Hrvatska elektroprivreda rasadnik je afera i već desetljećima slušamo kako je poslužila kao krava muzara pojedincima koji su se enromno obogatili. Sjetimo se slučaja Ivana Mravaka koji je umro tijekom suđenja za malverzacije. Na zagrebačkoj Šalati niče impresivna vila sina generala Krešimira Ćosića, Marka koji je član Uprave HEP-a. No, model enormnog bogaćenja na funkcijama nije samo hrvatski sindrom. Na sličan način iznikle su poslovne dinastije u susjednoj BIH koje naglo stečeni kapital ne demonstriraju u matičnoj zemlji već miljune ulažu u luksuzne nekretnine na hrvatskoj obali. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom sudu u Splitu, Stalnoj službi u Trogiru, zemljišnoknjižna referentica Žana Ugrina donijela je rješenje kojim se omogućuje upis tvrtci Medena iz Poreča na nekretninu tvrtke Greenway Metropol iz praškog Starog Mesta. Rješenje je potpisano 17. svibnja ove godine a netom je objavljeno na sudskoj oglasnoj ploči. Neupućen netko pomislio bi kako istarska tvrtka kupuje nekretninu od tvrtke nekog češkog bogataša. No, istina je daleko od toga. Luksuzni apartman u novogradnji u Segetu kupila je porečka tvrtka bivšeg direktora Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovice. Prodavač je pak češka tvrtka čiji je osnivač Sarajlija koji ima i zagrebačku adresu - Mirza Varatanović. On je inače gazda sarajevske IT kompanije BC Telekom Solutions.

No, hrvatski trgovački registra otkrio nam je kako Varatanović ima i adresu u centru hrvatske metropole, odnosno u Petrovoj ulici. Postavlja se pitanje zašto nekretninski akteri ove priče nisu jednostavno te nekretnine knjižili na sebe kao fizičke osobe pa tako zaključili kupoprodaju. Razlog je isti u svim postranzicijskim pričama na ovim prostorima. Naime, radi se o ljudima koji su vodili državne tvrtke, odnosno privatne kompanije koje su potpisivale ugovore vrijedne desetine milijuna kuna s tim istim državnim kompanijama putem tendera, odnosno javnih natječaja. O tome je pisano na be-ha portalu Tacno.net pa očito u tom grmu leži zec. Naime, u ožujku ove godine na tom portalu objavljen je članak 'Sve po zakonu: Elvedin Dino Grabovica i BS Telecom Solutions u carstvu puke slučajnosti'.

U tom članku piše kako su na adresi Put Mostina 8 u Splitu registrirane tvrtke BS TS Residenca i Seget Residence u vlasništvu Jasmina Ibrahimovića, Dine Karića i supruge Elvedina Grabovica, Medihe Grabovice djevojački Karić. Jasmin Ibrahimović inače je sin Nedžada Ibrahimovića splitskog građevinskog poduzetnika porijeklom iz BIH i vlasnika tvrtke Visoko potkrovlje koji je u fokus javnosti dospio nakon pisanja hrvatskih medija o aferi prilikom kupovine zemljišta od 4000 m2 na lokaciji uz more u Kaštel Gomilici koje je bilo u vlasništvu Ferijalnog saveza BIH. Tvrtka Visoko potkrovlje kao izvođač radova i partner uključena je u izgradnju luksuznog apartmanskog naselja na periferiji Splita u naselju Seget Donji. Suinvestitor tog projekta je firma Seget Residence.

Prema podacima iz Zemljoknjižnog odjela Trogir zemljište je nakon ovrhe kupila firma Tajenta d.o.o. koju zastupa Elvedin Grabovica, a isto je sredinom 2020. upisano kao vlasništvo tvrtki Seget Residence u suvlasništvu Medihe Grabovica. No na portalu Tacno.net opisane su poslovne pozadine glavnih aktera ove nekretninske priče koja se ne odvija u BiH već u Dalmaciji. Tako je navedeno kako je Elvedin Grabovica postao direktor Elektroprivrede BiH u doba kada je tamo bio na vlasti SDP sa tadašnjim predsjednikom Zlatkom Lagumdžijom. U isto vrijeme je tvrtka koja je povezana s Mirzom Varatanovićem BS Telecom Solutions Sarajevo potpisala s Elektroprivredom BiH poslove vrijedne 1.930.954,00 KM. S drugom tvrtkom Autoceste BiH potpisali su ugovore vrijedne 16.874.586,00 KM i to kroz četiri tendera u vremenskom periodu od 2011. do 2015. godine.

