 139. st. 3. u vezi s čl. 138. st. 2. toč. 3 Prekršajnog zakona I. okr. Bishow Shrestha, II. okr. Janka Khadka, V okr. Akbar Singh Dhami, VI okr. Raju Bithari, su obvezni naknaditi troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 30,00 eura  / 226,04 kune u korist Državnog proračuna na račun naveden u priloženom predlošku uplatnice u roku od 1 (jednog) mjeseca od dana pravomoćnosti ove presude, a u protivnom troškovi će se naplatiti prisilno, temeljem čl. 152. st. 4. i st. 11. Prekršajnog zakona' - piše u presudi sutkinje Mila Meštrović. Nadalje u presudi piše: 'Temeljem čl. 182. st. 1. toč. 3. Prekršajnog zakona 'III. okrivljenika Jagat Singh Thagunna, sina Dhaul Singha, rođenog 27. 11 1997. u Nepalu, državljanin RH, sa završenom osnovnom školom, zaposlenog u "Špar-u", s mjesečnim primanjima oko 700,00 eura, neoženjenog, bez djece , prekršajno neosuđivanog, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak', sa boravištem u Zagrebu, Preradovićeva ulica...

IV. okrivljenika Sabin Shrestha, Sinnar Bahadur, rođenog 11. 05 1995. u Nepalu, državljanin RH, SSS, zaposlenog u "Špar-u", s mjesečnim primanjima oko 800 Eura, neoženjen, bez djece , prekršajno neosuđivanog, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak, sa boravištem u Zagrebu, Skalinska ulica... VII. okrivljenika Bhatt Om Prakash, sina Sudar Dev, rođ. 01. 07.1990. u Nepalu, državljanina RH, sa završenom osnovnom školom, nezaposlenog, tek je došao u Hrvatsku i traži posao, oženjenog, oca dvoje malodobne djece, prekršajno neosuđivanog, ne vodi se drugi prekršajni ni kazneni postupak, sa boravištem u Zagrebu, Draškovićeva ... oslobađaju se od optužbe da bi dana 09. travnja 2023. godine u 18,40 sati u Zagrebu u Draškovićevoj ulici kod kbr. 11 ispred ugostiteljskog objekta „Himalaya Curry Newpali“ na naročito drzak i nepristojan način te u alkoholiziranom stanju III. okrivljenika Jagat Singh Thagunna i IV okrivljenika Sabin Shrestha, a VII. okrivljenika Bhatt Om Prakash koji nije bio u alkoholiziranom stanju, tučom vikom i galamom narušavali javni red i mir na način da su na sav glas vikali i galamili na svom materinjem nepalskom jeziku, naguravali se rukama, udarali po glavi i tijelu oštećenog

Arjuna Rauta, rođ. 05.06.1990. godine državljana Nepala, a oštećeni je došao na mjesto događaja kako bi pomogao prijateljici državljanki Nepala Laxmi Karki, rođ. 17.11.1994. godine,dakle, da bi na javnom mjestu se ponašali na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane i narušavajući njihov mir, čime da bi počinili prekršaj iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kažnjivo po čl. 6. istog Zakona. Temeljem članka 139. stavak 6. Prekršajnog zakona, III. okrivljenik Jagat Singh Thagunna, III. okrivljenika Sabin Shrestha i VII. okrivljenika Bhatt Om Prakash se oslobađaju obveze naknade troškova prekršajnog postupka u paušalnom iznosu' - piše u presudi. Istaknuto je kako se obrazloženje presude temeljem čl. 179. st. 9. PZ-a, ispušta kao nepotrebno iz razloga što su se stranke nakon javno objavljene i obrazložene presude odrekle prava na žalbu, slijedom čega je ova presuda postala pravomoćna. Protiv te presude žalba nije dopuštena, pa je samim tim presuda pravomoćna.