Javnost je povjerovala u ekipu Možemo upravo zato što su zasićeni raznoraznim muljanjima poznate garde lijevih i desnih političara. Građani Zagreba misle kako se radi o entuzijastima koji djeluju u javnom interesu i bore se za prava građana i radnika. No, tu se radi o skupo plaćenom aktivizmu koji je godinama doniran kako iz inozemstva tako i iz hrvatskog nacionalnog i gradskog proračuna u kombinaciji s udomljavanjem u gradskim i državnim prostorima i vojarnama.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U svojoj službenoj biografiji pobjednik prvog kruga zagrebačkih izbora Tomislav Tomašević naveo je kako je bio predsjednik Zelene akcije od 2007. do 2012. godine. Zelena akcija je udruga građana koja posluje u Frankopanskoj ulici 1 u samom središtu Zagreba u prostorijama koje su vlasništvo Grada Zagreba.U travnju 2017. na službenim stranicama Grada Zagreba objavljen je podatak o poslovnim prostorima koje ovlašteno ali i neovlašteno koristi Zelena akcija i o njihovim projektima što ih je financirao Grad Zagreb.  

Objavljeno je kako na temelju valjanog ugovora o privremenom korištenju poslovnog prostora, Zelena akcija i Hrvatsko prirodoslovno društvo koriste prostor u Frankopanskoj 1, prizemlje i prvi kat dvorišne zgrade, ukupne površine 401,96m2 i to po povlaštenoj cijeni od 7 kuna po četvornome metru. Istaknuto je kako se radi o prvoj zoni gdje su poslovni prostori dakako najskuplji. U istom priopćenju piše kako je 'u kontroli korištenja gradskih prostora, 4. veljače 2008. utvrđeno da Zelena akcija, pored spomenutog prostora kojega legalno koristi zajedno s Hrvatskim prirodoslovnim društvom, neovlašteno koristi i prostor u dvorišnom prizemlju površine 120,00 m2 te izdvojeni sanitarni čvor površine 14,10m2. 

U veljači 2009. izvršen je još jedan očevid radi detaljne izmjere prostora i utvrđeno je da Zelena akcija neovlašteno koristi dvije prostorije, hodnik i sanitarni čvor ukupne površine 135,02 m2. Sukladno tomu, Zelena akcija pozvana je na predaju tog prostora kojega koristi bez valjane pravne osnove i zadužena je za plaćanje naknade u visini zakupnine za poslovni prostor namjene - skladište. Taj se iznos naplaćuje od dana od kojega je sa sigurnošću utvrđeno nelegalno korištenje (izvid - veljača 2008.), a sukladno uvriježenoj sudskoj praksi da bespravno korištenje nije ujedno i besplatno'.

U istom priopćenju navedeno je kako je za financiranja programa Zelene akcije, 2016. godine s raznih pozicija Gradskog proračuna osigurano ukupno 472,500 kuna i to: 330.500 kuna za Zeleni telefon, 30.000 kuna za Zagrebački centar za okoliš, 30.000 kuna za Praćenje politika zaštite okoliša EU i savjetovanje Zagrepčana i gradskih institucija o primjeni, 20.000 kuna za projekt Solarni kolektori i energetska učinkovitost za građane Zagreba, 20.000 kuna za Poticanje ekološke kulture građana, 12.000 kuna za Dan planeta zemlje i Dan bez automobila te 30.000 kuna za Eko seminar za mlade' - piše u priopćenju koje je dostupno na službenoj web stranici Grada Zagreba. 

Lider Možemo izrastao je kroz aktivizam Zelene akcije. No, iako je stvoren privid kako su to Tomašević i ekipa radili kao entuzijastični lideri, to nije istina. Naime, uvid u njihova službena izvješća otkriva koliko je destina milijuna kuna protutnjalo preko računa Zelene akcije i to najviše od inozemnih donacija. Naravno, milijuni kuna kroz godine akumulirani su iz hrvatskog kako nacionalnog tako i gradskog proračuna. Tomašević se isprofilirao preko udruga koje je vodio pa tako i udruge Pravo na grad pa udruge građana koju su nazvali Institut za političku ekologiju. Preko računa tih udruga od osnutka do danas protutnjale su stotine milijuna kuna.

Tomašević kao čelnik stranke Zagreb je naš te ekipa iz platforme Možemo zalažu se za transparentnost i politiku čistih računa. No, već na samoj činjenici da je Tomašević kao predsjednik Zelene akcije uzurpirao 135 m2 u središtu Zagreba a takve bi stvari ekipa oko njega zapjenjeno označavali kao tipičnu bandićevštinu gdje se raznorazni dotepenci koriste uzurpiranim gradskim prostorima u središtu Zagreba. Građani iz njihove retorike mogu pogrešno zaključiti kako se radi o anđelima na političkoj sceni, imunima na bilo kakve nezakonitosti, nered, bezakonje, uzurpacije gradskog prostora .... a vidimo na konkretnom slučaju da je Tomaševićeva retorika jedno a praksa nešto sasvim drugo.