Kada slušamo zapjenjenog predsjednika države Zorana Milanovića kako aktualizira Udbu i etiketira druge političare kao udbaše možemo se zapitati poseže li se u ovoj zemlji uvijek za ofucanim temama o ustašama i partizanima, udbašima i izdajnicima kada treba neku drugu vruću temu gurnuti pod tepih. Primjerice, gura li možda Milanović pod tepih činjenicu da je u svom kabinetu kao premijer ugostio svog Sinjanina Željka Runju koji mu je doveo ruskog tajkuna Igora Sečina koji se odmah našao pod udarom sankcija kao dio najužeg Putinovog kruga. Javnost ima pravo znati u kakvim su odnosima osim zavičajnim i rodbinskim predsjednik Zoran Milanović i potpredsjednik ruskog državnog Rosnjefta koji je u Velikoj Britaniji stavljen pod udar sankcija. Runje je blokiran jer je s Igorom Sečinom te nizom drugih ruskih moćnika vlasnički involviran u tvrtku Petróleo Brasileiro s.a. ltd koju je osnovao sankcionirani Rosneft. Ne čudi da se i Runje našao pod sankcijama, on je ne samo najmoćniji Hrvat u ruskom naftnom biznisu već i osoba od posebnog povjerenja ruskog predsjednika kojeg je vladar Kremlja i odlikovao. U londonskoj tvrtci zajedno sa Runjom i Sečinom zastupnici su još nekoliko sankcioniranih Putinovih kamarada pa tako i Didier Casimor te Andrey Shishkin. Znakovito je kako uvijek glasni i prodorni skoro pa i histerični Milanović rado viče pred kamerama na Plenkovića, njegove ministre, smišlja kako će Plenkovića prozvati i uvrijediti izrazima poput udbaški gojenac i slično a vrlo je biranim riječima govorio o sankcioniranom Runji. Ne skriva li se u pozadini Milanovićevih proudbaških prozivki proruski stav nasuprot Plenkovićevom proukrajinskom, odnosno europskom?

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije nego što će najmoćniji Hrvat u ruskom naftnom gigantu a neki kažu i jedan od najmoćnijih Hrvata u Kremlju dospjeti na sankcijsku listu zbog Putinove agresije na Ukrajinu objavili smo članak o njemu i odnosima s aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Članak smo objavili 6. ožujka ove godine i naslovili ga: 'RUSKE BAĆUŠKE U HRVATSKOJ Francuzi zaplijenili Sečinovu jahtu, prijete li sankcije Željku Runji koji ga je doveo Milanoviću i sklopio ugovor s Banožićem pa devastirao bračku uvalu zbog vile'. Da smo medij kakvih ima u Hrvatskoj koji radi na samopromociji u stilu 'hvalite me usta moja' onda bismo u stilu takvih medija ovo popratili terminima: 'Prvi smo otkrili' ili pak naslovili s 'Otvorili smo oči SAD-u i Europi pa je i Hrvat Željko Runje potpao pod udar sankcija'.

Budući smatramo neprimjerenima svako takvo busanje u prsa samo ćemo konstatirati kako je bilo logično da Sinjanin s moskovskom, američkom, zagrebačkom te ljetnom adresom u Bobovišću na moru dođe pod udar sankcija kao moćnik u ruskom državnom Rosneftu. No, kada netko potpadne pod sankcije logično je da mu imovina bude blokirana u svim zemljama gdje ima tvrtke, nekretnine, bankovne račune. U slučaju Željka Runje to bi moglo značiti da se blokada u Hrvatskoj proširi na njega ali praksa pokazuje da pod udar sankcija dolaze i najuži članovi obitelji poglavito ako je na njih prepisana vrijedna imovina. U slučaju Željka Runje radi se o njegovoj supruzi Dariji Runje.

