Devedesetih godina Zagrebom su harale organizirane skupine podijeljene u nekoliko klanova. Ako bi netko dobio prijetnju znalo bi se iz kojeg klana dolaze. Ekipe su se dijelile na dečke s Knežije, Petračev ili Sliškov klan. Nije bilo puno prostora za autsajdere ili slobodne strijelce koji su upućivali prijetnje bogatima ili djelovali za svoj groš. No, vremena su se promijenila...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Ana Kovačević kao predsjednica vijeća, te Sandra Kantolić i Domagoj Kurobasa kao članovi vijeća donijeli su rješenje u kaznenom predmetu protiv optuženog Ive Lasića. Dotičnog se teretilo za kazneno djelo iz članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona. Radi se prijetnji za koje je zapriječena kazna do tri godine zatvora.

U Kaznenom zakonu to je dijelo definirano na sljedeći način: 'Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak'

Ročište se održalo temeljem optužnice Općinskog državnog odvjetništva Zagreb od 20. srpnja 2020.. Sudsko vijeće je na ročištu održanom  31. ožujka 2021. donijelo odluku o produljenju mjera opreza Ivi Lasiću, rođenom u austrijskom Kufsteinu 1982. godine a koji živi u Zagrebu. Njegova žrtva bio je Boris Vidić, vlasnik karlovačke tvornice Lola Ribar i poduzetnik koji se svojedobno obogatio na prodaji City Expressa. Vidić je suprug Andree Knego, kćeri nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca Andre Knege i poznate zagrebačke zubarice Tanje Knego.

Par se vjenčao u Dubrovniku u kolovozu 2009. a njihovo je vjenčanje bio društveni događaj mjeseca na kojem su bili brojni poznati Hrvati u rasponu od Gorana Ivaniševića i njegove sada već bivše supruge Tanje preko trendseterice Sanje Duggan, u međuvremenu odbjeglog u BiH Zdravka Mamića.... Rješenjem Općinskog kaznenog suda Ivi Lasiću određena je 'zabrana približavanja oštećenom Borisu Vidiću (46) na razdaljini bližoj od 500 metara te zabrana uspostavljanja i održavanja izravne i neizravne veze (kako putem telefona, mobilnih uređaja, tako i putem email adresa te društvenih mreža s oštećenim Borisom Vidićem'.

Navedeno je i kako će se u protivnom, dakle ako se  'optuženi ne bude pridržavao izrečenih mjera, iste će biti zamijenjene istražnim zatvorom'. U obrazloženju se navodi kako je pred tim sudom  kazneni postupak protiv optuženog kojem su rješenjem Općinskog državnog odvjetništva Zagreb od 23. svibnja 2020., produljene mjere opreza zabrane približavanja oštećenom Borisu Vidiću na razdaljini bližoj od 500 metara, te zabrane uspostavljanja i održavanja bilo kakve veze s navedenim. U sudskom dokumentu piše sljedeće:

'Spis je dostavljen izvanraspravnom vijeću radi redovne kontrole mjera opreza. Dana 31. ožujka 2021. održano je ročište na koje nije pristupio uredno obaviješteni zamjenik ODO Zagreb, kao niti optuženi, kojemu poziv nije bilo moguće uručiti budući da više ne stanuje na adresi prijavljenog prebivališta. Nakon održanog ročišta, vijeće je utvrdilo da i nadalje egzistiraju razlozi za primjenu mjera opreza. Naime, čitanjem spisa utvrđeno je da se optuženom stavlja na teret počinjenje kaznenog djela iz članka 139. stavak 2. KZ-a, te da postoji osnovana sumnja da je isti počinio predmetno kazneno djelo,.... s time da je i optužno vijeće nakon razmatranja istih potvrdilo podignutu optužnicu, slijedom čega je ispunjen osnovni uvjet za određivanje istražnog zatvora .... a time i osnovni uvjet za primjenu mjera opreza iz članka 98. stavak 1. ZKP-a.

Vijeće je utvrdilo da se i nadalje postojanje reiteracijske opasnosti, a koje ovo vijeće nalazi u dosadašnjoj kaznenoj osuđivanosti predmetnog, može ukloniti blažim mjerama od istražnog zatvora, odnosno, mjerama opreza zabrane približavanja te zabrane uspostavljanja bilo kakve veze s oštećenom, obzirom prema izvješćima nadležne policijske postaje proizlazi da se optuženi mjera pridržava, tako da je vijeće onda mišljenja da se svrha koja bi se u konkretnoj situaciji postigla primjenom mjere istražnog zatvora, zbog gore navedenih okolnosti može i treba postići mjerama opreza.

Dakle, ovo vijeće smatra da i nadalje egzistiraju razlozi koji su doveli do primjene navedenih mjera opreza, uz naglasak da optuženi mora biti svjestan da će se nepridržavanjem neke od navedenih mjera opreza dovesti u situaciju u kojoj će protiv njega biti određen istražni zatvor, a na koju posljedicu je ovim rješenjem posebno upozoren, s time da će djelatnici policije i dalje izvještavati sud da li se optuženi pridržava mjera opreza' - piše u rješenju protiv kojeg nezadovoljna stranka ima pravo podići žalbu u roku 3 dana.  

Na kraju dokumenta piše da se isti treba dostaviti osim ODO-u Zagreb, optuženom Lasiću i oštećenom Vidiću  i Službi organiziranog kriminaliteta  Policijske uprave zagrebačke. Zanimljivo je kako uz Vidićevo ime piše njegova zagrebačka adresa, odnosno adresa vile u Jandrićevoj ulici u Zagrebu. Prema podacima sa Sudrega Vidić je odjavljen iz Zagreba i prijavljen u selu Blizancima pokraj Čitluka. Vidić je inače predsjednik NO-a Lole Ribara kao najveći vlasnik a njegov je zamjenik Krešimir Čorak. On je bivši zet pokojnog odvjetnika Marijana Hanžekovića koji se svojedobno također našao na meti zločinačkog djelovanja.

Naime, bio je žrtvom otmice za što je procesuiran Goran Sudarević, Zagrepčanin koji je bio poznat i kao dečko nekoć poznate tzv. Mamićeve frizerke Bernarde Čanžar. Sudarević se nakon otmice skrivao u Venezuali ali od tamo je izručen Hrvatskoj 2015. te je odslužio zatvorsku kaznu. Poslije tog događaja Vidićev partner Čorak najprije se preselio u Los Angeles gdje se i oženio za bogatu udovicu, ujedno bivšu suprugu Frane Barbierija Sanju Duggan. No, nakon raspada braka preselio se u Dubai gdje radi za nekretninsku agenciju u vlasništvu bogatih šeika. Zasigurno Čorak može Vidiću dati savjet kako ostati pribran kad si na meti osoba spremih na kaznena djela.