Tu drugu tvrtku spominjemo zato što je u njoj izvršni direktor Ivan Šakota, zet Slavka Ivankovića - Lijanovića. Dakle, on je zet hercegovačke mesne i poduzetničke dinastije a njegov punac Slavko je kao i njegov brat bio osuđen zbog malverzacija u BiH.  Šakota je inače političku karijeru započeo kao nekadašnji vijećnik u općinskom vijeću Široki Brijeg. Kao zet Slave Ivankovića Lijanovića bio je svojedobno direktor robne kuće Diona iz Širokog Brijega koja je tijekom 2003. godine preko tri manje firme oprala najmanje 350.000 KM što je navedeno u presudama Suda BiH. Međutim, prema dostupnim podacima protiv odgovornih u Dioni nikada nisu odgovarali za pranje novca. Šakota je kao odbornik Narodne stranke radom za boljitak, koju su ustanovili Lijanovići, kažnjen od strane nadležnog tijela CIK obzirom da je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona kao i općina Široki Brijeg u periodu njegovog mandata od tvrtke u kojoj je obnašao direktorsku poziciju nabavljala hranu i piće u vrijednosti preko 30.000 KM.

Kazna CIK-a nije bila prepreka da se Ivan Šakota krajem 2011. godine od tadašnje SDP-ove vlade predvođene Nerminom Nikšićem imenuje za izvršnog direktora za ekonomsko-financijske poslove u JP Autocestama Federacije BIH. Na poziciji Izvršnog direktora u JP Autocestama FBIH Šakota je ostao do promjene vlasti kada ga u tom trenutku novi premijer Fadil Novalić razrješava dužnosti. U hrvatskoj kompaniji BS TS Residence zaposlen je od 2019. godine. Zanimljivo je kako je direktor JP Autoceste FBIH, u vrijeme kada je direktor sektora te tvrtke bio Lijanovićev zet, bio Ensad Karić koji je početkom veljače ove godine nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog pranja novca u periodu dok je obnašao funkciju direktora LOK instituta. Inače, Elvedin Grabovica u međuvremenu je upisao u hrvatski trgovački registar umjesto sarajevske - hrvatsku adresu i to Ulicu don Rafaela Radice u Žrnovnici.

Provjerom u zemljišnim knigama ustanovili smo kako se radi o kući koja je u vlasništvu Nedžada Ibrahimovića koji je jedini vlasnik tvrtke Visoko potkrovlje iz Splita. Prema podacima iz trgovačkog registra tvrtku Medena bivši direktor Elektroprivrede BiH kupio je od Talijana Andrea Pozzalija tvrtku koja se zvala Andrea i sinovi promijenio joj ime u Medena. Tvrtka posjeduje i nekretninu a prošlu je godinu završila s dobitkom većim od 380 tisuća kuna. Na istoj kućnoj adresi  gdje i Grabovica u Žrnovnici prijavljen je i Jasmin Ibrahimović, sin spomenutog Nedžada. Jasmin je u Hrvatskoj trenutačno povezan s pet tvrtki: Tajenta, Visoko potkrovlje, Korušce-metali, Viginti i Seget Residence. Građevinsku tvrtku Klotoida iz Splita u međuvremenu je preuzeo Lazar Matić iz Zagreba.