Na nju je potpredsjednik ruskog Rosnjefta i Milanovićev Sinjanin i daljni rođak kako je to predsjednik sam javno deklarirao, prepisao luksuznu vilu prvi red do mora u Bobovišću na Braču a zbog koje je Runje devastirao obalu i pomorsko dobro. O tome smo više pisali u prethodnom članku. Zanimljivo je kako Runje nije jedini intimus predsjednika Milanovića koji devastira pomorsko dobro i krši propise. Isto tako se ponašao i Stipe Latković koji je zbog uzurpacije pomorskog dobra, monopoliziranja plaže u uvali Vruje te gradnje ilegalnih pristupa do svoje vile postao sinonim uzurpacije da se po tom pitanju oglasio cijeli spektar aktivista, medija ali i glumac Rade Šerbedžija.U Hrvatskoj Runje posjeduje i tvrtku Agriculture Development Services registriranu u Splitu u Gundulićevoj ulici na kućnom broju 2.

Zanimljivo je kako je direktor u toj tvrtci Alexe Makeev koji je prijavio kao kućnu adresu upravo Runjinu bračku vilu, odnosno Bobovišća na Moru, Mihoj dolac 7. Tvrtka ima i direktora Zorana Aleksića iz Splita. U vrijeme dok je MIlanović bio premijer u Banskim dvorima ugostio je i ruskog oligarha s crne liste Igora Sečina kojem je zaplijenjena jahta u Francuskoj ali i njegovu desnu ruku svog Sinjanina i rođaka Željka Runju koji je primio odličje od Putina za posebne gospodarske zasluge. Znakovito je kako je Željko Runje vilu u Bobovišću na Braču prenio na svoju suprugu Dariu doslovce preko noći. O tome svjedoči sljedeća zabilježba od 16. ožujka 2020. upisana u vlasničkom listu:

Uz ime donedavnog vlasnika Željka Runju upisana je sinjska adresa a uz DarIu Runje adresa vile u Hercegovačkoj. Formulacija da  je temelj uknjižbe pravo vlasništva, 'ugovor o diobi bračne stečevine (priznanju prava vlasništva temeljem bračne stečevine) 15. ožujka 2022'.  godine jasno ukazuje u kakvoj je panici bio potpredsjednik ruskog naftnog diva kada je prepisivao svoju luksuznu nekretninu na suprugu. Inače, službeno je objavljeno kako je Runje pod udar sankcija dospio 24. ožujka ove godine. Znakovito je kako Runje nije temeljem bračnog ugovora na suprugu Dariu prepisao vilu u Hercegovačkoj koja i dalje glasi na njega. Netom smo pisali kako je pod udar sankcija dospjela tvrtka Zlatna dolina čiji se misteriozni ruski vlasnik skriva iz kompanije s Belizea. U registru te tvrtke upisana je zabilježba o čemu smo pisali kao i na 4 apartmana te tvrtke u Grljevačkoj ulici u Podstrani.

Na kraju je prikladno zapitati se hoće li Hrvatska uspjeti primijeniti svoj šlamperaj i protekcionizam i u slučaju svog državljana pod sankcijama zbog Putina ili ne? Naime, može li moćnog Putinovog naftaša Runju zaštiti činjenica da je rođak predsjendika Milanovića koji oduševljava svoje pristaše jer ih naveliko zabavlja s optužbama o Udbi koju adresira na Plenkvoića i njegov kabinet. Jesu li Milanovićeve pristaše osobe koje žive u takvom oblaku da mogu pljeskati svom izabraniku jer ih zabavlja smišljanjem objeda na račun drugih ili oni od svog izabranika očekuju da verbalnim istupima zagovara vladavinu prava i poštovanje zakona. Misli li Milanović da su njegovi glasači ljudi koji su sretni kada on prešuti osuditi uzurpaciju Vruje od svoga prijatelja, sponzora i poslodavca svom sinu Stipi Latkoviću i podupiru li glasači Mihanovića kada umjesto da potakne organe pravne države da provode blokadu imovine nad sankcioniranim Runjom on baca udbašku prašinu prema Banskim dvorima i javnosti u oči.