Grabovica je inače nekadašanji asistent bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije koji je sveučilišni profesor. Znakovito je kako je Elvedin Grabovica za Tacno.net kategorički tvrtdio kako kompanije u njegovom vlasništvu nemaju nikakvih zajedničkih vlasničkih odnosa sa kompanijom BS TS. Prema njegovim riječima jedina veza između kompanije u suvlasništvu njegove supruge Seget Residence i kompanije BS TS mogu biti zajednički brokeri, odvjetnici i javni bilježnici. No, podatak koji je netom objavljen na hrvatskoj sudskoj oglasnoj ploči dokazuje kako je bivši direktor Elektroprivrede BiH itekako povezan sa sustavom kompanija BS TS izvan onoga što to želi javno priznat. Naravno da on mora opovrgavati te veze jer se u akumuliranju privatnog bogatstva radi o istom modelu kakvim smo svjedočili i na brojnim hrvatskim primjerima naglo stečenih privatnih bogatstva čelnika javnih kompanija, poglavito onih koja su povezana s energetskim ili naftnim sektorom.

Zato groteskno zvuče riječi bivšeg najmoćnijeg čovjeka Elektroprivrede BiH, što je inačica hrvatskog HEP-a koje je objavio Tacno.net u ožujku ove godine usporedimo li ih s dokumentom koji je netom objavljenoj a tiče se upisa vlasništva nad nekretninom u Hrvatskoj. Citiramo: 'Svi moji poslovi i moje firme su javno dostupni, iako detalji tih aranžmana i mojih angažmana spadaju u domen poslovne tajne, odgovorima želim preduprijediti sve špekulacije koje bi dovele do poslovne štete meni i mojim poslovnim partnerima. U kompaniji Tajenta Split sam angažiran kao investicijski savjetnik i nemam vlasnički udio. U kompaniji Seget Residence moja supruga i ja imamo vlasnički udio od 25% ukupne investicije od 20 000 KM (kupovinom udjela firme koja je u ovrsi-stečaju). Ove dvije kompanije, kao niti bilo koja druga koja je u mom vlasništvu, nemaju nikakvih zajedničkih vlasničkih odnosa sa kompanijom BS Telecom' - izjavio je u ožujku ove godine Grabovica.

No, trogirski vlasnički list ga demantira jer iz njega proizlazi kako se samo dva mjeseca kasnije, preko svoje porečke tvrtke Medena, uknjižio na luksuzni apartman u Segetu Donjem a koji je bio u vlasništvu češke tvrtke Mirze Varatanovića, ujedno čelnika BS Telecoma. To jasno dokazuje ne samo spregu među njima već  i na druge relevantne sumnje. I dok su iz kompanije BS Telecom Solutions negirali svaku povezanost sa direktorom Elektroprivrede, Elvedin Grabovica je nakon angažmana na čelu ovog javnog poduzeća osnovao vlastitu IT kompaniju Meganet a koja posluje na istoj adresi kao i BS TS Sarajevo. Portal Tacno.net napisao je da se nakon inicijalne poslovne ekspanzije u periodu mandata SDP-ovih kadrova na direktorskim pozicijama javnih poduzeća tvrtka BS Telecom Solutions pozicionirala  kao regionalni lider i uspješno posluje kako u Bosni i Hercegovini tako i zemljama regije.

U tom kontekstu proširila je svoj interes na tržište nekretnina i turizma pa tako prema zvaničnim podacima Sudskog registra RH pored podružnice BS Telecom Solutionsa u Zagrebu, krovna tvrtka ove grupacije BS TS Češka osniva tvrtku BS TS Residence na adresi Put Mostina 8 Split. Što se pak tiče vlasničkog lista vdljivo je kako je u katastarskoj općini Seget na temelju punomoći od 14. svibnja 2021. i 'ugovora o kupoprodaji potvrđenog kod Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, Kanton Sarajevo, Općina Stari Grad, BiH, 12. siječnja .2021., dopuštena uknjižba prava vlasništva na nekretninama Greenway Metropol S.R.O. iz Češke, odnosno etaže 26 u zgradi u Ulici hrvatskih žrtava 166, 166a, 166b u Segetu Donjem kraj Trogira'. Radi se o četverosobnom apartmanu ukupne podne površine 122,94 m2 s nenatkrivenom terasom (ukupne podne površine 34,65 m2), natkrivena terasa (ukupne podne površine 12,03 m2) i 2 parking mjesto, odnosno nekretninu ukupne neto korisne površine 146,81 m2, odnosno stvarne površine 187,99 m2.

Tako je bivši direktor Elektroprivrede BiH preko svoje porečke tvrtke kupio nekretninu u vlasništvu češke tvrtke Mirze Varatanovića, odnosno čelnika BS Telekom Solutions za kojeg je, dakle tri mjeseca nakon što je u Sarajevu s njim ovjerio transakciju bez ikakve zadrške izjavljivao kako s njim nema nikakve spone ni poslovne odnose. Inače, češku tvrtku Greenway Metropol S.R.O. 44.-godišnji Varatanović je osnovao u rujnu 2017. godine. U srpnju 2019. ta je tvrtka uknjižena na luskuzni apartman Seget Residence kupnjom od tvrtke Visoko potkrovlje. U češkom registru je vidljivo i kako je od studenog 2019. vlasnik i tvrtke BS TS s adresom u Pragu. Uz njega je direktorica i Nerma Šečić-Haračić. Ona je, kao i Varatanović, u češki registar upisana sa sarajevskom adresom. No, podaci za zagrebačku podružnicu BS Telecom Solutionsa čiji je osnivač sarajevski BS Telecom Solutions otkrivaju kako su direktori osim Mirze Varatanovića i Nerma Šečić-Haračić još Nedžad Agić i Dino Omić. No, svi su na Trgovačkom sudu u Zagrebu upisani sa zagrebačkim adresama.

Odnosno, svi su osim Faruka Omića upisanu u zagrebačkoj Pertrovoj ulici dok je Omić upisan u Medvedgradskoj, također u središtu Zagreba. Inače, vlasnik BS Telekom Solutionsa je Varatović preko češke tvrtke BS TS. Prethodni zastupnik zagrebačke podružnice BS Telecom Solutions, odnosno do lipnja 2020. bio je Lijanovićev zet Ivan Šakota. On je osnivač u Zagrebu tvrtke Lefur construct u kojoj je uz njega direktor i Dino Karić koji je na Sudreg upisao adresu u bugarskom glavnom gradu Sofija. Karić je sa Zagrepčaninom Makom Muftićem osnivač i direktor Hold Store, tvrtke koja posluje u zagrebačkoj poslovnoj zoni na Radničkoj cesti. Dino Karić je direktor u tvrtci TCG Management zajedno sa Zagrepčankom Antonijom Kaužljar. Osnivač te tvrtke koja posluje u zagrebačkoj Ulici Augusta Šenoe je švicarska tvrtka Thalassa Consulting and governance čiji je suosnivač Dino Karić osobno.

Karić je naravno i direktor u tvrtci Seget Residence, onoj koja je neodvojiva od ove priče kao tvrtka koja je izgradila luksuzne apartmane u Segetu Donjem kraj Trogira. Tvrtka ima i web stranicu na kojoj piše 'Luksuzni stanovi na atraktivnoj lokaciji u općini Seget, samo 200 metara od plaže. Osim predivnog pogleda na more, nekretnina će imati i bazen te odgovarajući broj parkirnih mjesta'. Provjerom u zemljišnim knjigama uočili smo kako je u tom luksuzu od oko 180 m2 uživat će bivši direktor Elektroprivrede BiH i njegova supruga Mediha. U svakom slučaju veliki imovinski uspjeh za direktora koji je ostao upamćen po gostovanju u emisiji 60 minuta Federalne televizije. Grabovica je uspio tijekom svog nastupa čak 75 puta upotrijebiti poštapalicu znači. U državnom energetskom sektoru vrte se milijarde pa nije čudo da je na tome izrasla nova elita u cijeloj regiji. Podsjetimo da smo pisali o bogatstvu Vuka Hamovića koji je prodava skupu struju HEP-u ali i i o kontroverznom bivšem šefu i poslovnom backgroundu člana uprave HEP-a Marka Ćosića